Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Qba

podkrecanie karty raficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Mam GeForce 4 Ti4200 64mb asusa. na pamieci karty zalozylem radiatorki. karte podkrecilem(Core- z 250 na 270. a Memory z 513 na 546). Mam pytanie. Czy moge jeszcze ja podkrecic czy to co juz podkrecilem to max?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. podkręcaj powoli 2. kręć dopuki nie zauważysz w grach/3dmarku artefaktów (jakiś dziwnych kolorowych kropek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to co juz podkrecielm Core- z 250 na 270 a Memory z 513 na 546 to duzo? a o ile teraz podwyzszac(np core caly czas o 2 wiecej a memory o 5)czy jakos inaczej? prosze o odpowiedz.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to nieduzo podkreciles. Nie zauwazysz wiekszej wydajnosci w grach. Skoncentruj się przede wszystki na podkrecaniu pamieci, wtedy bedziesz mial wiekszy przyrost wydajnosci. Dobrze że zalozyles radiatorki. Krec az do momentu kiedy w grach pojawia sie artefakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomoc. sprobuje teraz podkrecac dalej. dalem z 250 na 286 i z 513 na 551 i zobacze. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testuje 3dmark2001. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Do podkrecania uzywam riva tuner. w glownym oknie tego programu mam opisana moja karte graficzna a obok jest napis customize.tam wchodze wybieram karte i podkrecam. Ale pod tym gdzie jest opisana moja karta(glowne menu) jest jeszcze wiadomosc na temat detonatorow, i tam tez jest customize. I tam tez moge wejsc i podkrecic karte. W ktorym okinie mam podkrecac? tam gdzie jest opisana moja karta czy tam gdzie detonatory? Prosze o odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma znaczenia

PS

3Dmark2003 bardziej obciąży karte graficzną i zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkrecilem proc z 250 na 286 a pamiec z 513 na 567. 3dmark poszedl bez problemow. Wlaczylem quake3 i dalem na max rozdzielczosc(jak dla mojego kompa) 16001200 i max detale. Gralem pol godziny i bylo dobrze. Po wylaczeniu ram byl mocnocieplawy:) a proc grafy byl bardzo goracy. I co teraz. Chyba nie moge juz podkrecac proca grafy bo jest mocno goracy. Mam zajac sie teraz podkrecaniem tylko pamieci a proc zostawic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kręć aż do momentu kiedy pojawia sie pierwsze artefakty. Jezeli sie pojawia to zmniejsz częstotliwosc pamieci i gpu do ostatnich poprawnie działających. Odpal 3dmarka w petli na kilka godzinek. Jezeli nie będzie artefaktow możesz być pewien że karta graficzna będzie pracować stabilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i sam 3dmark mi wystarczy?wlaczyc go na 2-3 godziny. jak bedzie bez problemu czyli ok tak?? a gdzie wlaczyc aby 3dmark chodzil przez jakas ilosc godzin??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby odpalic 3dmarka w petli użyj opcji batch run. 3Dmark powinien wystarczyc bo ta gra symuluje grę. Jeżeli w 3dmarku nie ma artefaktów a w grach sa to znaczy że karta też jest przekręcona :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomoc jutro wlacze 3dmark i zobacze. po skonczonym tescie 3dmarka na pisze jak wyszlo. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I taka światła rada, niczego odkrywczego nie napisze, ale nikt dotychczas tego nie zaznaczył: kręć i testuj stabilność osobno - gpu przy niekręconym RAMie i na odwrót, bo kręcąc i to i to cieżko ocenić co powoduje ewentualne artefakty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły świecące piksele i zmainy w teksturach sa spowodowane przez przegrzewającą sie pamięć. Jeżeli obraz się zacina to wina przegrzewającego się GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no narazie kolorowych pikseli nie mam ale w 3dmark zacielo sie minimalnie kilki razy. Ale to nawet przed podkreceniem tak bylo i to w tym samym momencie. co to moze byc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w poprzednim moim poście pisząc zacinanie się miałem na myśli kompletne zacięcie się obrazu i brak reakcji na jakiekolwiek kombinacje przycisków, anie na zacinanie się w wyniku małej mocy przerobowej karty graficznej :). Wszystko jest w porządku kręć dalej :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha. czyli ok.jutro jeszcze podkrece troche i dam znac jak idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie podkrecamm karty bo3dmark2001 nie dziala. zainstalowalem sobie directx9.0 ale potem musialem go usunąć i teraz nie moge zainstalowac directx 8.1. nie wiem dlaczego help?? nie ma 8.1=nie 3dmark2001??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie podkrecamm karty bo3dmark2001 nie dziala. zainstalowalem sobie directx9.0 ale potem musialem go usunąć i teraz nie moge zainstalowac directx 8.1. nie wiem dlaczego help?? nie ma 8.1=nie 3dmark2001??
musisz mieć 8.1 lub wyższy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowalem 9.0c i przyuruchamianiu 3dmarka wyswietlil mi sie blad. bylo napisane ze musze miec zainstalowane 8.1 why??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowalem 8.1 i dalej nic. ja sie podddaje:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bywa i najlepiej najpierw zainstaluj 8x i wgraj 3DMark'a a później dopiero instalnij dziewiątkę i masz.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez direct x nie idzie juz poprawnie odinstalowac :? Czy ktos z Was ma jeszcze takie problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...