Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
AndrzejSnk

[Poradnik] Podkręcanie karty graficznej, Vmody & BIOS-y

Rekomendowane odpowiedzi

poradnik przeszedł lekki upgrejt mam nadzieje że teraz się bardziej podoba :)

a tak poza tym to

przydałby się help w szukaniu Vmodów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka jestem pelen podziwu i posznowania dla AndrzejSnK za ten post ale mam pewien problem mam karte GeForce 4 MX 440 i mam problem z odblokowaniem potokow/wertexow mianowicie wedlug napisanego przez andrzeja poradnika gdy klikam na instal powinienem miec podswietlona trzecia sekcje o nazwie Graphics processor configuration i tam cos zmienic ale nie moge :( pls o pomoc xD

A moze ktos wie jak najlepiej podkrecic GF 4 MX440 ?? xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
siemka jestem pelen podziwu i posznowania dla AndrzejSnK za ten post ale mam pewien problem mam karte GeForce 4 MX 440 i mam problem z odblokowaniem potokow/wertexow mianowicie wedlug napisanego przez andrzeja poradnika gdy klikam na instal powinienem miec podswietlona trzecia sekcje o nazwie Graphics processor configuration i tam cos zmienic ale nie moge :( pls o pomoc xD

w GF 4 MX 440 według moich informacji nie można odblokwać żadnych dodatkowych potoków/vertexów

A moze ktos wie jak najlepiej podkrecic GF 4 MX440 ?? xD

przez podnoszenie zegarów masz opisane w pierwszym poscie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w GF 4 MX 440 według moich informacji nie można odblokwać żadnych dodatkowych potoków/vertexów

przez podnoszenie zegarów masz opisane w pierwszym poscie :)

Ok dzieki ci wielkie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ladnie i pięknie ale w przypadku Ati nie ma zakladki NVStrap Driver wiec jak w radeonach odblokować lub zablokować potoki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszystko ladnie i pięknie ale w przypadku Ati nie ma zakladki NVStrap Driver wiec jak w radeonach odblokować lub zablokować potoki?

a jaką masz dokładnie karte graficzną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam R9800Pro 256bit i chcial bym niektóre potoki zablokować tak jak na kartach nvidii, mam nadzieje ze ktoś mi pomoże bo nigdzie w internecie nie moglem o tym nic znalezc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szybciutko,prościutko i bez lutowania czegokolwiek.Acha dodam jeszcze ze nie lakierowalem bezposrednio plytki karty,a nakleilem tasme klejaca i malowalem na tasmie,wiec w razie gwarancji zrywam tasme razem z vmodem :)

No no...bardzo ładnie i sprytnie :) Lakier się bardzo dobrze sprawdza w takich sytuajach, ale jeśli chodzi o ewentualne serwisowanie to ołówek ścierasz gumką i też po kłopocie :)

Po tych dwoch wypowiedziach wyraznie widac , ze o serwisach glownych gowno wiecie.

Nie piszcie takich pierdol bo zaden , nawet slepy serwisant na takie motywy przy reklamacji gwarancyjnej nie pojdzie. Innymi slowy to nie sa durnie. A wierzcie mi , sa sposoby na to aby sprawdzic , czy ktos nie grzebal przy produkcie. Pracowalem w glownym MSI,mam pewne kontakty w Gigabyte i wiem , ze jak sie chce to sie sprawdzi.

Takie numery to przejda w serwisiku sklpowym, ale glowny wystawi wrazie w odmowe naprawy gwarancyjnej. Chyba , ze trafi sie wam dobry dzien serwisanta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam R9800Pro 256bit i chcial bym niektóre potoki zablokować tak jak na kartach nvidii, mam nadzieje ze ktoś mi pomoże bo nigdzie w internecie nie moglem o tym nic znalezc :(

Niestesty w tej karcie nie można odblokować żadnych potoków/wertexów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie potoki niektore mi padły tzn. sie spalily. To bylo na początku tych upałów. Gralem w cod2 jakies 5 godzin, odszedlem na 5 min od kompa podpompować rower, wracam a tu kaszana na ekranie. Czesciowo obraz bylo widac ale arty sie wysypaly niesamowicie. Jak bym zablokowal moze by sie zrobis 9800SE :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
prawdopodobnie potoki niektore mi padły tzn. sie spalily. To bylo na początku tych upałów. Gralem w cod2 jakies 5 godzin, odszedlem na 5 min od kompa podpompować rower, wracam a tu kaszana na ekranie. Czesciowo obraz bylo widac ale arty sie wysypaly niesamowicie. Jak bym zablokowal moze by sie zrobis 9800SE :huh:

Proponuje najpierw obniżyć taktowanie pamięci i rdzenia. Jeśli to postutkuje zniknieciem artefaktów to czeka cię wymiana chłodzenia na grafice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowalem obnizac przez sterowniki omegi ati toola i rive ale niestety nadal są prążki rózowe. Nie wiem czy dobrze zrobilem załącznik tam jest widać wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
probowalem obnizac przez sterowniki omegi ati toola i rive ale niestety nadal są prążki rózowe. Nie wiem czy dobrze zrobilem załącznik tam jest widać wszystko.

ale musisz obniżyc naprade sporo taktowanie nie o 20-30MHz ;)

a załącznik gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przykladowych 9800Pro byly takei taktowania: 380/680 MHz, to obniżasz do 300/550 załóżmy i sprawdzasz. Zauwazylem, ze Radeonach istotnym czynnikiem często są timingi. Proponuje sciagnac Ati Tray Tools i obniżyć memory refresh rate, a Timingi o 1 w dół.

przyklad:

trcdrd np 4 \\

trcdwr np 1 - tu zwiekszyc do 2 zeby nie bylo artow :P -----suma 9 czyli tras

trp np 4 //

tras np 9 i tu do 10 - 11 artefaktow

trrd np 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a dokladnie to o ile obnizyc?

załacznik mam w jpg i nie chce sie zamieścic

standard to 380/340(680) więc obniżaj taktowanie pamięci do skutku np: obniż o 50(100) i sprawdz w grze jak dalej będą arty to znowu o 50(100) ;)

http://imageshack.us/ - a tu wrzuć ten obrazek i podaj linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wezmiesz odswiez to znika czasem czy nie? tez tak bywa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zgodnie z instrukcja zgralem stary bios z mojej 7600gt. Po modyfikacji biosu zapisalem go z inna nazwa. Nastepnie dokonalem flashowania...

nvflash.exe –f -u -p nowy.rom

proces przebiega bez problemowo lecz po restarcie kompa pokazuje mi ze karat posiada nadal stary bios.

Prosze o pomoc. Wielokrotnie powtarzalem procedure, ale to nic nie pomoglo.Z gory dzoekuje !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Zgodnie z instrukcja zgralem stary bios z mojej 7600gt. Po modyfikacji biosu zapisalem go z inna nazwa. Nastepnie dokonalem flashowania...

nvflash.exe –f -u -p nowy.rom

proces przebiega bez problemowo lecz po restarcie kompa pokazuje mi ze karat posiada nadal stary bios.

Prosze o pomoc. Wielokrotnie powtarzalem procedure, ale to nic nie pomoglo.Z gory dzoekuje !!!

hmmm czyli mam rozumieć wyskakuje komunikat Update Successful lub coś podobnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...