Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
stifler215

Problem z instalacja Windows XP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow!!! Mam problem tego typu - moja 11-letnia kuzynka zalozyla haslo na laptopie i niestety zapomniala je :( aby je obejsc postanowilem zainstalowac system Windows XP od nowa. Jednak przy instalacji a dokladnie w momencie kiedy z plyty instalacyjnej ladowane sa pliki - komputer pokazuje na dolnym pasku komunikat "Instalowanie-uruchamianie systemu Windows", pokazuje sie czarne tło z migającym kursorem w gornym lewym rogu i koniec, i tak komputer stoi w miejscu. Co do komunikatu o ktorym wspomnialem to nie jestem pewien czy z poczatku brzmi on wlasnie tak jak podalem bo komunikat bardzo szybko pokazuje sie i znika ale napewno koncowka jest taka "...uruchamianie(a) systemu Windows". Forumowicze co moze byc problemem ze tak dzieje sie przy instalacji? Jak mozna go rozwiazac? Bardzo prosze o porade! Pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się dzieje za każdym razem? Płytka instalacyjna oryginalna? Jakieś wcześniej były problemy z płytką, dyskiem lub napędem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się dzieje za każdym razem? Płytka instalacyjna oryginalna? Jakieś wcześniej były problemy z płytką, dyskiem lub napędem?

Anoda tak sie dzieje za kazym razem, plytka jest skopiowana z oryginalu ale nigdy nie bylo z nia problemow (jestem co do niej pewien), co do dysku i napedu to nie umiem nic powiedziec bo to komp kuzynki. Nie wiem czy czegos tam nie porobila. Ale wlasnie to mogloby byc przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj konfiguracje tego komputera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj konfigurację kompa, żebyśmy mieli więcej danych. Możesz też sprawdzić czy płytka dobrze działa, bo mogła ulec uszkodzeniu, wkładając ja do innego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy plytka na innym kompie chodzi bez zarzutu. Oto konfiguracja: Procesor AMD Athlon 64 X2 TK57 1.9GHz, RAM 2GB, karta grafiki nVidia GeForce 7000M 128MB, dysk 160GB. Jeszcze cos potrzebujecie? Mysle ze to najwazniejsze parametry. Czekam na porady. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak teraz patrze, to jest przecież laptop... Jaki model?

Druga sprawa - to hasło to na konto w systemie, czy może na dysk?

Sprawdź w ust. BIOSu czy jest włączona emulacja IDE (o ile dysk jest SATA)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak teraz patrze, to jest przecież laptop... Jaki model?

Druga sprawa - to hasło to na konto w systemie, czy może na dysk?

Sprawdź w ust. BIOSu czy jest włączona emulacja IDE (o ile dysk jest SATA)...

Model laptopa - Asus F5N-AP170H

To haslo zalozone jest na konto w systemie (jak wlaczysz kompa to pokazuje ci sie ze musisz podac haslo aby zalogowac sie i korzystac)

Wydaje mi sie ze dysk nie jest SATA, a jesli nie jest SATA to co wtedy???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nic, powinno bez problemu pójść, ale z tego co sprawdziłem jest dysk SATA. Sprawdź w BIOSie, czy jest włączona emulacja IDE...

Na dysku są jakieś ważne dane? Jeżeli nie to polecałbym pobrać płytkę GParted. Wywalić wszystkie partycje i zrobić na nowo.

Czasami też problemem jest przestarzały BIOS, który ma błędy i potrafią się cuda dziać np. przy instalacji systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki koledzy za pomoc, a zwlaszcza tobie Nerio. Wszystko juz zrobione i smiga jak trzeba ;) pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...