Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
ptr

SLABA wydajnosc nowego komputera ...przyczyny?...pomozcie

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem pare dni temu taki oto zestaw : Athlon 2800+ xp barton , plyta glowna abit nf7s v.2 , radeon 9800pro 128 mb 256 bitowa , 2x512 kingston 400 , Seagate 80 GB B 7 7200rpm ATA , ThermalRight ALX-800A Al-Cu 3200+... HuntKey HK400-XP LED Rev2 Ultra Silent ...i chodzi mi o to ze nowe gry nie chodza tak jak ponoc powinny ... doom 3 na high mam srednio 17 fps ...czyli jak jest nieco wieksza akcja to juz skacze ... battlefield vietnam na 1024x768 na medium z 48 botami przy akcji z czolgami i artyleria nie da sie grac ! tak skacze ze to jest cos kolo 5 klatek na sec .... a w 3dmarku 2001 9683 a w 2003 5189 pkt. wydaje mi sie ze cos jest nie tak ...czytalem wiele wypowiedzi ludzi ktorzy mieli prawie identyczna konfigureacje oraz tych co maja mniej ramu ..albo slabszy procek ..albo inna slabsza karte graf i z ich wypowiedzi wynikalo ze wyzej wymienione gry (plus far cry )chodza im na full detalach na rozdzialce 1024x768 plynnie ..bez zadnych skokow ... moze za duzo oczekiwalem od tego kompa ale i tak wydaje mi sie ze jest za malo wydajny ..do tego zdazylo sie ze w ciagu trzech dni mialem 6 razy restart bez zadnych powodow... temp w stresie ok 50 stopni..oczywiscie direct 9.0c jest..nowe sterowniki ... ...prosze pomozcie jak wiecie co moze byc tego przyczyna :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp rzeczywiscie wypasiony, powinienes miec o wiele wyzsze wyniki w benchmarkach i lepsza wydajnosc w grach. Przyczyna moze byc to ze nie zainstalowales sterownikow (do plyty glownej, karty graficznej i innych podzespolow) zrob to a zobaczysz roznice :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję komputera, zarówno Tobie Ptr, jak i Darkowi :)

Co do problemu - na początek polecam posłuchać Darka. Jak to nie pomoże, będziemy dalej kombinowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gratuluję komputera, zarówno Tobie Ptr, jak i Darkowi :)

:wink: jak bede za bogaty to Tobie tez taki kupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem ze staerowniki mam najnowsze .. dzisiaj postaram sie zalatwic jakas inna wymagajaca giere i stestuja ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowniki najnowsze... Najwazniejszy jest ten do plyty glownej zainstalowales go??? Mozliwe takze ze masz ustawiony antyaliasing x8 filtrowanie anizotropowe na najwyzszym pozimie i wygladzanie tekstur, w takim wypadku takie wyniki nie dziwia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba cos ze sterami do grafy, jakis bug... Dlaczego? Ano dlatego, ze o ile w 3dmark 2001 wynik jest dosc niski (zakladam domyslne ustawienia), jakies 2x, to w 3dmark 2003 jest najzupelniej prawidlowy.

http://pclab.pl/art8866-14.html

W doom 3 na pewno za niski (jesli high znaczy to samo co high w testach, ale moze to cos z AA i AF...).

W Battlefield... pamietam stara recenzje w GW (jak byl jeszcze dodatek komputer). Podobno boty byly totalnie niedopracowane pod wzgledem wydajnosci i na polowie tej liczby nie dalo sie grac. Chyba, ze myle tytul...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupilem pare dni temu taki oto zestaw : Athlon 2800+ xp barton , plyta glowna abit nf7s v.2 , radeon 9800pro 128 mb 256 bitowa , 2x512 kingston 400 , Seagate 80 GB B 7 7200rpm ATA , ThermalRight ALX-800A Al-Cu 3200+... HuntKey HK400-XP LED Rev2 Ultra Silent ...i chodzi mi o to ze nowe gry nie chodza tak jak ponoc powinny ... doom 3 na high mam srednio 17 fps ...czyli jak jest nieco wieksza akcja to juz skacze ... battlefield vietnam na 1024x768 na medium z 48 botami przy akcji z czolgami i artyleria nie da sie grac ! tak skacze ze to jest cos kolo 5 klatek na sec .... a w 3dmarku 2001  9683 a w 2003  5189 pkt. wydaje mi sie ze cos jest nie tak ...czytalem wiele wypowiedzi ludzi ktorzy mieli prawie identyczna konfigureacje oraz tych co maja mniej ramu ..albo slabszy procek ..albo inna slabsza karte graf i z ich wypowiedzi wynikalo ze wyzej wymienione gry (plus far cry )chodza im na full detalach na rozdzialce 1024x768 plynnie ..bez zadnych skokow ... moze za duzo oczekiwalem od tego kompa ale i tak wydaje mi sie ze jest za malo wydajny ..do tego zdazylo sie ze w ciagu trzech dni mialem 6 razy restart bez zadnych powodow... temp w stresie ok 50 stopni..oczywiscie direct 9.0c jest..nowe sterowniki  ... ...prosze pomozcie jak wiecie co moze byc tego przyczyna :/
w 3dmarku 2001 trzykrotnie za mało, w 2003 jako tako... dziwne. Proponuję Postawić na nowo cały system i wgrać porządne sterowniki. Sprawdź czy nie masz włączonych antialiasingu i filtrowania anizotropowego na wysokich ustawieniach. A moze w tle działa jakaś pamięciożerna aplikacja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...