Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Geo

Konsola vs. komputer

Lepszym narzędziem do gier jest konsola, czy komputer?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Lepszym narz?dziem do gier jest konsola, czy komputer?

• Konsola
      11
    • Komputer
      32

Rekomendowane odpowiedzi

wygrales? ze niby, ze co? ta wojenke przegrales juz na samym poczatku, wiec nie wiem z czego sie cieszysz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie uzyskalem poparcia innych, bo wszyscy tu przebywajacy ludzie kontakt z konsolami zakonczyli na ruskich klonach NESa, czyli pegasusach lub innych typu Rambo (tu juz klon Atari 2600 ;])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a

Edytowane przez jiker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a

Edytowane przez jiker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra - pierwsza moja wypowiedź.

Konsola okaleczonym komputerem... oczywiście! Tylko że okaleczonym w taki sposób, że się na niej o wiele lepiej gra niż na PC. Taki PS2 to jest przecież co: Procesor graficzny (inna sprawa, że żaden pecet nie jest w stanie go zaemulować bo mając na zegarze 300 Mhz o wiele lepiej przetwarza grafikę od nie jednego kompa), 32MB RIMM, czytnik DVD i tyle. Jeśli ktoś nie grał na konsolach to nie wie co to za frajda usiąźć przed dużym TV, odpalić grę bez żadnych zbędnych instalacji, wziąć pada do łapki i grać :) Nieprzekonanym polecam Final Fantasy X ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Najbardziej rozśmieszył mnie jeden kumpel, który powiedzial, zę konsole mają lepsza grafę niż PC...

Dobra, ale on gra tylko w Q3A i Counter Strike i ma rive TNT.

Więc nie wie, jak np. wygląda Colin3, Chaser, UT2k3(choć chaser od UT 2k3 ładniejszy), FAR CRY, Doom 3 Alpha, HL2 Beta na sprzęcie mojego pokroju.

Tak wiec według mnie, ci którzy twierdzą, ze np. PS2 ma lepsza grafe porównuja ją do swojego sprzętu typu Riva itp.

Jak zauważyliście z tych tytułów których wymieniłem więskzośc to strzelanki. Ja nie przesiadę się z PC na konsolę, bo na taki typ gier klawa i myszka długo bedize niezastapiona. No i w takich grach grafika jest bardoz ważna, a pod tym względem odpowiedniio wyposażony PC miażdży konsole...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zberzmy wnioski, a raczej wniosek - PC rządzi, konsole niech się chowają! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za pc, szczególnie w strzelankach, pozatym na monitorze osiagasz wyzsza rozdzielczosc nizeli w ps2, który głównie jest podłączony do jakiegos tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko w niskiej rozdzielce takie ps2 jest w stanie wyrobić to 30fps :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem stanowczo za konsolami.a to dlatego ze dostalam play station na komunie i od tamtego czasu duuzo grałam ze znajomymi. No i sie przyzywczaiłam. Na komputerze mało grałam i uważam że to nei to samo.... o wiele lepsza konsola. Nawet bardzo stare gry były dla mnei lepsze niż nowe na PC. Teraz jud od dawna nei gram ani na tym ani na tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko w niskiej rozdzielce takie ps2 jest w stanie wyrobić to 30fps :P

hmmm... konsolę podłączasz do TV, więc po co Ci większa rozdzielczość?

Zberzmy wnioski, a raczej wniosek - PC rządzi, konsole niech się chowają!

Sam się schowaj!

K. Najbardziej rozśmieszył mnie jeden kumpel, który powiedzial, zę konsole mają lepsza grafę niż PC...

Dobra, ale on gra tylko w Q3A i Counter Strike i ma rive TNT.

Więc nie wie, jak np. wygląda Colin3, Chaser, UT2k3(choć chaser od UT 2k3 ładniejszy), FAR CRY, Doom 3 Alpha, HL2 Beta na sprzęcie mojego pokroju.

Tak wiec według mnie, ci którzy twierdzą, ze np. PS2 ma lepsza grafe porównuja ją do swojego sprzętu typu Riva itp.

Jak zauważyliście z tych tytułów których wymieniłem więskzośc to strzelanki. Ja nie przesiadę się z PC na konsolę, bo na taki typ gier klawa i myszka długo bedize niezastapiona. No i w takich grach grafika jest bardoz ważna, a pod tym względem odpowiedniio wyposażony PC miażdży konsole...

A widziałeś Gran Turismo 3 na telewizorze i screeny z Gran Turismo 4?

OK, na strzelanki i strategie lepszy PC, ale nie ze względu na grafikę tylko na sterowanie - jak chcesz, to zobacz pod kątem graficznym Xboxowe Halo i Halo 2 pod kątem rozgrywki zobacz sobie SOCOM'a na PS2, ale nie na screenach tylko na TV, ok? Jeśli chcesz w ten sposób to mogę lecieć w tak samo: Tekken 4, Virtua Fighter 4 evo, Dead or Alive 3 - pokaż lepsze bijatyki na PC... może inaczej - pokaż jakiekolwiek dobre ;). Albo jeszcze inaczej: SSX 3, Wipeout - pokaż lepsze Arcade na PC... JAK&Dexter, Ratchet&Clank (sorry za pisownię, mogłem się pomylić)... pokaż lepsze platformówki na PC... Mam PC i Konsolę, nie zrezygnowałbym ani z jednego, ani z drugiego.

Aha! Zobacz proporcję wydawanych gier na konsole do gier na PC ;)

Ja jestem stanowczo za konsolami.a to dlatego ze dostalam play station na komunie i od tamtego czasu duuzo grałam ze znajomymi. No i sie przyzywczaiłam. Na komputerze mało grałam i uważam że to nei to samo.... o wiele lepsza konsola. Nawet bardzo stare gry były dla mnei lepsze niż nowe na PC. Teraz jud od dawna nei gram ani na tym ani na tym.

:piwko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa! jeszcze jedno! Jak ja lubię się pochwalić, że grałem w GTA3 i GTA:VC na konsoli na ponad pół roku przed pecetową premierą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
aaa! jeszcze jedno! Jak ja lubię się pochwalić, że grałem w GTA3 i GTA:VC na konsoli na ponad pół roku przed pecetową premierą ;)
a ja nie gralem w zadna z tych gier na zadnej platformie i nie zaluje...

jakbym slyszal Jikera ;] (obym nie wywołał wilka (samotnego) z lasu :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakbym slyszal Jikera ;]

blablubli, wesolego jajka - 9/10 osob, ktore pograly przez dluzszy czas na konsoli, a wczesniej do rozrywki uzywaly jedynie pieca odpowie Ci identycznie ;]

(obym nie wywołał wilka (samotnego) z lasu :P)

bez obaw, zaszyl sie w swojej (brudnej) norze na amen - nic tu nie pomoze, nawet Pamela i jej walory (podupadajace, ale zawsze ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakbym slyszal Jikera ;]

blablubli, wesolego jajka - 9/10 osob, ktore pograly przez dluzszy czas na konsoli, a wczesniej do rozrywki uzywaly jedynie pieca odpowie Ci identycznie ;]

(obym nie wywołał wilka (samotnego) z lasu :P)

bez obaw, zaszyl sie w swojej (brudnej) norze na amen - nic tu nie pomoze, nawet Pamela i jej walory (podupadajace, ale zawsze ;)).

no jak czyjąś jedyną zabawką był piec to się nie dziwie ;] nie ma to jak dorzucać, pogrzebać i patrzeć jak się ładnie pali ;]

ps - jest takie powiedzenie, że grzeczne dziecko się wszystkim zabawi :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak konsola niedługo stanie się komputerem a komputer konsolą i nastanie wieczny pokój

AMEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i tak konsola niedługo stanie się komputerem a komputer konsolą i nastanie wieczny pokój

AMEN

żebyś się nie zdziwił ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie można by ograniczyć wypowiedź to stwierdzenia, że są gatunki konsolowe i pecetowe, a niby te same w obu przypadkach oznaczają co innego.

Akurat mnie te naparzanki z rozbłyskami podeszwy buta na czyjejść szczęce nie ruszają, wolę grać miesiącami w skomplikowane RPGi czy taktyczne z dodatkami.

Co do konwersji i "wspólnych" gatunków, to:

1. Możliwość podłączenia klawiatury i myszy nie załatwia wszystkiego, bo sama konwersja zazwyczaj wymaga uproszczeń.

2. Inny jest odbiorca - symulator na PC to często symulator pełną gębą, gdzie do wykorzystania jest sto kilkadziesiąt kombinacji klawiszy i zanim postrzelasz spędzisz dużo czasu, do tego każdy błąd pilotażu to katastrofa itd.

3. Kto widział Fallouty (tzw. Fallouty) na konsolę ten wie o co chodzi. Są podobno (nie grałem) porządne RPGi, ale konwersje... Np. ten niby Fallout: Brotherhood of Steel. Na pc. był F tactics - skomplikowana gra taktyczna gdzie liczył się każdy ruch palcem, a tu punkty za trafienia fruwają w powietrzu, jak na automatach w salonach gier.

4. W RTS-ach nawet z myszą i klawiaturą konsole, do czasu upowszechnienia się HDTV, beda ograniczone. Rozdzielczość, odległość od ekranu... no nie ma wała.

Po prostu trzeba przyjąć, że gatunki i podejście do gry są zupełnie inne i tak naprawdę żadnych wspólnot gatunkowych nie ma i długo jeszcze nie będzie.

Zresztą to nie ograniczenia techniczne są tu tak naprawdę decydujące. Po prostu Jagged Alliance na konsolę nikt by nie kupił. Kwestia publiczności i oczekiwać: móc usiąść i mieć fun.

Ja wolę intelektualne zaangażowaie, lubię jak mi się szare komórki gotują, lubię poczucie realizmu świata, wyzwania, a nie kiedy poziom trudności mi się automatycznie obniża za którąś nieudaną próbą przejścia.

Niestety, ostatnio często jest tak, że fakt wydania jednocześnie na konsolę i pc najwyraźniej nie wpływa za dobrze na stopień trudności, zaawansowanie i długość rozgrywki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszy komputerek!!! I love you !!

[edytuj swe posty]

:P mario na komputerku przez emulatora !

I sprawa załatwiona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prezentacji PS3 i Xboxa 360 zaczynam mieć wątpliwości, co do wyższości komputera nad konsolą. Jeśli wszystko pójdzie tak, jak się zapowiada, być może komputer straci (w moich oczach) miano "maszyny do gier". Żeby na platformy konsolowe zaczęto wydawać strategie ekonomiczne, wszystko już dziś byłoby przesądzone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest pewna kolej rzeczy :) niedługo wyjdą gry z silnikiem unreala 3 i bedzie grafika wymiatala, i znów kazdy bedzie za kompem. Potem pojawi się PS3 i wymiecie wszystko (specyfikacja rox :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym jest - ale takie już są prawa rynku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co, komputer na prowadzeniu. Ciekawe, czy sytuacja się odwróci po wprowadzeniu do sprzedaży Xboxa 360 i PlayStation 3 :) Sądzę, że tak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer na prowadzeniu, masz racje GEO, ale będzie tak że konsole znowu dogonią kompy i je nawet przegonią. Ale wiadomo że PC-ty cały czas się "rozwijają" więc znowu to one podgonią konsole i je przegonią na mile tylko po to żeby po paru latach konsole przegoniły pc-ty i tak w kółko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
komputer na prowadzeniu, masz racje GEO, ale będzie tak że konsole znowu dogonią kompy i je nawet przegonią. Ale wiadomo że PC-ty cały czas się "rozwijają" więc znowu to one podgonią konsole i je przegonią na mile tylko po to żeby po paru latach konsole przegoniły pc-ty i tak w kółko.

Po części masz rację, ale tylko po części. A to dlatego, że oba segmenty są ze sobą b. powiązane - konsole korzystają z technologii komputerowych, a komputery (w mniejsztm stopniu) z tego, co wypracują konstruktorzy konsol... Ja bym raczej obstawiał równomierny rozwój z drobnymi wahaniami - raz na korzyść jednej strony, a potem na korzyść drugiej...

Moim zdaniem za kilka lat dojdzie do rozejścia się tych dwóch szlaków - komputery znajdą zastosowanie przede wszystkim jako maszyny do pracy, zaś konsole - w rzeczywistości małe (pod względem gabarytów) komputery - będą stanowiły centrum rozrywki - i to nie tylko tej związanej z grami (co z resztą obserwujemy już teraz...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...