Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Adam_np

Jaki hosting pod sklep Prestashop

Rekomendowane odpowiedzi

Dobre dzielone macie np. w Firehost, ale to już było. Nie rozumiem jaki jest cel ładowania się na drugie serwery, gdzie jakość jest dramatyczna i nie ma żadnych efektów, tzn. poza irytacją działaniem serwera. Lepiej to wszystko postawić na jakimś pewniaku - wtedy problemów będzie dużo mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sobie poczytać ten poradnik o wyborze hostingu pod sklep internetowy. Dotyczy ogólnie sklepów www więc myślę, że jak najbardziej też Presty.

Edytowane przez nielubiezimy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradnik? Odpalasz test serwera i tyle. Ewentualnie poznajesz opinie. A sam VPS nie kosztuje dużo - w hekko poniżej 10 zł miesięcznie już coś jest.

Ale wiadomo, że potężny sklep wymaga od razu sporego pakietu, a nie byle jakiej usługi, co nie?

Tak więc parametry serwera muszą być solidne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocne dzielone masz w Firehost - już było o tym. Od biedy możesz jeszcze postawić VPSa, też go testujesz za darmo.

Ale zakładam, że większość małych sklepów jest na spokojnie do ogarnięcia na hostingu.

VPSa odpalajcie wyłącznie wtedy, gdy faktycznie sklep potrzebuje parametrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pod jakim względem jest mocniejsze od wymienionego przeze mnie?

Bo skoro droższe, to chyba i mocniejsze, co nie?

Firma totalnie anonimowa. Proszę o konkretne plusy - co i dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... nie wiem pod jakim, nie twierdzę, że dużo mocniejsze, ale na 100 proc. się sprawdza i nie sprawia żadnych problemów.

Już trochę u nich siedzę, wiem czego można się spodziewać po serwerze i wiem co udało mi się uzyskać dzięk nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już było, ale raz jeszcze - masz Firehost, tam za darmo testujesz VPSa, więc bez większych problemów sobie sprawdzisz, czy to odpowiednie dla ciebie.

Czy da się znaleźć taniej? Pewnie tak, ale tutaj chodzi o stabilność i święty spokój działania, a nie ładowanie się w byle jakie usługi. Po co to komu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowa jest o hostingu. A nawet jeśli VPS, to i tak wychodzi dużo taniej w Hekko, bo masz tam najtańsze konto poniżej 10 zł miesięcznie.

Nie rozumiem nawet sensu Twojej propozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konto dzielone w Firehost. Bardzo tanie, dobre parametry, żadnych problemów. Przynajmniej w naszym przypadku świetnie się to sprawdza, działa solidnie i oby tak dalej to wyglądało. A jak będzie, to sie dopiero przekonamy. Jak dotąd serwisy stawiam coraz większe, a jednak nic złego się nie dzieje i oby tak dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to konto w żaden sposób nie jest lepsze od Hekko. Mniej znana marka, zero konkretów. Ile oni istnieją?

To w ogóle jest własność firmy? Bo nie widzę nazwy konkretnej marki.

O co tam chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha... a od kiedy to marka decyduje o jakości usługi? Bez jaj... I nie wiem na jakiej podstawie to oceniasz.

Odpal serwis, testuj i wtedy wyrób sobie opinie. Bez tego ta Twoja ocena będzie... warta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie decydowała, ale z drugiej strony hekko to również marka... tylko że kosztująca kilkukrotnie mniej, niż wszyscy duzi.

Zresztą - coraz więcej ludzi przekonuje się do kupowania w mniejszych firmach, nie chcą przepłacać za samą nazwę. I to normalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płacąc za hosting powinno się wymagać przede wszystkim wysokiej gwarancji dostępności i pomocy technicznej na wysokim poziomie. Do tego jakieś zniżki za dłuższą umowę i pakiety hostingowe dostosowane do potrzeb klientów. Na aftermarket.pl/ najtańszy pakiet kosztuje już 50 złotych, ale są też bardziej rozbudowane propozycje - wszystko w zależności od rodzaju strony i potrzeb klienta. Pomoc techniczna i instalatory skryptów WordPress i Joomla w cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ale czy ten serwer to nie będzie zwyczajna masówka, bez solidnego supportu, a z samymi problemami?

Sory, ale da się taniej, da się lepiej - kwestia sprawdzenia nawet jakości działania supportu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat co do supportu nie mam zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wątpliwości czy ty kiedykolwiek miałeś tam jakąkolwiek usługę, ale oczywiście obym się mylił ;-)

Oni nie są znani w PL pod względem hostingu, więc nawet nie widać, żeby ktokolwiek chciał się na ich temat wypowiadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod sklep Prestahop nada się większość hostingów, ja ze swojej strony mogę polecić tani w Linuxpl albo bizneshost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z hostingami to jest różnie. Trzeba dobrze wybrać, żeby nie było później jakichś problemów i limitów. Z tego, co się orientuję to Logito Sp. z o.o. oferuje hosting zarządzany http://www.logito.pl/o-nas/technologie/hosting-zarzadzany/ . Mają duże doświadczenie i są wiarygodni. Myślę, że mogą zaoferować stabilny hosting, który będzie działał bez zakłóceń, a przy sklepie jest to bardzo ważne. W przeciwieństwie do stron statycznych w sklepie ciągle są jakieś transakcje i zmiany towarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z założenia pod sklep to raczej VPS i też z konkretnymi parametrami. Pewnie niektóre konta hostingowe również dadzą radę, ale też powinny być jakoś z głową dopasowane - w sensie wysokie parametry. Nie może to być byle jaki serwer. I nie tylko transfer - również procesor, ram i inne parametry powinny być na wysokim poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku sklepu internetowego wybór hostingu nie już taki prosty, jak w przypadku zwykłych stron, potrzebny jest hosting o naprawdę wysokich parametrach, bezawaryjny, szybki i wydajny, najlepiej o nielimitowanym transferze. Tak jak poprzednik uważam, że dobrym wyborem będzie serwer VPS - sprawdźcie sobie serwery VPS od http://www.cal.pl powinny się nadać pod sklep, są stabilne, korzystają ze świetnego oprogramowania, można je łatwo rozbudować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto przetestować hosting przed zakupem. Na wspomnianym przeze mnie cal jest możliwość testowania go przez siedem dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie lepiej sobie wziąć sellingo z hostingiem i to naprawdę takim w porządku? po co kombinowac jak koń pod górę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 7 dni darmowego testowania to żaden szał. Na hekko jest dwa tygodnie i wydaje mi się, że taki czas jest raczej teraz standardem. Mylę się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę w cenie Firehost nie dacie rady znaleźć niczego lepszego. A teraz są o wiele tańsi niż Hekko.

Na ich serwerze siedzę od kilku lat i absolutnie nie widzę podstaw do tego, aby przenosić się na inne. Po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie są niby o wiele tańsi? Ten najniższy pakiet za tyle samo, ten droższy totalnie inne parametry, więc co porównujesz?

Poza tym - nie ma nawet co porównywać marki, wiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...