Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dacik

Neo+router+zewnętrzne IP?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sobie Neo (wersja 128), ale z routerem. No i rzecz jasna na swoim kompie mam wewn. IP... co zrobić, żeby było zewn? Na sieciach sie nie znam, więc proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem słaby w sprawach sieciowych, ale wydaje mi się, że w takim wypadku to router ma zewnętrzne IP i raczej nie da się zrobić, aby numer ten został przepisany na klienta (komputer w sieci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, że się da... czytałem o przekierowaniu portów, jednak informacje, które znalazłem są dla takiego laika jak ja zbyt lapidarne i nie potrafię ich zastosować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... To może przybliż to pokrótce i coś pokombinujemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już Ci przybliżyłem... problem nadal istnieje, więc jeżeli któś wie jak mi pomóc... zapraszam do zabrania głosu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak - z rozmowy przeprowadzonej via GG dowiedziałem się, że Mateusz ma router Sppedtouch 510. Niestety, strona producenta (Thomson - "polecam") nie zawiera żadnych opcjonalnych aplikacji. Musimy więc szukać u "konkurencji"... Chyba, że ktoś z Was wie, jak [rzy użyciu narzędzi dostępnych w Windowsie skonfigurować owo "cudo" - wprawdzie teraz nie mam Windowsa XP, sieci tymbardziej, ale niestety nie przypominam sobie, aby widział gdzieś opcje pozwalające na taką konfigurację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up-link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym przypadku to kwestia tylko konfiguraji routera. Najprościej to włączyć DMZ na swoje lokalne (stałe) IP. można tez przekierować potrzebne porty. Wtedy w swoim kompie nada będziesz miał ustawione wew ip a twoje zew. ip będzie się do niego odnosiło. Proste? jak nie to gg :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze chodzi o sama konfiguracje. Problem w tym, ze kompletnie nie znam sie na tych spawach... stad temat... nota bene zalozony wieki temu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w ogole wiesz jak połączyć się z routerem??

podaj dokładnie jakiej firmy masz router

Jezeli nie wiesz jak sie połączyć to najrawdopodobniej (tak jest w większości routerów) wchodząc do przeglądarki i wpisujesz IP

domyślnie: 192.168.0.1 lub 192.168.1.254 powinien pojawić sie monit o login i haslo. Domyslnie login: "admin" hasło: "password". Ale wszytko zależy od producenta ( chodzi mi tu zarówno o adres wejscia na router jak i o login) Te informacje powinienes mieć w instrukcji którą otrzymałeś wraz z routerem. Jak dalej zrobić przekierownie musileibyśmy porozmawiac albo przez skejpa albo na gg

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpeedTouch 510 router-switch Thomsona...

... i tak... dostęp do "panelu" jedynie przez przeglądarkę (ew. UPnP, ale to i tak kończy się na tym samym)

Zapraszam więc na gada... ->PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli podpinasz swojego kompa pod router to zrozumiałe, że zawsze będziesz miał wewnętrzne IP, jedyny sposób to tylko i wyłącznie przekierowanie portów. Strona http://www.dyn-dns.org jest przydatna tylko wtedy gdy chcemy postawić sobie serwer WWW lub poczty. Za jego pomocą możemy przypisywać zmienne IP do domeny i nic poza tym. A jeśli chodzi o DMZ to stworzenie zdemilitaryzowanej sieci dla jednego komputera w jednej podsieci mija się z celem B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...