Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wojtzuch

Czy Internet, czy internet (net, web)?

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.pcc.pl/modules.php?name=News&fi...order=0&thold=0

Jak pisałem już w komentarzu, choć mają rację, póki co od tego mamy Radę Języka Polskiego i dopóki pisownia wielką literą jest w słownikach, proponuję się tego trzymać. Wired robi akcję obywatelską i nic więcej, partyzantów "wziąść" zamiast "wziąć" albo "radjo" zamiast "radio" też nie brakuje, póki co te pierwsze są od dawna niepoprawne.

Jest nawet taka strona... Gość jest niesamowity, ma racje i potrafi ją uzasadnić w setkach przypadków, ale co z tego? Nie mogłem tego znaleźć :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://www.pcc.pl/modules.php?name=News&fi...order=0&thold=0

Jak pisałem już w komentarzu, choć mają rację, póki co od tego mamy Radę Języka Polskiego i dopóki pisownia wielką literą jest w słownikach, proponuję się tego trzymać. Wired robi akcję obywatelską i nic więcej, partyzantów "wziąść" zamiast "wziąć" albo "radjo" zamiast "radio" też nie brakuje, póki co te pierwsze są od dawna niepoprawne.

Jest nawet taka strona... Gość jest niesamowity, ma racje i potrafi ją uzasadnić w setkach przypadków, ale co z tego? Nie mogłem tego znaleźć :/

Nigdy w życiu nie napisze "internet" wielką literą, jeśli nie bedzie to pierwszy wyraz w zdaniu. Nie ma logicznych powodów, dla których miałoby się pisać ten i inne wymienione wyrazy z wielkiej litery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nigdy w życiu nie napisze "internet" wielką literą, jeśli nie bedzie to pierwszy wyraz w zdaniu. Nie ma logicznych powodów, dla których miałoby się pisać ten i inne wymienione wyrazy z wielkiej litery.

Jest jeden: taka jest obecnie obowiązująca pisownia i na ogół się jej przestrzega. Ja tylko mówię, żeby te dwie rzeczy (logikę i pisownię) póki co rodzielić.

Weźmy na przykład konia trojańskiego (dyskutowałem o tym z Markiem przy okazji arta). Piszemy małymi, ale w jez. angielskim wielkimi, tak samo jak Trojan (złośliwy kod). Tak się przyjęło, która z wersji jest nielogiczna?

A teraz: skoro w języku polskim nie było słowa "trojan", zanim nie zostało skopiowane w nomenklaturze komputerowej, to należy zachować pisownię angielską (skoro to kalka), czy polska (skoro oznacza coś, co akurat piszemy małymi literami?).

Będzie trzeba coś wybrać i od tego są reguły, żeby rozwiewać wątpliwości. Zawsze można je zmienić i robi się to na potęgę.

BTW, na maturze też się postawicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Internet z małej i koniec :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Internet to jest nazwa wlasna. Tak jak Palac Kultury, Warszawa, Queen Mery 2 (drugi Titanic) pisze sie z duzej....wogole niewiem o co wam chodzi ze mogl by byc inaczej. W j. ang duzo wiecje wyrazow sie pisze z duzej niz w polskiem ale z netem to nie ma powiazania. Bo internet to instytucja, rzecz niepowtarzalna, jedyna...a to ze sie skalda ze wielu rozczlonkowanych czesci nie ma znaczenia bo logiczne jest jednoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT:

W NY Times, słowo "internet" jest pisane wielką literą.

SAN FRANCISCO, Aug. 19 - Affirming a lower court decision, a federal appellate court ruled Thursday that the distributors of software used by millions of people to exchange music files over the Internet cannot be held liable for aiding copyright infringement.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OT:

I to od dawna, a w PL narazie się nie przyjęło

A nie raczej:

internet z małej i koniec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OT:

A nie raczej:

internet z małej i koniec :)

Raczej nie - pisaniu pierwszego wyrazu w zdaniu z wielkiej litery nikt się tutaj nie sprzeciwia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OT:

LOL, to patrz tu:

http://so.pwn.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OT:

LOL, to patrz tu:

on miał chyba na mysli to, że zasada ta nie przyjęła się wśród ludzi. Szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to jaką pisownię zaleca słownik. Kiedyś przeczytałem mądre zdanie: "ortografia jest nauką myślenia" i staram się tę myśl wcielać w życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiedyś przeczytałem mądre zdanie: "ortografia jest nauką myślenia" i staram się tę myśl wcielać w życie.

Kurcze, jak znajdę tę stronkę gościa, który tworzy własną ortografię (jest naprawdę świetny), to zobaczysz, ile takich rzeczy musiałbyś pisać wbrew regułom.

On tam setki słów podaje i uzasadnia wg etymologii czy w porównaniu do innych - inaczej pisanych. Pół słownika jest uznaniowe (bo się przyjęło, bo ludzie tak zaczęłi mówić itp., bo upraszczamy). Czasem jest to płynne, np. osłu (zwierzęciu), osłowi (człowiekowi) ale osłu też może być. Ale już "z końmi" (zwierzęta), ale tylko "koniami" (człowiek; "z tym starymi koniami"). "Końmi" w odniesieniu do ludzi zupełnie nie brzmi, a osłu/osłowi bez większej różnicy...

Z poradnika językowego PWN:

Pisownia słowa Internet jest uzasadniona jego znaczeniem i pochodzeniem: nazwy własne piszemy przecież wielkimi literami. Coraz więcej osób jednak traktuje Internet tak jak telefon, czego wyrazem jest tendencja do używania małej litery w jego nazwie. Niektóre nowsze słowniki podają już taką pisownię jako oboczną.

Można więc stosować małą literę, nie dbając o znaczenie. Można też Internetem nazywać globalną sieć komputerową, a internetem – wyodrębniony fragment tej sieci działający w jakiejś firmie (jego inna nazwa to intranet) lub sieć działającą niezależnie od Internetu.

Jeśli zaś chodzi o pisownię nazw witryn internetowych, to niedawno Rada Języka Polskiego opowiedziała się za tym, by pisać je tak samo jak tytuły czasopism.

I co jak co, ale moze sie na forach dyskusyjnych nie przyjelo. Bo wlasnie patrze: Onet rzadko pisze małą, Gazeta Wyborcza tylko czasem małą...

Ciekawie Onet przedstawia to w encyklopedii Wiem. Wprawdzie przeczytałem tylko fragment nagłówka ale jest tam coś takiego: Internet, pewna ilość sieci lokalnych (LAN) połączonych w jedną wspólną sieć. Słowo to napisane wielką literą (Internet) oznacza ogólnoświatową sieć...

Po słowie "napisać" wnioskuję, że powinno być coś o małej literze, ale nie mam z czego nawet smsa wysłać, żeby to zobaczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OT:

LOL, to patrz tu:

on miał chyba na mysli to, że zasada ta nie przyjęła się wśród ludzi. Szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to jaką pisownię zaleca słownik. Kiedyś przeczytałem mądre zdanie: "ortografia jest nauką myślenia" i staram się tę myśl wcielać w życie.

Nie lubię takiej formy i jedyny raz użyje że się z Tobą zgadzam, bo ludzie to nie są mszyny ze słownikiem chodzące

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miodek by powiedział,że obie wersje prawidłowe:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miodek nie ma nic do gadania jeśli chodzi o NY z resztą nie każdy jest orłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach, Ty, licz się z autorytetami!

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

autorytet!! phi dla mnie autorytetem jest 50 cent :) a tamten człowiek tylko jest dobry z polaka

PS. jak jest po angielsku lub po niemiecku STYPA bo z klasą i nauczycielami nie możemy rozkminić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

after funeral party?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
autorytet!! phi dla mnie autorytetem jest 50 cent :) a tamten człowiek tylko jest dobry z polaka

PS. jak jest po angielsku lub po niemiecku STYPA bo z klasą i nauczycielami nie możemy rozkminić :)

Dla Ciebie autorytetem jest 50 cent?! :blink: :huh: Nie no wymiatasz... <_<.

Autorytetem moze byc np. Jan Pawel II, Kopernik, Kolumb, Walesa, itp.

A nie czlowiek, ktory mial przeszlosc gangstera, jest caly w tatuazach...

Jak nie wiesz jaka osoba jest autorytetem, poczytaj slownik -> http://encyklopedia.pwn.pl/4743_1.html

no coment...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla Ciebie autorytetem jest 50 cent?! :blink: :huh: Nie no wymiatasz... <_<.

Autorytetem moze byc np. Jan Pawel II, Kopernik, Kolumb, Walesa, itp.

A nie czlowiek, ktory mial przeszlosc gangstera, jest caly w tatuazach...

Jak nie wiesz jaka osoba jest autorytetem, poczytaj slownik -> http://encyklopedia.pwn.pl/4743_1.html

no coment...

100% racja, nic dodać nic ująć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
after funeral party?

"funeral banquet" lub "wake"

= gathering of people who have collercted together to mourn someone's death

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AUTORYTET [łac.], socjol. uznanie, prestiż osób, grup i instytucji społ., oparte na cenionych w danym społeczeństwie wartościach; także osoby, instytucje itp. cieszące się uznaniem w danej dziedzinie; zwykle wyróżnia się autorytety prawa, kompetencji, osobowy, sumienia i religijny.

50 cent cieszy się uznaniem w dziedzinie muzyki :D

A PO NIEMIECKU?????? STYPA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto nie ma żadnych autorytetów? (tak jak ja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wałęsa on sam sobie jest autorytetem heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co chwalisz sie teraz czy zalisz? Wez zamilcz dzieciaku, twoje wypowiedzi mnie dobijaja, z reszta nie tylko mnie... A ten avatar juz w ogole cool, wymiatasz...

rotfl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...