wojtzuch 0 Napisano 4 Wrzesień 2004 Pamięci mi trochę zaczyna brakować (nie mówię o grach - jest włączone konto gościa a tam BT). Teoretycznie w takich sytuacjach system powinien poinformowac o dynamicznym zwiekszeniu pamieci wirtualnej. Jak mialem jeszcze 512 ramu i swapa, tak wlasnie bylo. Teraz swapa nie mam, ale komunikatu tez nie. Myslicie, ze to wlasnie zwiekszanie pamieci wirtualnej (tylko ze od zera)? Menedzer zadan (Windows XP) nie wskazuje na uzycie pamieci ponad fizyczny rozmiar (jak byl swap, to wskazywal na wiecej niz 512 ramu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PUMAzPILY 0 Napisano 4 Wrzesień 2004 Nawet jeżeli Twojemu OS-owi nie brakuje RAMu to i tak korzysta ze SWAPa i nie zalecam kasowanie nawet przy 1 Gb RAMu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtzuch 0 Napisano 4 Wrzesień 2004 Nawet jeżeli Twojemu OS-owi nie brakuje RAMu to i tak korzysta ze SWAPa i nie zalecam kasowanie nawet przy 1 Gb RAMu. Na początku chyba tyllko w przypadku danych systemowych? Bo dopiero po jakims czasie w ogole widac, ze dysk pracuje! Bo pracuje! Tylko ze gdy naprawde zaczyna brakowac ramu, nie mam zadnych komunikatow! Chodzilo mi o to, ze to sie robi tak nagle i tak bardzo mieli, ze wyglada mi to na nagle zwiekszanie (od zera, wczesniej w ogole nie ma sladu dzialalnosci dysku) pliku wymiany. Po prostu nagle system prawie staje i przez pol minuty mieli, choc wczesnie byla cisza. Tak samo jak wtedy, gdy swapa mialem. Tylko ze wtedy byly komunikaty, teraz nie ma. Mimo, ze menedzer zadan wskazuje na zapelnienie calego ramu. Co do niepolecania wylaczania swapa, to mimo wszystko komfort jest niesamowity a skutkow ubocznych nie widze - w razie czego i tak zwiekszy automatycznie. Zreszta wyjscia nie mialem, bo nie mam miejsca na C nawet na 256. Ale nie narzekam, bo warto bylo dolozyc ramu zamiast czyscic system (ja tam juz nie pamietam, keidy reinstalke robilem ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 0 Napisano 4 Wrzesień 2004 mam 512MB RAMu i wyłączony plik wymiany... fakt faktem nie robię żadnej grafiki ale hdd nie mieli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtzuch 0 Napisano 5 Wrzesień 2004 Wiem, jak działa swap i że system stronicuje jawnie i niejawnie, a przy wyłączonym swapie część odnośników i dokumenty trzyma w RAMie, ciągnąć progsy i biblioteki z oryginalnych zródeł (nie ze swapa). Chodzi mi tylko o ten komunikat czy raczej jego brak przy wyłączonym swapie (kiedy go jednak tworzy także na dysku). Jak zabraknie ramu i swapa przy wlaczonym swapie - jest komunikat o zwiekszaniu swapa. Jak zabraknie ramu przy braku swapa - komunikatu nie ma, a swapa sytem tworzy na pewno. Żółtej ikonki w trayu też nie widuję ostatnio. Czy to normalna sytuacja, że tego komukatu/ikonki w tym przypadku nie ma i a to mielenie to właśnie tworzenie swapa na dysku? Bo że kiedyś zaczyna korzystać to jest oczywiste choćby po mieleniu dysku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 0 Napisano 5 Wrzesień 2004 Wiem, jak działa swap i że system stronicuje jawnie i niejawnie, a przy wyłączonym swapie część odnośników i dokumenty trzyma w RAMie, ciągnąć progsy i biblioteki z oryginalnych zródeł (nie ze swapa). Chodzi mi tylko o ten komunikat czy raczej jego brak przy wyłączonym swapie (kiedy go jednak tworzy także na dysku). Jak zabraknie ramu i swapa przy wlaczonym swapie - jest komunikat o zwiekszaniu swapa. Jak zabraknie ramu przy braku swapa - komunikatu nie ma, a swapa sytem tworzy na pewno. Żółtej ikonki w trayu też nie widuję ostatnio. Czy to normalna sytuacja, że tego komukatu/ikonki w tym przypadku nie ma i a to mielenie to właśnie tworzenie swapa na dysku? Bo że kiedyś zaczyna korzystać to jest oczywiste choćby po mieleniu dysku WinXP uzywam od czterech dni (jak mus to mus...), pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było wyłączenie swapa i raz (naotwierałem duuuużo rzeczy) poinformował mnie o jego tworzeniu. Twojemu Winowsowi się nawidoczniej nie chce Cię informować :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach