Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
darek_dade

Sempron nie taki zły na jakiego wygląda?

Rekomendowane odpowiedzi

Do rąk trafił mi niedawon sempron 2400+ na asusie A7N8X-E Deluxe. Głupotą byłoby gdybym nie spróbował podkręcic tego procesora, sądząc po serii powininen on podkręcaś się całkiem nieźle, w dodatku na dość mocne oc pozwalają pamięci (kingmax 466) i płyta główna. Zaczęłem od fsb 180, windows ruszyl bez problemu pol godzinki w prime i wszystko gra. Podnosząc fsb o 10 MHz doszedlem do prędkości 210MHz na stockowym napięciu! (1.6v). A i to jeszcze nie koniec, jutro zabiore się za dalsze podkręcanie, jeżeli ten procek pojdzie na fsb 225MHz bez podnoszenia napięcia to będe w siódmym niebie (i pojade po DFI :P). Póki co procesor chodzi więc z prędkością 2100MHz (210x10) przeszedl juz ponad pól godziny w prime, a temperatura to 58 stopni (ale coś mi się wierzyć asusuowskim czujnikom nie chce). Procesor za 200zł ma wydajność trzy razy droższego pentiuma 4 2.8...

EDIT:

Posprawdzałem palcem jak się miewają temperaturki na mostkach i procesorze :) Radiator procesora jest chłodny, nie wierze żeby grzał on sie do 60 stopni... Na mostku północnym powstał niezły grzejnik - na oko to to ma trochę za dużo Celsjuszy. Na sb mozna schabowe smażyć, gorący jak cholera, palca dluzej niż 5 sekund nie utrzymam. Czemu to takie gorące? Nawet dźwięku nie używam... Ale wsio full stable i to sie liczy :)

EDIT2:

215MHz stabilne na stockowym napięciu...

Teraz walcze o 222-225MHz bo ta płytka asusa podobno baaaardzo nie lubi fsb rzędu 215-220

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron sempronowi nie równy - pare dni temu bawiłem sie jednym 2200+ i max ile sie udało z niego wydusić to koło 2,1GHz przy 1,8V. Wyższe napięcia mu szkodziły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba patrzec na serieprocesora ktory sie kupuje... Ja mam 2150 na 1.6V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trzeba patrzec na serieprocesora ktory sie kupuje... Ja mam 2150 na 1.6V
okazjonalnie kręciłem u znajomego... serii sie nie było szans nawet dowiedzieć bo pląba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB 222MHz - windows wstaje, ale po zalogowaniu się momentalnie wiesza, po podniesieniu napięcia procesora do 1.625 to samo. Pewnie płyta nie wyrabia :/. Jak będe miał więcej czasu w przerwe zimową to przełoże ze swojego kompa pentagrama QVC120 i topowera 450W (teraz 300Watowy asus)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
FSB 222MHz - windows wstaje, ale po zalogowaniu się momentalnie wiesza, po podniesieniu napięcia procesora do 1.625 to samo. Pewnie płyta nie wyrabia :/. Jak będe miał więcej czasu w przerwe zimową to przełoże ze swojego kompa pentagrama QVC120 i topowera 450W (teraz 300Watowy asus)
proponuję WYŻSZE napięcia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc cały czas tak ładnie szedł to powinno mu tyle napięcia wystarczyć, po za tym boje sie zeby na boxowym coolerku nie przesadzic. Zamontuje QVC120 i topowera 450W to wtedy będe spokojny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bede skladal nowego kompa to pomysle o tym procku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...