Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
PiterBenek

Program typu CRM do biura księgowego?

Rekomendowane odpowiedzi

System mamy od 2 dni. Na razie na poważnie się za to nie zabraliśmy, a wyciągnęliśmy już dwóch klientów. Dzwoniłem godzinę po tym, jak klient wchodził na stronę. Udało się namówić na ofertę. Był mega zaskoczony, stwierdził, że czytamy mu chyba w myślach, bo dzisiaj oglądał nasza ofertę na stronie ;-) Jaką przyjmujecie strategię przy rozmowach z klientami? Mówicie, że zauważyliście jego odwiedziny i dzwonicie z poradami, czy po prostu telefon jakby nigdy nic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wrażenie, że nie ma reguły, ale ogólnie w 90 proc. Przypadków bez względu na to z jakim komunikatem dzwonimy, odbiór jest zdecydowanie pozytywny. Zresztą, na logikę - gdyby ktoś do mnie zadzwonił z odpowiedziami odnośnie do danego produktu, którym chwilę wcześniej się interesowałem, a nie chciało mi się dalej szukać informacji, to też byłbym zadowolony. Kilka razy np. udało się tak wstrzelić jednemu bankowi - być może mają podobny system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to dla klienta zaskakujące. Opcja skorzystania z takiej funkcjonalności nie jest specjalnie znana. Nawet pogadajcie z ludźmi, którzy prowadzą własne firmy - jaki procent z nich zna weBBell. Może 1 proc.? A może nawet nie. Podejrzewam, że to będzie zyskiwało na popularności, ale wymaga to czasu. Ludzie też muszą zrozumieć w jakim sensie dany dodatek jest dla nich niezbędny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas mamy cały system do zarządzania firmą od http://innbusiness.pl. Oprócz modułu do rozliczania i wystawiania faktur jest też baza klientów i możliwość zarządzania czasem pracy. Wszystko w jednym miejscu i dostosowane do realnych potrzeb firmy. Są tylko te funkcje, z których korzystamy i które są nam potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod biuro rachunkowe nie jest potrzebny płatny system - na spokojnie sobie poradzicie na Berberis Minima.

Będzie mieć wszystkie niezbędne funkcje - planowanie, zarządzanie, projekty, procesu, priorytety.

Wszystko będziecie w stanie rozsądnie sobie poustawiać. A ogólnie działanie na takich systemach naprawdę usprawnia działalność.

Samo zarządzanie robi się łatwiejsze i każdy wie, za co odpowiada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berberis jest niezawodne, pracujemy na tym od dawna, nie ma żadnych problemów.

Zdecydowanie to pozwoli wszystko usprawnić, nie sprawia problemów. Plusy? Wiele.

Najlepiej zerknąć na listę funkcji - jest tam tego mnóstwo. Ale głównie chodzi o efekty.

Zarządzanie czy planowanie przebiega zdecydowanie łatwiej i nie ma tylu błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej powinno to się dać dopasować pod każdy rodzaj działalności, ale w praktyce decydujące jest to, jaki biznes prowadzicie, na czym się opiera. Czy jest międzynarodowy, różnowalutowy. Tak naprawdę kwestii, które mają znaczenie, jest po prostu sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oczywiście najlepiej bazować na tym - https://bms.krakow.pl/erp-berberis/linie-produktowe/porownanie-produktow/

Wiadomo, że dopiero testy dają ostateczne odpowiedzi, ale chyba z tego jednak najwięcej wynika.

Konkretnie wypisane funkcje dla poszczególnych wersji. Nie wszystko jest zrozumiałe, ale każda kwestia jest wyjaśniona przy opisach poszczególnych funkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zestawienie jest na tej stronie najważniejsze - istotne, że je wstawili, bo widać po prostu jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi aplikacjami.

To bardzo ważne. Szkoda tylko, że od razu pod wersjami systemu nie ma linków do szczegółowych opisów z cennikiem.

Byłoby to na pewno zdecydowane ułatwienie pod tym względem. Zresztą - chodzi tutaj o UX, ludzie mają mieć łatwo sobie z tym radzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co ma to robić, skoro Berberis jest całkowicie darmowe w minimalnej wersji.

Nie jest to demo, tylko po prostu wersja programu dostępna całkowicie za darmo - bez względu na rodzaj działalności.

Nie ma znaczenia, do jakiego przeznaczenia, do jakiej działalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu nastawianie się na systemy, które to samo oferują w wersji płatnej, albo nawet tego samego nie oferują ;-)

Bądźmy poważni. Odpalcie system, zobaczcie jak działa, porównajcie parametry, łatwo można przecież przetestować poszczególne funkcje.

A działalność biura rachunkowego nie jest na tyle specyficzna, żeby od razu sięgać po dedykowane oprogramowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A już ze swojego doświadczenia polecam bazowanie na gotowych materiałach, które macie na stronie producenta.

Mowa o tym - https://bms.krakow.pl/erp-berberis/jak-uzywac/materialy-z-webinariow/?pi_wb_es=b8ecc4ee-d05c-4a7c-8a96-89de2f63de104

Opisują krok po kroku, jak wykorzystać poszczególne zagadnienia, żeby optymalizować działalność.

Wszystko jest szczegółowo wyjaśnione, tak więc chyba każdy sobie poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje biuro księgowe z którym współpracuję , konkretnie to : http://biurokooperacja.pl/ korzysta właśnie z takiego CRM i uważam że to świetny pomysł, bardzo ułatwia pracę z tego co wiem, wszystko jest przejrzyste także moim zdaniem świetne rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałam ostatnio o sage symfonia http://sage.com.pl/rozwiazania-dla-firm/biura-rachunkowe i z ciekawości ściągnęłam wersję demo, wygląda obiecująco a przede wszystkim program jest dość prosty w obsłudze i zastanawiam się czy by w niego nie zainwestować mimo że mam dość małe biuro bo tylko 4 pracowników i w małym mieście, ale czego nie robi się dla dobra klientów;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dopiero od niedawna mam firmę, bo niecałe pół roku ale podziękowałem księgowej za współpracę jak z miesiąca na miesiąc podwyższyła cenę o 50 zł -dla mnie rozbój w biały dzień a teraz dużo taniej mam na https://wfirma.pl i w każdym momencie mogę wystawić fakturę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System CRM o nazwie Berberis - pracujemy na nim już długo.

Pamiętajcie, że w przypadku CRM największe znaczenie ma jakość w ogólnym tego słowa znaczeniu.

Po prostu musicie dopilnować wszystkich kluczowych kwestii.

System ma moduły magazynowe, związane z zarządzaniem, planowaniem, kontrolą i wieloma innymi zagadnieniami.

Po prostu wszystko musi ze sobą współdziałać i wtedy zyskacie prawdziwą, optymalizację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowalem ich wiele, u mnie sie niestety nie sprawdziły.. Obecnie korzystamy z crm od Flowdog, więcej na temat możliwosci jakie daje poczytasz sobie na tej stronie:

https://flowdog.pl/internet-of-things/

Poza tym ma bardzo dobre rozwiązania dotyczące bezpieczenstwa na co trzeba po prostu zwracać uwagę. Dane, które przechowujesz w systemie są bardzo cenną wiedzą. To Twoje źródło przewagi konkurencyjnej. Jesli wyciekną możesz mieć spore problemy.

Crm działa również tak samo dobrze na komputerze jak i na urządzeniach mobilnych. I jest prosty do wprowadzenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są darmowe, ale to nie ma większego sensu - chodzi przecież o optymalizację i konkretne efekty, a nie posiadanie byle jakiego programu. Oczekujesz efektów, to postaw na coś solidnego, dopasuj wersję Berberis do działalności i wtedy się zastanawiaj, co dalej. Tak to powinno wyglądać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...