Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Majic

o ile wzrosnie wydajnosc w grach??

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili mam semprona 2800+ na AM2 i chce zmienic na Athlon 64 Dual Core 3800 AM2. Moje pytanie ile to zmieni w wydajnosci w grach. Glownie chodzi mi o NFS: CARBON i inne najnowsze wymagajace gry i o SIMSY 2.

Mam 1GB ramu i GeForca 7600GT. 3DMark 05 - 5800 pkt teraz.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

http://wirtualnemedia.pl/document,,1926150...er_w_Rosji.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zyskasz tylko tyle jakbyś np zmienił sobie proca ze swoejgo na A64 3200+.

Porównując procki jedno i wielo jajowe to zależnie od gry albo nic się nie zmieni, albo minimalnie zyskasz lub stracisz. Niestety gry nie są pisane jako wielowątkowe i nie wykorzystują potencjału wielojadrowych procków. Zysk jaki uzyskasz to pewno 1-2% czyli po prostu jedno jajki zajmie się obsługą gry a drugie podtrzymaniem systemu.

Najwieszy zysk widać w grach sieciowych jak np CS:S, tam przesyłane jest duzo danych przez sieć a protokół TCP mocno obciaza wtedy CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównywałem wyniki 3DMark05 w stronach http://service.futuremark.com/orb/ i najlepsze wyniki na X2 3800 z zegarem 2000MHz i 7600GT to około 6000pkt więc raczej nic nie zyskasz. Koszt przesiadki za duży a różnicy nie odczujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z programistycznego punktu widzenia:

Mozesz jednak cos zyskac... ale raczej niebedzie to zauwazalne. W obecnych grach wielowatkowosc stosuje sie chyba tylko do AI (dokladniej do wyszukiwania sciezek)... jesli nastapi jakis skok w FPS-ach to bedzie minimalny... Glowna zaleta systemow dwurdzeniowych w grach ma byc wlasnie obciazenie jednego z nich AI...

moze wkoncu wypuszcza Obliviona z pelnym RadiantAI :P Oczywiscie przyszlosciowo lepiej kupowac wielordzeniowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zyskasz tylko tyle jakbyś np zmienił sobie proca ze swoejgo na A64 3200+.

Porównując procki jedno i wielo jajowe to zależnie od gry albo nic się nie zmieni, albo minimalnie zyskasz lub stracisz.

nie powiedziałbym http://xbitlabs.com/articles/cpu/display/sempron-3000_8.html - różnia wydajnosci między S 1800MHz (128kb) vs A (512kb) 1800MHz to pare procent, różnica między S 1600MHz (128kb) vs A 2000MHz (512kb) to będzie przynajmniej ~1x% +drugi rdzeń, który może robić co innego ;] niemniej jednak zaczekałbym z kupnem na pojawienie się A X2 w 65nm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedy to nastąpi ? ;) nie wiadomo. zaraz wyslę maila do AMD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a kiedy to nastąpi ? ;) nie wiadomo. zaraz wyslę maila do AMD :)

grudzień 2006 lub styczeń 2007 - przynajmniej tak miało być ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...