Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
darek_dade

Programy do oc

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki są programy do oc karty graficznej, testowania stabilności karty graficznej i procesora oraz programy diagnostyczne które uruchamiają się pod linuxem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm do samego oc to nie wiem :P ale poszukam, natomiast diagnostycznych jest dosc duzo najbardziej znane to: bonnie, memtest i cpuburn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memtest bez znaczenia na os bedzie działać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale jest na linuxa specjalna wersja memtesta, co się zwie memtest86. Zresztą zobacz sobie  http://www.memtest86.com/ :-P
No o tego memtesta Darkowi zapewne chodziło. Działa on BEZ UDZIAŁU SYSTEMU OPERACYJNEGO. Tworzy bootowalną dyskietkę z której sam się odpala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeHe, sorry, to ja byłem swojego czasu w posiadaniu dzikiej wersji (nie pamiętam już skąd) i byłem przekonany, że jest możliwe odpalenie tego na jakimś OSie :-P, no ale cóż myliłem się, teraz już będę wiedział ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:shock: :shock: :shock: Mac czegos niewiedzial o Linuxie :shock: :shock: :shock: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy się znajdą, tyle ze raczej będą sprecyzowane pod konkretną płytę główną itd. (jesli chodzi o podkrecanie procesora)*. Poza tym, nie liczylbym na zbyt wiele - chociaz sa, programy sa zwykle w wersjach pre-alpha lub dawno zostaly zaniechane. Oprocz tego, ich obsluga jest okropnie trudna - trzeba kompilowac i konfigurowac wszystko, a i same programy obsluguje sie z konsoli calkowicie debilnymi poleceniami.

To raczej ciekawostka, niz cos uzytecznego w linuxie.

*) jest np. programik 8rdavcore dla plyty glownej Epox 8RDA+, w starszej wersji dzialal na linuxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...