Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wojtzuch

Krótka lekcja historii (fotki). W co grałem gdy byłem mały

Rekomendowane odpowiedzi

Windows XP w trybie emulacji DOSu (systemowej), dosowy emulator c64 (css64 1.09) i oryginalne pliki gier.

Swoja droga szkoda, ze nie mam juz zadnych kaset i magnetofonu, ani stacji, ani kartridzy... bo sam komp jeszcze sprawny :)

Znajomy widok...

Ready.JPG

Magiczny moment, kiedy jeszcze nie wiadomo bylo, czy dosc dobrze ustawilo sie glowice w magnetogonie ;)

Loading.jpg

Legendarna (takze z salonow gier) Commando 1 i 2.

Commando1.jpg

Commando2.jpg

Jesli jestesmy juz przy filmowych inspiracjach... Platoon:

Platoon.jpg

I Nietoperz...

Batman.jpg

Tylko dla Orlow (to byl klimat!):

IntoTheEagle

Swietna seria Ikari Warriors, najpierw jedynka... 1986 rok, grafika fatalna nawet jak na c64:

Ikari1.jpg

Co innego Dwojka (mozna bylo grac we dwoch):

Ikari2.jpg

Absolutna legenda, gralem to jeszcze u kolegi na czarno-bialym monitorku i Spectrum powered by Grundig mono w pierwszej połowie lat 80. :) Pewnie sobie nagral z audycji rozglosni harcerskiej (emitowali sygnał z programem do nagrania na kasetę)... Panie i Panowie, Moon Patroooooool!

MoonPatrol.jpg

I na koniec Tomahawk czyli NAJLEPSZY SYMULATOR! Ogroooomny! Na oko 2 fps... :D

Tomahawk.jpg

TomahawkCrash.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moon patrol to i ja pamiętam, choć nigdy nie miałem ani amigi ani comodore itd. Moje boje z komputerami zaczęły się od 386ZX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
moon patrol to i ja pamiętam, choć nigdy nie miałem ani amigi ani comodore itd. Moje boje z komputerami zaczęły się od 386ZX

Chyba SX? Tak w ogóle, 386SX to mój pierwszy pecet - czarno-biały notebook z chyba 8 MB RAM-u (a dostała mama używanego) :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba SX? Tak w ogóle, 386SX to mój pierwszy pecet - czarno-biały notebook z chyba 8 MB RAM-u (a dostała mama używanego) :]

Moją pierwszą maszyną byl 386DX z 1MB RAMu, kartą VGA, dźwiekiem a'la SB, i 162MB HDD ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups pomyłka miało być DX oczywiście :) ile miałem ramu to nie pamiętam, wiem tylko że karta graficzna byla chyba niezla jak na tamte czasy. S3 trio 1mb :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jee Comanndos. A graliście w Microproces Soccer (czy jakos tak). Od razu przypomina mi się język BASIC. Takl c64 było OK te F3 i F12 czy RUN jak przypomnę sobie te sprawy to łezka w oku się kręci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkreślam, że obrazki są w oryginalnej rozdziałce 320x200!

Na ekranie wygląda to mniej więcej tak (Test Drive - niesamowita adrenalina, gdy gliny Cię goniły :)):

TestDriveFragment.jpg

To oczywiście fragment. Cały obrazek, powiększony do rzeczywistych rozmiarów ekranu, znajduje się tu:

http://www.republika.pl/athanathos/images/...4/TestDrive.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...