Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
filipk

Wirusy-jak sobie z tym radzić?? Neutralizować ?:D

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj zajmę się powolutku omawianiem wirusów, robaków i innych żyjątek.

Zacznijmy od paru ogólnych informacji jak chronić swój komputer. Z mojej praktyki i to wieloletniej praktyki, wynika że przestrzegając dwóch zasad można mieć święty spokój .

1. Często aktualizować Windows ze strony www.windowsupdate.com lub włączyć automatyczną aktualizację.

2. Używać jakiegokolwiek antywirusa, nawet najprostszy PCCillin 2000 dodawany do płyt głównych potrafi skutecznie zablokować dostęp żyjątka do naszego komputera.

Q: Mam Windowsa XP i resetuje mi się komputer ciagle - czyli jak usunąć wirusa W32.Blaster.Worm (MS Blast)

Wirus „W32.Blaster.Worm” infekuje systemy operacyjne Microsoft Windows NT/2000/XP. Metoda infekcji jest opisana w Biuletynie o zabezpieczeniach MS03-026. Aby uchronić się przed infekcją, należy zainstalować poprawki odpowiadające systemowi operacyjnemu ze strony www.windowsupdate.com .

Wirus może spowodować niestabilność systemu operacyjnego i zablokować połączenie internetowe. Wirus „W32.Blaster.Worm” nie powoduje uszkodzenia plików. Aby usunąć wirusa, należy wykonać następujące kroki:

1. Nacisnąć kombinację klawiszy CTRL+SHIFT+ESC,

2. W oknie Menedżera Zadań przejść na zakładkę "Procesy",

3. Jeżeli na liście uruchomionych procesów znajduje się "cmd.exe", zaznaczyć ten proces i kliknąć przycisk "Zakończ proces",

4. Zaznaczyć proces "msblast.exe" i kliknąć przycisk "Zakończ proces",

5. Uruchomić Edytor Rejestrów (Kliknąć Start, potem "Uruchom" i wpisać polecenie "regedit"),

6. Otworzyć klucz HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun

7. W prawym oknie Edytora Rejestrów kliknąć prawym klawiszem myszy wartość "windows auto update"="msblast.exe" i wybrać "Usuń",

8. Uruchomić ponownie system.

9. Odnaleźć i skasować plik "msblast.exe" który mamy gdzieś na dysku

UWAGA: Jeżeli poprawka ze strony www.windowsupdate.com nie została zainstalowana, uruchomienie połączenia internetowego może spowodować ponowną infekcję.

Q: Mój antywirus wykrył mi w systemie wirusa W32. NIMDA @A lub @E , ale nie potrafi go usunąć, co mam z tym zrobić ??

Nimda i jej pochodne są wyjątkowo złośliwe, potrafią mimo hipotetycznego skasowania się "odrodzić"... Niestety , co mądrzejsze antywirusy potrafią je skasować ale nie do końca, tak że po restarcie mamy żyjątko z powrotem.

Do usunięcia tego świństwa musimy wykonać kilka rzeczy - przede wszystkim ze strony www.sarc.com (Symantec Norton Research Centrum) pobrać mini programik do usuwania Nimdy (Downloads/Virus Removal Tools). Dodatkowo posiadacze mądrzejszych systemów (Windows ME, 2000 i XP) muszą wyłączyć tzw. System Restore (Przywracanie systemu) - to bardzo istotne, w przeciwnym wypadku po prostu wirus "powróci".

Po wyłączeniu przywracania , restartujemy komputer w trybie awaryjnym i w nim uruchamiamy wcześniej ściagnięte narzędzie do usuwania Nimdy, po chwili skanowania dysku dostaniemy podsumowanie i komunikat o pomyślnym usunięciu Nimdy. Restartujemy już normalnie i można z powrotem włączyć Przywracanie Systemu jeśli ktoś tego używa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzetelny poradnik. Z pewnością wiele osób z niego korzysta. Dzięki! (w imieniu poszkodowanych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filipk - dobra robota! Complus i jego userzy dziękują i proszą o jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszą - łakną wprost rzetelnych poradników:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proszą - łakną wprost rzetelnych poradników:P

A łakną, łakną...

Jakby każdy moderator zrobiłby taki poradnik czy mini artykulik przyklejony do danego działu forum to byłoby EXTRA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydałoby się trochę więcej na ten temat. Wirusy to istna plaga. Mój komputerek jest istnie podatny na różne infekcje. Ostatnio znów coś załapał. Chyba musze go owinąc w szaliczek, ciepła kołdereczka termometr i po lekarza. Mimo że ma twardą obudowe to on delikatny w środeczku... Biedaczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomóc Ci z nim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przydałoby się trochę więcej na ten temat. Wirusy to istna plaga. Mój komputerek jest istnie podatny na różne infekcje. Ostatnio znów coś załapał. Chyba musze go owinąc w szaliczek, ciepła kołdereczka termometr i po lekarza. Mimo że ma twardą obudowe to on delikatny w środeczku... Biedaczek.

Ochrona:

1. Pozrądny firewall

2. Pozrądny antywir

3. Update +aktualizacje wirusów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do lektury najnowszego artkułu opublikowanego na naszych łamach - 15 stron A4 na temat bezpieczeństwa w sieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zapraszam do lektury najnowszego artkułu opublikowanego na naszych łamach - 15 stron A4 na temat bezpieczeństwa w sieci...

To tylko wstęp, bedą rozwinięcia poszczególnych tematów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebawem poszerzony zostanie tekst nt przyspieszania Windowsa - bacznie obserwujcie także ten artykul :!: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualizacje

antywirus - nod 8)

firewall - outpost

przegladarka inna niz IE

program pocztowy inny niz outlook

i jest odrazu bezpieczniej

aha i jeszcze ad-aware :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie mam wirusków :) mam nortona 2004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierdoły gadasz droga niewiasto. Może masz, a nie wiesz. Posty nabijasz i mnie wqrwiasz, bo chjcę normalnie pogadać z ludźmi, którzy gforum traktują nie jako okazję do pierdolenia 3 po 3 tylko zajmują się pomocą, wyrażaniem opini głębszych niż poznawanie Twego stanu kompa i oprogramowania. Wnoszę monit o ban w myśl 4.3 bo te posty NIC NIE WNOSZ· a tylko się denrwuję kurna, że muszę pierdoły czytać. Ba i ta osoba ma jeszcze dostać nagrodę za aktywność na forum. BUAHAAHAHAHA jestem zbulwersowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie denerwoj sie Coberku moj, po prostu olewaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie denerwoj sie Coberku moj, po prostu olewaj...

OK Kornelku ;) Już to zastosowałem i pomaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...