Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
darek_dade

Baza danych RAMu - pogaduszki

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem za, tylko nie podobają mi się timingi. Pamięci pracujące z prędkością 200MHz chodzą najszybciej na timingach 2-2-2-11 a nie 2-2-2-6. Po za tym za dużo wymagane jest, nie bedetestowal pamieci we wszystkich możliwych benchmarkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem za, tylko nie podobają mi się timingi. Pamięci pracujące z prędkością 200MHz chodzą najszybciej na timingach 2-2-2-11 a nie 2-2-2-6. Po za tym za dużo wymagane jest, nie bedetestowal pamieci we wszystkich możliwych benchmarkach :)
wiem o tym, podałem "pierwsze lepsze" timingi ostre i luźniejsze... w takim porównaniu wystarczy że timingi we wszystkich testach będa jednakowe, niekoniecznie właściwie dobrane... w ustawieniu 2-2-2-X, to X nie ma żadnego wpływu na osiągane taktowanie (chyba żeby schodzić ponizej 6...).

Benchmarki? Pewnie chodzi o pkt 5 - tutaj poprostu każdy poda maksymalny wydajnościowo konfig pamieci (kompromis pomiędzy taktowaniem a ostrością timingów) - to przydatna informacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie opisałeś swoich pamiątek :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czemu nie opisałeś swoich pamiątek :>
jak napisałem w tamtym topicu - sam musze potestować tak dokładnie. A potestuję jak przywrócę do działania (stabilnego) moją nf7 :P

Chwilowo wskutek błędów w sztuce nieobecne jest zasilanie vtt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy... niektóre paczki danych przechodzą szybciej (bo są mniejsze) przy 2-2-2-5, a niektóre (te większe) przy 2-2-2-11.

Chyba nawet w benchmarkach to widać, że czasami wygrywa jedna kombinacja, a czasmi druga.

Nigdy nie można powiedzieć - na 100% to ustawienie jest najlepsze. Sprzęt komputerowy nigdy nie jest na 100% pewny - tyczy się to również owego tematu "Baza danych RAMu". Mimo iż będą te same oznaczenia na kostkach pamięć może sie gorzej kręcić (mogłabyć wyprodukowana na lewym waflu, albo nie wydoli tyle na danym sprzęci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aha, zawsze jak podkręcam pamięci to ustawiam napięcie na 2.8V bez względu na to jakie by nie były, nigdy nie słyszałem o tym żeby takie napięcie mogło zaszkodzić pamięciom DDR, dlatego uważam że nie ma sensu stosowanie niższych

A ja Ci powiem, że jest sens stosować niższe. Przykładem są kości TCCD, któe zależnie od serii lubią wysoki lub NISKIE napięcie. Niektóre z nich latają o wiele, wiele wyrzej na 2,6V niż na 2,8V.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy w rękach swych pamięci TCCD nie trzymałem, a ten post był pisany jeszcze zanim się one pojawiły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...