Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dacik

Który antyvir lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy, drogie koleżanki (albo odwrotnie, jak kto woli)... Chciałbym zasięgnąć opinni specjalistów - tj. Was - w sprawie następującej. Który - Waszym zdaniem - program antywirusowy dostępny na Polskim rynku jest najlepszy. Pytam bo mój tatuś nosi się z myślą o zakupie takowego programu, ale nie mamy za bardzo pomysłu, który mamy wybrać... Proszę o pilną i rzetelną odpowiedź...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoje pytanie nie odpowiem, bo nie jestem w stanie...

Nie używam żadnego programu antywirusowego, uważam, że dzięki ostrożności i inteligencji przy odwiedzaniu witryn i odbieraniu maili mogę uchronić przed wirusami...

A jak chcesz być patriotą to kup mks'a ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Avast!, Nod32, MKS, Panda, (...) Norton.

W takiej kolejności ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie korzystam z Pandy... Jest średnio dobra... Swojego czasu używałem Nortona, ale ten niestety bardzo obciąża komputer... Na bardzo dobry programik chyba nie trafiłem > w sumie mało ich używałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Obecnie korzystam z Pandy... Jest średnio dobra... Swojego czasu używałem Nortona, ale ten niestety bardzo obciąża komputer... Na bardzo dobry programik chyba nie trafiłem > w sumie mało ich używałem...

to użyj NOD32 albo Avast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady... już nabyłem... Tatuś wybrał mks'a... może i dobrze? Nieważnie... i tak dzięki. Topic pozostawiam Wam do dysopzycji, abyście się mieli gdzie wymieniać opiniami nt programików antywirusowych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że już wymieniliście się poglądami?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widzę, że już wymieniliście się poglądami?!

Cisza przed burzą :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Avast: darmowy (do domu), skuteczny na trojany (w przeciwienstwie do Nortona), tylko cos ostatnio mu nie poszlo (kazdemu AV zdarza sie kiedys oblac) w testach Virus Bulletin (zawsze bylo swietnie). Lekki, szybki, ponadprzeciętnie konfigurowalny. Problem z ochrona wielu kont pocztowych (chyba, ze mowimy o the bat, ale tego nie sprawdzalem, w kazdym razie ma specjalna wtyczke), chociaz niektorzy twierdza, ze nawet bez konfiguracji kont wylapuje syf (choc z tego co widze, nie dolacza podpisu o sprawdzeniu). Da sie obejsc dzieki konfiguracji. Wtyczki do P2P (wazne, reszta skanuje plik raz gdy ten ma jeszcze 0 bajtow), IM (z popularnych u nas tylko ICQ). Uaktualnienia w postaci dopisania do bazy sygnatur (kilka KB).

NOD32. Szybki, lekki, skuteczny na AV i Trojany. Platny. Ochrona poczty na porcie 80, czyli wlacz i zapomnij. Srednio konfigurowalny. Jednak wielkie mozliwosci planowania automatycznej aktualizacji. Tę sciaga w pelni, ale to wyraznie ponizej 2 gigabajtow.

To te, które prócz Nortona znam dobrze (Nortona używałem od 97 roku do wersji 2003, ale to sito).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norton antyvirus + honeypot. Bariera nie do przejścia dla włamywaczy i wirusów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na Twoje pytanie nie odpowiem, bo nie jestem w stanie...

Nie używam żadnego programu antywirusowego, uważam, że dzięki ostrożności i inteligencji przy odwiedzaniu witryn i odbieraniu maili mogę uchronić przed wirusami...

A jak chcesz być patriotą to kup mks'a ;]

Jestem za tą odp... ale i ja wolę własne doświadczenia...Nod32, MKS, Panda, Avast!, (...) Norton.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
norton antyvirus + honeypot. Bariera nie do przejścia dla włamywaczy i wirusów :)

Dla wirusów może, ale wystarczy poszukać trojanów (piszę o własnych doświadczeniach), żeby Norton puszczał co się da (wg testów trojany to około 75%, przy praktycznie 100% skuteczności w przypadku wirusów).

No, to zależy co dostajesz. Jeśli na przykład wyślesz korektorowi dokument Worda, a ten wróci do Ciebie zainfekowany... Od jednego z Was też już dostałem całkiem niewinnie wyglądającego syfa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie że norton antivirus 2004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norton jest tragiczne wolny. Ja polecam mks, nod32 i AVK czy KAV....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rada jestem z Najnowszej Pandy nie obciaża komputera!

Norton to troszeczku zachowuje sie jak wirus bo zpowalnia kompa!

Msk_vir tez jest dobry!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadlem sie z nortona 2004 na nod32. Co zauwazylem? Znaczny przyrost szybkosci komputera. Skanowac dysk mozna w tle. Pamieam ze jak wlaczalem skanowanie w nortonie to z komputera nie dalo sie korzystac. Nod32 wykryl 3 wiruy (trojany) ktorych norton nie widzial. Polecam wszystkim!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byle nie crackować NODa! Jak Darek pewnie potwierdzi, crack potrafił wyłączyć alarmy/skanowanie w z pozoru włączonej autochronie, poza tym wyłączał skanowanie HTTP monitora IMON.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam :) :!: Ale jest inna metoda na posiadanie noda i nie płacenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz znam tą metodę Darek znam :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy jest dobry w różnych sytuacjach. Nie ma najlepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie przypadł do gustu - Panda IS 2005. Wykrywa wszystkie śmieci (oprócz zwykłych wirusów również spyware, adware, trojany...) posiada firewalla, skrzynke antyspamową (wykrywa próby oszustwa) i oczywiście stałą ochronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mnie przypadł do gustu - Panda IS 2005. Wykrywa wszystkie śmieci (oprócz zwykłych wirusów również spyware, adware, trojany...) posiada firewalla, skrzynke antyspamową (wykrywa próby oszustwa) i oczywiście stałą ochronę.

Nie lubie Pandy. Poleciłbym raczej AVK IS 2005 (także pakiet bezpieczeństwa), choć z racji wolnego komputera nie korzystam z niego. Z dobrych, a jednocześnie nie obciążających zbytnio komputera, warte uwagi są AVG i NOD32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...