Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mathi13

Oblivion i płynność obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

tak, kazda jakas akcja naruszajaca harmonię w grze wplywa na zmniejszenie ilosci fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co gry najbardziej wykorzystuja z procesora: czestotliwosc, instrukcje multimedialne czy pamieci cache L1, L2, L3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co gry najbardziej wykorzystuja z procesora: czestotliwosc, instrukcje multimedialne czy pamieci cache L1, L2, L3?

wszystko zależy od architekury procka ;]

czyli biorą tyle ile mogą od danego procka - wykorzystują wszystko o ile ich programiści napisali odpowiedni kod ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od mojego ta gra wcina caly full i zebym se mogl grac plynnie musze zmieniac detale na same minimum czyli 640x480 i wszystko minimum bez swiatel :( bo procesor nie daje rady na innych opcjach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie ciesz, ze Ci działa, niektorzy jej wcale nie uruchomia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kumpel ostatnio kupił sobie wypas sprzęta.Sami oceńcie:Procesor Intel Core 2Duo 4300, Pamięć 2 giga DDR2, płyta główna tutaj jakoś zapomniałem ale karta grafiki to najwyższa półka.Gościu wpakował ponad 2 patyki GeForce 8800 GTX.Miałem tą przyjemność jako pierwszy oglądać to cudeńko.Niedawno grałem u niego w Gothica i Obliviona.Nie pytajcie mnie nawet jak to wyglądało.Gothick chodził na pełnych detalach i żeby się chosiarz wcioł coś.Z tą kartą ma zapewnioną świetlaną przyszłość jeśli chodzi o wydajność w grach.Jest tylko jeden feler monitor ma ze starego kompa 17 cali.Kupiony 3 lata temy.Gdyby to była plazma to już nic więcej mu nie potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mój kumpel ostatnio kupił sobie wypas sprzęta.Sami oceńcie:Procesor Intel Core 2Duo 4300, Pamięć 2 giga DDR2, płyta główna tutaj jakoś zapomniałem ale karta grafiki to najwyższa półka.Gościu wpakował ponad 2 patyki GeForce 8800 GTX.Miałem tą przyjemność jako pierwszy oglądać to cudeńko.Niedawno grałem u niego w Gothica i Obliviona.Nie pytajcie mnie nawet jak to wyglądało.Gothick chodził na pełnych detalach i żeby się chosiarz wcioł coś.Z tą kartą ma zapewnioną świetlaną przyszłość jeśli chodzi o wydajność w grach.Jest tylko jeden feler monitor ma ze starego kompa 17 cali.Kupiony 3 lata temy.Gdyby to była plazma to już nic więcej mu nie potrzeba.

<zazdrości> :)

Ile wydał na sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na procek wyda? prawie 700 z?, karta niewiele ponad 2 patyki tyle wiem.Kupi? tylko procek, karte p?yte i ram.Ca?o?? kosztowa? go oko?o 4.5-5 tysiaków.

ale chyba warto by?o zbiera?, nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A zanim tyle zbiore to az do grobu. ostanio przeinstalowalem windows i roznie ta gra chodzi raz plynnie raz do kitu a walczylem na tym samym potworze w tej grze.Jednak mnie zostaje wymiana podzespołów. tylko jakich? to bym się zastanowił. Ale procek u mnie hamuje rozwoj plynnosci karty graficznej. bo jakoś Kolega na Pentium 4 3,2GHZ, 512MB ramu i RADEONIE 9800 128MB mu chodzi ladnie na 1024x768 na full detale.i co polecacie zmienic w mojej konfiguracji kompa zeby jakos oblivion chodzil troche radosniej, plynniej?

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A zanim tyle zbiore to az do grobu. ostanio przeinstalowalem windows i roznie ta gra chodzi raz plynnie raz do kitu a walczylem na tym samym potworze w tej grze.Jednak mnie zostaje wymiana podzespołów. tylko jakich? to bym się zastanowił. Ale procek u mnie hamuje rozwoj plynnosci karty graficznej. bo jakoś Kolega na Pentium 4 3,2GHZ, 512MB ramu i RADEONIE 9800 128MB mu chodzi ladnie na 1024x768 na full detale.i co polecacie zmienic w mojej konfiguracji kompa zeby jakos oblivion chodzil troche radosniej, plynniej?

wymien procka i dołóż ramu (512 MB) i wymień zasilacz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa z Oblivionem wygląda tak: o ile taki NPC nic nierobi, procesor nie musi się nad nim zbyt wiele zastanawiać. Ale gdy walczysz z przeciwnikami to już sprawa jest bardziej skomplikowana i to zajmuje procesor dość znacznie. Dodatkowo wspomniałeś o "ogniu". Jeśli jest zrealizowany jako efekty cząsteczkowe (a tak najpewniej jest) to wiem z własnego programistycznego doświadczenia, że czasami potrafi to ostro przyciąć system na niektórych kartach graficznych (miałem kiedyś problem żeby odpalić efekty cząsteczkowe na Radeonach żeby wyglądały tak samo jak na moim GeForce).

W grach takich jak Oblivion (czy np. Stalker) w których jest rozbudowane AI itp. czasami ważniejsze bywają szybkość i rodzaj procesora, ilość i taktowanie RAM-u, ilość cacheu procka itp. od karty graficznej. Swoją drogą Oblivion jest grą dość nierówną... mam GF8500, Core 2 Duo 2x2.13 i 2 GB RAMu@800Mhz i powiem szczerze że mi haczy (mam gdzieś ok 5fps)jak podchodzę do pajęczyny lub walczę z przeciwnikami w lokacjach z dużą ilością trawy czy innych detali (btw... trawa w Oblivionie najbardziej obciąża procesor) :).

Padło pytanie "co gry najbardziej wykorzystują z procesora: częstotliwość, instrukcje multimedialne czy pamięci cache L1, L2, L3?"

To zależy od tego jak zrobiono grę. Jeśli programiści skompilowali ją z optymalizacjami (tzn. włączyli wykorzystanie instrukcji multimedialnych) to gra potrafi znacznie przyspieszyć... problem polega na tym, że nie zawsze optymalizacje dobre na Intelach są dobre na AMD-kach. Dlatego zazwyczaj z takich "bajerów" się nie korzysta w produktach "pudełkowych". Co do cache-u: dobrze napisany program na pewno z niego korzysta w maksymalnym stopniu. Źle napisany program potrafi zwolnić nawet 10 razy jeśli źle go używa (a wątpię że Oblivion jest źle napisany pod tym względem).

Reasumując: Oblivion jest grą bardzo nierówną i IMHO dużo zależy od wszystkich podzespołów w kompie... i nie używałbym go jako "benchmarka". Wygląda na to że na niektórych kartach gra się po prostu dławi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W grach takich jak Oblivion (czy np. Stalker) w których jest rozbudowane AI itp. czasami ważniejsze bywają szybkość i rodzaj procesora, ilość i taktowanie RAM-u, ilość cacheu procka itp. od karty graficznej. Swoją drogą Oblivion jest grą dość nierówną... mam GF8500, Core 2 Duo 2x2.13 i 2 GB RAMu@800Mhz i powiem szczerze że mi haczy (mam gdzieś ok 5fps)jak podchodzę do pajęczyny lub walczę z przeciwnikami w lokacjach z dużą ilością trawy czy innych detali (btw... trawa w Oblivionie najbardziej obciąża procesor) :).

a ten 8500 to podkręcony przez producenta lub ciebie chociaż? jeśli nie to masz winowajce

aha i przy C2D to 2 x to tylko w Vobisie czy MM ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podkręcony czy nie... haczy na prostym alfablendingu... a tam EWIDENTNIE nie powinien haczyć (mój stary GF2 radził sobie z tym efektem bez problemów). Ja tam jestem zadowolony z wydajności w Oblivionie :] Chciałem tylko pokazać, że trudno napisać grę która leci dobrze na wszystkich kartach no i trzeba się z tym liczyć.

Co do "2x" to prawda jest taka ze to są dwa procki po 2.13GHz i bezsensownym jest podawać to razem jako 4coś. Nie każda aplikacja może korzystać równocześnie z obydwu rdzeni. To że gdzieś tam piszą że to jest 4GHz to jest bzdura i chwyt marketingowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do "2x" to prawda jest taka ze to są dwa procki po 2.13GHz

a nie...

dwa procki w jednej obudowie to Pentium D czy Kentsfield czyli konstruckje typu SMP

a C2D to jeden procek tyle, że dwurdzeniowy

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a nie...

dwa procki w jednej obudowie to Pentium D czy Kentsfield czyli konstruckje typu SMP

a C2D to jeden procek tyle, że dwurdzeniowy...

:P

...czyli po prostu 2.13GHz

Nie ma to jak marketing ;) kazdego zmyla pomyla i oczaruja ;p

Jesli chodzi o tego GF2 to chyba nie powiesz ze uruchomiles na nim obliviona prawda? Efekt niby ten sam, ale zastosowany w innej aplikacji czy jak to tam robiles moze sie chyba roznic prawda. Oblivion wydaje mi sie dosyc gleboki graficznie, no i kazda pierdolka potrafi zabrac polowe zasobow kompa, na szczescie, to wciaz nie gothic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee... Procek jest taktowany zegarem 2.13 GHz... ale ma dwa rdzenie czyli (w uproszczeniu) dwa potoki przetwarzania które działają równolegle. Jeśli aplikacja jest wielowątkowa to obydwa wątki działają w tym samym momencie... lub jeśli w systemie jest kilka aktywnych procesów to działają niezależnie od siebie na różnych rdzeniach... czyli defacto są to dwa rdzenie @2.13Ghz... w przypadku aplikacji jednowątkowych rzeczywiście jest to "tylko" 2.13Ghz... ale w przypadku wielowątkowych urównoleglonych jest to (w uproszczeniu) 2x2.13GHz bo w czasie jednego taktu zegara działają dwa procesory... to nie jest SMP (gdzie procesory są homogeniczne ale taktowane z różnych zegarów) tylko CMP (Chip-level Multiprocessor) czyli takie SMP w jednej kości i z jednym zegarem.

Co do Obliviona... to wygląda tak... jest ściana... a "na" ścianie jest pajęczyna zrobiona w najbardziej z możliwych prymitywnych sposobów czyli polygon z nałożoną teksturą + alfablending...... no chyba że Panowie z Bethesdy nie popisali się pomysłowością i zrobili tam jakiś skomplikowany Pixel Shader 3.0 (co i tak powinno działać szybko o ile ja się znam na pisaniu shaderów). Oczywiście nieodpaliłem Obliviona na GF2... ale taki sam efekt jak wspomniana pajęczyna uzyskałem bez żadnych shaderów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh Zastanawiam się czy np zwiekszenie pliku wymiany nic nie da? bo mam plik wymiany 1GB i czy podniesz go na 4GB czy coś zmieni?u mnie najwiekszy problem w oblivionione jest walki i jak swiatlo puszcze podczas walki (bo swiatlo to HDR).Jak se normalnie ide to mam 50FPS a potem jak wlacze swiatlo i zobacze 2 typa to juz sie tnie nawet do 1FPS.Niezaleznie od detali i rozdzielczosci zawsze to samo jest i nie moge juz wytrzymac.jak cos to powiedzcie czy wielkosc pliku wymiany da cos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Heh Zastanawiam się czy np zwiekszenie pliku wymiany nic nie da? bo mam plik wymiany 1GB i czy podniesz go na 4GB czy coś zmieni?u mnie najwiekszy problem w oblivionione jest walki i jak swiatlo puszcze podczas walki (bo swiatlo to HDR).Jak se normalnie ide to mam 50FPS a potem jak wlacze swiatlo i zobacze 2 typa to juz sie tnie nawet do 1FPS.Niezaleznie od detali i rozdzielczosci zawsze to samo jest i nie moge juz wytrzymac.jak cos to powiedzcie czy wielkosc pliku wymiany da cos?

no raczej niewiele a bardziej prawdopodobne, że nic możesz spróbować do 2 GB narazie ;) potem znowu podwyższysz i podzielisz się wrażeniami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plik wymiany niewiele pomoże. Dostęp do niego jest dużo wolniejszy od dostępu do pamięci w RAM-ie. Poza tym: Swap jest używany (głównie) gdy brakuje miejsca w RAM-ie. Jeśli masz sztywny limit 1 GB a system potrzebowałby więcej RAM-u to dostałbyś błąd braku pamięci. Reasumując: nie tędy droga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A nic prawie nie dało bo moj procek ma cache L2 tylko 128KB i to tez jest ponoc duzy problem we wszystkich(tych nowych prawie) grach ponoc czy to prawda?Jak coś to warto zbierac na core2duo czy kupic testowo Pentium 4 3,0GHz cedar mila, czy lepiej poczekac na C2D kupno? bo core2duo o 200zl drozszy jest od pentium 4 w sklepie arest.pl bo i tak plyte glowna mam juz wybrana wiec tylko to

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdz poradniki do Gothica 3 i zrob to co tam jest. Glownie chodzi mi o wykorzystnaie ramu, zmiana wpisu w rejestrze. Chyba po przekroczeniu 70% zalacza sie SWAP, a 30% ramu jeszcze wolne jest, zmieniasz na 90% i jest zawsze lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skąd sciagne tego optymalizera ramu zeby mogl se go uzyc.ALe i tak procesor to jest przeżytek (mówie o moim)

to i tak procek musi byc wymieniony bo ciezko bez tego by mowic o wzroscie wydajnosci odczuwalnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze "se" to nawet slowo nie jest... :/

optymalizera z google, to co ja mowilem, tez z google, tyle ze sa to porady do recznego wykonania. uruchom-regedit odpowiedni klucz i zmiana wartosci.

wiadomo ze proc itd ogolnie do siedziska jest. ale jak na razie kazda optymalizacja ci moze pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALe to przy mym kompie nie pomaga zbytnio:/ bo mówilem o procesorze jego małych pamieciach podrecznych ktore maja duzo do znaczenia i procek ma 2,8GHz (28x100MHz FSB) może te słabości bardzo są odczuwalne przy tej grze bo tak mi sie wydaje bo koledze co ma Pentium 4 3,2GHz 512MB RAM i slabsza karte graficzna RAdeon 9800 128MB (320MHz/580MHz). I jemu ta gra chodzi na 1024x768 plynnie jak da na full a jak ja dam to jak walcze to tnie sie to chyba procesor nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem jaka masz plyte glowna, pewnie jakis asrock. Poza tym przypomnij jaka masz grafike...9800 to wcale nie taka slaba karta powiem ci :P mimo ze stara mocno. Jego grfika w stosunku do twojej moze nie obslugiwac neiktorych efektow zupelnie i dlatego chodzi to lepiej niz u ciebie, ktora jest np. bardzo slaba ale na tyle nowoczesna ze zalacza sie wszystko co mozliwe. Teraz kombinuje troche, bo w sumie dziwne dziwnosci z takich porownan wychodza...masz starego Celka, nie ma nic bardziej ograniczajacego kopa jakby nie patrzec. To ze masz lepsza grafike nie znaczy tez ze musi ona wykorzystywac swoje 100% mocy bo przy tym procu..coz, jak pansjans chodzi to jest dobrze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...