Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Xardas

Kącik fanów gier RPG

Rekomendowane odpowiedzi

W tym temacie piszemy o swoich wrażeniach względem gier RPG.

Ja ze swojej strony polecam pełnoprawną serie RPG - The Elder Scrolls. Jet to mocno przegadany, posiadający nieco "pusty" świat ale wciągający RPG. Niesamowita jest także seria Gothic - po prostu KLIMAT!

Gra ktoś może w starsze RPG-i jak Baldurs Gate czy Icewind Dale?

Zapraszam do dyskusji na temat gier RPG :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz jak mnie zachęcić do wpisania się do tematu :> I Love Baldurs Gate ^^ Icewinda też :> szczególnie za klimat ;) ale oczywiście najlepszy RPG jest World of Warcraft:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwielbiam Gothic 3, Nie ma to jak klimat prawie jak "GTA w Średniowieczu"(wiem GTA nie był w średniowieczu ale metafora taka :D ). Największa bolączka Bugi :/ A tak to klimacior swoim Insynktem ciągnie. Jestem dopiero w Monterze :D . Mam takie jedno zapytanie. Bo w tej chwili gram w 1280x1024 detale max oprócz tekstur (średnie) i Filtrowanie tekstur linionowe (chodzi komfortowo). Gdy dam te efekty na maxa juz mi się gra tnie. Wiecie czy to przez 1GB RAM tnie czy przez sterowniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to jedynie do dziś w Diablo II na BattleNecie śmigam, ale to bardziej hack'n'slash niż RPG ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mathi13, ściągnij sterowniki najnowsze i sprawdź :P ale przypuszczam, że jednak to może być wina ramów bo dla najlepszych ustawień zalecane ma 1,5 giga ;)

A co do Diablo to tez sporo gralem ale jeszcze internetu nie mialem... ale fajna giereja ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bank wina RAMu :) Niestety 1Gb nie zapewnia stuprocentowego komfortu w Gothicu 3.

Możesz spróbować zainstalować nowe stery, ale cudów bym nie oczekiwał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IWD zarówno jedynka jak i dwójeczka, Serce Zimy nie podbiło mojego serca. NWN jedynka - w dwójeczke nie pogram :P

Poza tym Baldur, nie trzeba mówić bo klasyk. Gothic tylko do Nocy Kruka - w trójeczke nie pogram :P

Poza tym przez mój komp przewinęło się wiele RPG: Morrowind, Diablo i inne mniej znane tytuły, ale chyba nic nie zauroczyło mnie tak jak wyżej wspomniany WoW ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo LGK dobrze wie, że WoW najlepszy :> zresztą gdyby nie WoW to by mnie nie poznał i by się o PCC nie dowiedział tak szybko :P no bo kiedyś w końcu by napewno posłyszał o najlepszym portalu internetowym ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gothic 3 na GF 8800GT, E 4600 i 2 GB ramu (nie żebym sie chwalił...) chodzi na MAX (oprócz antialiasingu, ale jak mam rozdziałkę na max, to po co?) detalach, rozdziałce 1280x1024 z drobniutkimi zacięciami w miarę płynnie. Trzeba się przyzwyczaić... po prostu :) Klimat, muzyka - geniusz!

W drodze jeszcze polski - Two Worlds :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zbliża sie ten moment w moim życiu kiedy powiem: Czas przejsc Fallouta 2 21 raz :D :D :D :D

edit:

o kurcze, wlasnie sobie to uswiadomiłem, fallout an 22 calach, pełen kosmos, ciekawe jak z rozdziałka bedzie :P

Z rpg lubie jeszcze mapki RPG do Warcrafta3

Edytowane przez chicek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gothica 2 jak już :) Bardziej mnie porwał od - przepraszam... muszę... mimo, że mam ogromny szacunek do tej gry... - brzydkiego Fallouta 3 :) W ogóle Bethesda - twórcy Obliviona - pracują nad F3. Ciekawe co z tego wyniknie, choć dla mnie to tylko temat do pisania newsów a gra mnie kompletnie nie podnieca ;]

Gothic 4 oraz nowy projekt Piranha Bytes... to jest coś ;] w ogóle mało RPG-ów ostatnio :( Ale Wiedźmin wynagradza długością rozgrywki ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie Fallout 3 zapowiada sie tragicznie... no ale dobra.... 1 i 2 to były RPG jakich mało, naprawde, fabuła, możliwosci, klimat, WOLNOŚC, WOLNOŚC, WOLNOŚCi jeszcze raz KLIMAT :)

Ghotic 2 tez bardzo fajny, grałem obecnie od czasu do czasu odpale Obliviona, sympatyczny ale czegos mi tam brakuje. I jeszcze KOTORa pierwsza czes bardzo miło wspominam, w 2 nie gralem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gothic 3 na GF 8800GT, E 4600 i 2 GB ramu (nie żebym sie chwalił...) chodzi na MAX (oprócz antialiasingu, ale jak mam rozdziałkę na max, to po co?) detalach, rozdziałce 1280x1024 z drobniutkimi zacięciami w miarę płynnie. Trzeba się przyzwyczaić... po prostu :) Klimat, muzyka - geniusz!

W drodze jeszcze polski - Two Worlds :)

Nie posiadam aż takiego wypaśnego sprzętu, ale u mnie (E2160@3ghz/X1950 Pro 512/2GB) wszystko na max + 1280x1024 = niecałe 40 fps. Pomyśleć, że jeszcze rok temu ludzie płakali nad wymaganiami tej gry ;)

Gothic 3 to moja ulubiona gra ever. Po prostu ją kocham :) Klimat rozwala mnie na kawałeczki, za każdym razem gdy gram.

Xardas gratuluje gustu i sprzętu ;)

Chętnie dłużej podyskutuję o Gothicu 3 :rolleyes:

W TW jeszcze nie grałem, ale przymierzam się - gra nie jest już taka droga a wygląda całkiem, całkiem (choćby ocena 8+ w CDA to dobry powód by w nią zagrać :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, dzięki, dopiero co zakupiłem ;] Klimatycznie jak i fabularnie po prostu masakra ;] Choć dopiero zacząłem rozgrywkę - wcześniej męcząc poprzednie części - to już czuć to COŚ w grze ;] Choć, Qurde, trochę przycina drań! Zainstaluje Frapsa i sie zobaczy jaka wydajność - najwyżej zmienię stery, bo mam te dołączone do sprzętu, czyli praktycznie pierwsze lepsze ;]

Gusta jak gusta, ale w Gothica po prostu trzeba zagrać, mimo - przyznajmy sie - horrendalnych wymagań i słabej optymalizacji - streaming danych.

BTW - jaką masz wersję Gothica? Upatchowaną?

Two Worlds dostało 8 w CDA, ale niech CDA nie będzie taką wyrocznią ;) Ale już w poniedziałek przyjeżdża, za grosze na allegro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w Platynowej Kolekcji (60zł) gdzie dołączona była płytka z patchem 1.2, podobno poprawiającym wydajność. Gra zacina się czasem, choć fraps pokazuje w tym czasie np. 40 fps. Po prostu ta gra tak już ma :) Co nie zmienia faktu, że jest po prostu piękna.

P.S. Z ciekawości - za ile na Allegro zakupiłeś ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49,00 zł ;] Czytałem sporo opinii o tej grze i myślę, że ciekawe połączenia Obliviona i Gothica - nawet nazwali ją za granicą Gothlivion czy jakoś tak :) Obym sie nie zawiódł ;]

Ja mam wersję 1.7 jutro zobaczę ile klatek. Poza tym mam premierówkę ale upatchowaną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, coraz bardziej mnie interesują te dwa światy ;)

To już jest 1.7? :D To jestem trochę zacofany, trzeba ściągnąć łatkę. A gdzie dostałeś premierówkę? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba 1.6, może się pomyliłem. W ogóle chore oznaczenia patch z 1.12 na 1.6. Zresztą sam zobacz - http://www.gram.pl/pliki_lista.asp?pt=p&g=287

G3 kupiłem w dniu premiery przecież :) A zdanie "Hehe, dzięki, dopiero co zakupiłem ;]" odnosiło sie do sprzętu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba 1.6, może się pomyliłem. W ogóle chore oznaczenia patch z 1.12 na 1.6. Zresztą sam zobacz - http://www.gram.pl/pliki_lista.asp?pt=p&g=287

Fakt, trochę to dziwne. Można się pogubić B)

G3 kupiłem w dniu premiery przecież:). A zdanie "Hehe, dzięki, dopiero co zakupiłem ;]" odnosiło sie do sprzętu :)

Sorki, źle zrozumiałem ;)

BTW - Twoja ulubiona droga, gildia itp ? :)

Ja zwykłem grać po stronie Innosa, najbardziej lubię wojem. Zbroja Paladyna, dwa miecze - te sprawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o G2 to oczywiście paladyn ew. najemnik ;] Jeśli chodzi o G3 - oczywiście buntownicy, orkowe bestie padają pod moim "Zabójcy Orków" :)

Od maga zawsze się odbijałem :> Ale w G3 na pewno dotrę do Assassinów (AC?) i zdobędę miecze dwuręczne ;] W G2 miałem wypasioną w każdym calu postać, trójeczkę muszę zgłębiać od nowa, bo na starym sprzęcie chodziło ledwo-co i gra czekała na lepsze czasy :) Ale opłaciło się ;]

Ale dziś off-topa narobiliśmy, jejku :> [joke nad ironia]Ale ja mod więc mogę, ale zastanawiam sie nad warnem dla Ciebie :P [/joke and ironia]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

W sumie nigdy jeszcze nie zdobyłem dostępu do Ishtar :) Zawsze wchodziłem tam siłą, podczas rewolucji.

Na szczęście Mistrza Dwóch Ostrzy można zdobyć w inny sposób - nosząc Miecz Mistrzowski posiadasz tą umiejętność ;)

P.S. Hitman 2: Silent Assasin, Asasyni w Gothicu 3 i Assasin's Creed :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
P.S. Hitman 2: Silent Assasin, Asasyni w Gothicu 3 i Assasin's Creed :P

Jeszcze Velvet Assassin zapowiedziany na wrzesień :> Cokolwiek by ta nazwa mówiła, wyszukiwarka GOL-a działa jak należy :D :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ja to z chęci swojej nagrałem nawet filmik pokazujący gothic 3 na mym sprzęcie (sygnaturka).

Nie patrzcie, że nick jest inny bo taki miałem podobny w Counter Strike. Mój filmik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grywa ktoś w d2 na bn? ja na open bn barb 50 lvl Kserkses jakby coś, a z rpg to grałem w icewind dale 2 i 1 baldura wszystko d1 i d2 fallout 1 2 tactics oraz sacred z dodatkiem to takie chyba popularniejsze i grałem jeszcze w takie, że wy o nich nigdy nie słyszeliście.

Edytowane przez Terminatorix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Grywa ktoś w d2 na bn? ja na open bn barb 50 lvl Kserkses jakby coś, a z rpg to grałem w icewind dale 2 i 1 baldura wszystko d1 i d2 fallout 1 2 tactics oraz sacred z dodatkiem to takie chyba popularniejsze i grałem jeszcze w takie, że wy o nich nigdy nie słyszeliście.

hehe powiedz jakie to sie okaze czy nie słyszelismy :P a burntime znasz :P albo westland, ojców fallouta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...