Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Warmduscher

Zasilacz...?

Rekomendowane odpowiedzi

Pykam w NfsU2... Wszycho mniodzio buja, ale od jakiegoś czasu gierka zaczęła sie permanentnie wieszać - staje obraz i konieczny jest hard reset. Kombinowałem ze sterownikami i na pewno nie one są przyczyną całego zamieszania, więc pomyślałem, że sprzęt...

Konfiguracja: Athlon 1 Ghz na ECS K7S5A (wiem - zabytek :lol: ), 2*HDD Barracuda (80GB+30GB w kieszeni), 256 RAM, GeForce3Ti200 Gainward, 2*LiteOn (CD-ROM, CD-RW) no i modem neozdrady na USB, podpięta drukara i skaner, zasilacz standardowy 400W (podobno).

Zainstalowałem Speedfan'a i temperatury są ok. (max. 52C na procku), ale napięcie na szynie 3,5V jest na poziomie 3,07-3,11V, na obwodzie 12V pokazuje 12,8V :o ... Na moje oko coś tu nie gra... Jakieś sugestie? Czy to zasilacz może być przyczyną takiej sytuacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zacięcie się kompa spowodowane jest najprawdopodobnie przegrzaniem karty graficznej lub jakiegoś innego komponentu. Odpal 3dmarka01 lub 03 w pętli tak żeby chodził z godzinke i obserwuj co chwila czy nie ma artefaktów lub grafika się nie zacięła. Jeżeli wina byłaby po stronie zasilacza to komputer najprawdopodobniej wyłączałby sie lub restartował. Ale nigdy nic nie wiadomo w sumie bo napięci są rzeczywiście nie najciekawsze. Tak na marginesie to mówisz chyba o linii (nie szynie) 3.3V a nie 3.5V. Jeżeli masz taką możliwość to sprawdź jak komputer będzie chodzić na innym zasilaczu i z inna kartą graficzną. Napisz jeszcze czy komputer nie jest podkręcany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...