Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Roman

Zdesperowany student błaga o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie dalej jak dwa dni temu dostałem zadanie od kolesia z algorytmów i od tej pory nieustannie nad nim siedzę, jednak bez rezultatu. Najgorsze jest to, że termin oddania rozwiązania to 20.5. Jeżeli nie zdążę nie będzie już żadnej możliwości poprawek, ponieważ wszystkie już wykorzystałem. Nie ma większego sensu dzielić się z wami całą opowieścią, w jaki sposób dostałem się na kierunek informatyczny. Powiem tylko, że zdawałem w sumie pięć razy. W ciągu tych pięciu lat jednocześnie uczyłem się i pracowałem. W dzień uczyłem się na egzaminy wstępne a w nocy pracowałem w zakładzie masarskim. Co rok oblewałem egzaminy wstępne i rozpoczynał się kolejny rok wytężonej nauki w dzień i ciężkiej orki w zakładzie masarskim z nożem rzeźnickim w nocy, aby za rok, gdy nadejdzie kolejna szansa, aby zdawać na ten kierunek znowu oblać. Nie jestem w stanie zapomnieć tych setek godzin, jakie spędziłem w chłodni razem z tonami niewiadomego pochodzenia mięsa. Gdy w końcu po pięciu latach dostałem się na wymarzony kierunek nie posiadałem się ze szczęścia. Dziś jednak po 2 latach studiowania, o które tak długo walczyłem panicznie się boję, że za kilka dni mój indeks będzie tylko smutnym wspomnieniem. Przedstawiłem wam krótki zarys mojej długiej drogi na studia, aby uzmysłowić wam jak bardzo jestem zdesperowany, aby znaleźć rozwiązanie do tego zadania.

Jeżeli nie jesteś w stanie rozwiązać tego zadania to proszę wyślij link z tym tematem do swojego znajomego, dla którego to zadanie (być może) nie będzie stanowić problemu. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Treść zadania:

Zbadać zależności czasu od liczby sortowanych elementów o losowym

rozkładzie wartości dla algorytmów sortowania przez selekcję sortowania

przez kopcowanie i sortowania szybkiego. Przedstawić te zależności na

wykresie czasu obliczeń od liczby sortowanych elementów. Sformułować

wnioski zwrócić uwagę na związek złożoności obliczeniowej z

efektywnością algorytmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... wstęp nie był potrzebny... I tak byśmy pomogli... oczywiście w granicach rozsądku.

Rozwiązanie zadania będzie następujące: trzeba napisać trzy testowe programy sortujące losowo wygenerowane dane oraz mierzące czas ich pracy dla różnych ilości danych.

Odpowiednie algorytmy (wraz z kodem źródłowym w kilku językach) znajdziesz tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie_przez_wybieranie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie_szybkie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie_przez_kopcowanie

Zawsze możesz pytać o szczegóły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Serdecznie dziękuje za te wskazówki jednak są one dla mnie niewystarczające.

Ludzie błagam was ja jutro musze oddać rozwiązanie do tego zadania!! Jeżeli ktoś może wkleić rozwiązanie tego zadania to proszę niech to uczyni inaczej już niebawem skreślą mnie z listy studentów. Na pewno zagląda tu jakaś osoba, która się na tym zna, postawcie się w mojej sytuacji! Zlitujcie się, powiedzcie o tym zadaniu swoim znajomym, (jeżeli sami nie potraficie rozwiązać), którzy być może umieją to zrobić a jeżeli nie to może oni z kolei zapytają się swoich znajomych o to jak uporać się z tym zadaniem. Jutro jest 20. Jutro już mogę przestać się czuć studentem, jeżeli ktoś mi nie pomorze. Błagam o pomoc!

Edytowane przez Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę za bardzo idziesz na łatwiznę, dostałeś wszelkie podstawy, wystarczy to tylko posklejać... Ponadto takich rzeczy nie robi się na ostatnią chwilę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodzę się z tobą żebym szedł na łatwiznę. Przesiedziałem nad tym zadaniem naprawdę wiele, wiele godzin. Dopiero wówczas, gdy było już oczywiste, że nie jestem w stanie tego zrobić postanowiłem umieścić to zadanie na forum. Informacje, które uzyskałem dzięki użytkownikowi Crow są zapewne wystarczające dla Ciebie jak i dla innej osoby, która ma predyspozycje do tego ażeby pracować jako programista. Ja niestety na chwile obecna nie odkryłem w sobie takich umiejętności i nie wiążę swojej kariery informatyka jako programisty. Być może to się zmieni, jednak, jeżeli zostanę wyrzucony z uczelnie to wielce prawdopodobne ze już nigdy się nie przekonam czy powinienem się kształcić w tym kierunku. Zresztą gdyby udało mi się ukończyć studia i uzyskać dyplom to widzę siebie w takiej specjalizacji jak sieci komputerowe czy grafika komputerowa. Jeżeli możesz i nie stanowi dla ciebie większego problemu to proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...