Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
webownia

Strona WWW - początki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Z tego co widzę, to na forum znajdują się nie tylko spece w daje dziedzinie, ale także osoby poszukujące pomocy i porad w kwestii tworzenia stron internetowych. Dlatego też pomyślałem, że ten filmik mógłby Was zainteresować: http://webownia.pl/blog/strona-www-od-tego-wszystko-sie-zaczyna.html

Osoba która dopiero zamierza rozpocząć swoją przygodę z tworzeniem stron, dzięki niemu będzie mogła dowiedzieć się od czego zacząć, na co powinno się zwracać uwagę. Z kolei ktoś kto już w tym "siedzi", będzie mógł porównać swoją wiedzę z wiedzą przekazywaną na tym krótkim video. A może będzie miał jakąś uwagę w tej kwestii? Może z czymś się nie zgadzacie? Jestem otwarty na wszelkie uwagi i sugestie, zarówno od początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link, na pewno się przyda ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję początkującym zacząć na cms-ach - szybkie robienie strony bez większej znajomości zagadnień. Poza tym każdemu się przyda umiejętność obsługi wordpress-a czy jooml-a bo to najpopularniejsze na świecie, ciągle udoskonalane, tysiące templatek i wtyczek przez programistów zostały do tego zrobione, także to co kiedyś było takim sobie czymś teraz daje możliwość robienia zaawansowanych stron bez dużej wiedzy.

Dodatkowo są tysiące for i blogów dotyczących zagadnień z wordpressa i joomli, więc na każde zagadnienie znajdzie się odpowiedź. Wszystko jest w necie, żadnego kupowania książek i poradników :)

Potem uczymy się jak to wszystko działa: cms - jak on to wszystko robi, kod html, css, potem z grubszej beczki - php i bazy danych serwerowe - mysql - działają jak wszystkie inne bazy, tzn ich struktura, sens logiki tam siedzącej, np dziedziczenie uprawnień itp, to samo co się uczy na językach programowania nie powiązanych z tworzeniem stron. Gdy to mamy opanowane to jest już bardzo dużo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przejrzałam całe forum i nie znalazłam info, które mnie interesuje. Jestem totalnym laikiem w tworzeniu stron, hostingu itp. Wszystko, o czym piszecie to dla mnie czarna magia. Chcę rozwinąć swoją domową działalność (rękodzieło różne) na www. Znalazłam firmę Funkymedia i nakręciłam się, że u nich mogę wszystko (utworzenie strony, hosting, pozycjonowanie, ew. logo). Czy słyszeliście coś o nich? Czy ktoś może mi udzielić rady?

z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiele firm co tworzą strony internetowe. Naszą stronę http://top-suple.pl/ stworzyła firma z polecenia i jesteśmy zadowoleni. Warto popytać znajomych, może któryś z nich ostatio zlecał budowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram kolegę Jenota. Zlecając całość rzeczy jednej firmie, która ma niby ogarniać wszystko oddasz mi więcej niż zarobisz, przynajmniej na początku. A wielu rzeczy, kosztem oczywiście na początku czasu, możesz się nauczyć samodzielnie, korzystać z szablonów jak kolega pisze. Nawet pozycjonowania się możesz nauczyć na darmowych webinariach (choćby seopilot coś takiego oferuje). I będziesz chociaż mieć spokój, że masz nad wszystkim kontrolę. Poczytaj trochę testy pozycjonowania różnych właścicieli stron czy blogerów, będziesz wiedział co wybrać i jak działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam początkującym codecademy - można się tu łatwo i szybko nauczyć podstaw kodowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, ten kurs jest bardzo ciekawy. Też z niego swego czasu korzystałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej stawiać strone na wordpressie czy robić ją od podstaw ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli byłby ktoś chętny do pomocy początkującym to szukam chętnych do redagowania artykułów na blogu.

Co prawda jeszcze za wiele się tu nie dzieje i nie dotyka to jedynie wątków o programowaniu, lecz zahacza o web design i wątki poboczne

http://dobra-strona.com.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. :)

jestem laikiem w kwestii tworzenia stron, a jestem w potrzebie. I tu moje pytanie, dam radę w tydzień/dwa opanować podstawy czy lepiej jest to zlecić firmie? Dostałam polecenie na firmę Rocketsite, ale chcę najpierw spróbować swoich sił. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. smile.png

jestem laikiem w kwestii tworzenia stron, a jestem w potrzebie. I tu moje pytanie, dam radę w tydzień/dwa opanować podstawy czy lepiej jest to zlecić firmie? Dostałam polecenie na firmę Rocketsite, ale chcę najpierw spróbować swoich sił. smile.png

Dasz spokojnie radę. Zainteresuj się gotowymi skryptami wtedy będzie ci znacznie prościej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz hosting z autoinstalatorem skryptów poradzisz sobie jeszcze szybciej a cała instalacja ograniczy się do kilku kliknięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, teraz te wszystkie systemy są tak zautomatyzowane, że naprawdę wystarczy kilka kliknięć i ma się "prawie profesjonalną" stronę internetową. Mówię "prawie", bo jednak to nie to samo co strona zrobiona przez zawodową firmę smile.png Generalnie rzecz biorąc jak ktos ma troche środków, to warto zlecić stworzenie strony WWW jakiejs firmie zewnętrznej np http://tania-strona-www.pl/smile.png

Edytowane przez forrest77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samemu można wiele, o ile jest czas, a jaki efekt?. Do tego zwykle potrzebne są pewne narzędzia. Czy planując jakikolwiek biznes Przedsiębiorca ma na to czas – Niech murarz będzie murarzem, elektryk zajmie się instalacją elektryczną, a informatyk – to pojęcie rzeka wink.png Zrobienie strony to jedno a promocja to 2 ( bo po co komu strona internetowa bez pokazywania jej światu?). Jak by nie patrzył - taniej, zawsze wychodzi w końcowym rozliczeniu drożej smile.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samemu można wiele, o ile jest czas, a jaki efekt?. Do tego zwykle potrzebne są pewne narzędzia. Czy planując jakikolwiek biznes Przedsiębiorca ma na to czas – Niech murarz będzie murarzem, elektryk zajmie się instalacją elektryczną, a informatyk – to pojęcie rzeka wink.png Zrobienie strony to jedno a promocja to 2 ( bo po co komu strona internetowa bez pokazywania jej światu?). Jak by nie patrzył - taniej, zawsze wychodzi w końcowym rozliczeniu drożej smile.png

Wiadomo, marketing zawsze musi być obecny. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zacząć od CMSów, bo wtedy zaczniemy rozumieć o co chodzi. Potem można zacząć próbować swoich sił w samodzielnym tworzeniu stron, ale wymaga to więcej czasu i sporo nauki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz- zawsze trzeba mieć te swoje pewne początki :P Sam z html zaczynałem sam od html, potem przeszedłem do bardziej skomplikowanych działów.

HTML jest totalną podstawą. Musi to znać kazdy na pamięć.

Tutaj macie dobry kurs:

http://strefakursow.pl/kursy/tworzenie_stron/kurs_budowa_stron_w_html5.html

Kurs dość długi bo trwa aż 5,5 godziny. Bardzo soczyście wyjaśnia o co chodzi w tym całym tworzeniu stron

Możecie jeszcze zainteresować się kursem Wordpress: http://strefakursow.pl/kursy/tworzenie_stron/kurs_tworzenie_stron_z_wordpress.html .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tworzenie stron www nie takie straszne. Każdy da radę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nauka takich całkowitych podstaw HTML i CSS nie musi się wiązać z żądnymi kosztami. Dla tego poziomu zaawansowania jest sporo polskich materiałów do nauki i jeszcze więcej materiałów anglojęzycznych. Przy czym, żeby je zrozumieć nie trzeba biegle władać tym językiem. Warto się zainteresować, a z płatnych rozwiązań korzystać na potrzeby wyższych poziomów zaawansowania, kiedy poznajemy już znacznie bardziej skomplikowane zagadnienia. Na samym początku moim zdaniem nie ma co sięgać po płatne kursy, gdyż tych darmowych jest pod dostatkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zależy Ci na samodzielnym wykonaniu strony to możesz skorzystać z kreatora stron. Osobiście przetestowałem już m. in. Wixa i mamfirme.pl ale nie spełniły one moich oczekiwań. Teraz korzystam z generatora stron www Bowwe i jestem zadowolony. Jak nie czujesz się na siłach to nie stawiaj samodzielnie strony, bo Cię to przerośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...