Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
entertp

JAk zrobić ten program?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Z "Turbo Pascalem" mam dopiero do czynienia i nawet dobrze sobie radzę xD. Ale mam pewien problem z zadaniem i nie moge go rozwiązać. Chodzi o zadanie takie.

Napisz program który pobiera n liczb(n-wpisuje uzytkownik) i wyświetla dwie liczby największe i dwie liczby najmniejsze

Ja robiłem ale mi nie wychodzi zrobiłem tylko tak:

var 
n,a,max,min:integer; 
begin 
writeln('podaj ile liczb'); 
readln(n); 
  writeln('podaj liczbe'); 
    readln(a); 
    min:=a; 
        max:=a; 
  l:=0; 
repeat 
writeln('podaj liczbe'); 
readln(a); 
   if max<a  then 
    max:=a 
  else if min>a then 
    min:=a; 
inc(l); 
until(l=n-1); 
   writeln('największą liczbą jest',max,'a najmniejszą',min); 
    readln; 
end.

To jest tylko na wypisanie jednej liczby największej i najmniejszej. Myślę że może trzeba jeszcze jedną zmienną ,b' zadeklarować max2 i min2.

ale nie wiem jak to zrobić może trzeba zagnieżdzić pętlę. Proszę pomuszcie mi to zadanie na 5. Niechcem dostać gotowca ale żeby ktoś mnie nakierował. Z góry bardzo dziękuję Odrazu mówię że nie znam jeszcze dokładnie tablic więc jak można by było to za pomocą samych if-ów z góry dzieki ENTER ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ze zboczenie z tematu, ale gdzie Was zmuszaja do uczenia sie Pascala? (to juz ktorys z kolei temat, ze ktos nie wie jak napisac program w tym jezyku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przepraszam, ze zboczenie z tematu, ale gdzie Was zmuszaja do uczenia sie Pascala? (to juz ktorys z kolei temat, ze ktos nie wie jak napisac program w tym jezyku)

W każdej szkole, bywa też na studiach.

Nie zadeklarowałeś l, a liczby lepiej chyba jako rzeczywiste wczytywać. Poza tym powinno działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...