Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
protech

ATI RADEON 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako ze to jest moj pierwszy post na tym forum, prosze wybaczyc za wszelkie błedy ktore popełnie.

A wiec problem jest nastepujacy:

Mam karte ATI RADEON 9550.Grajac w need for speed underground zatrzymuje sie obraz na tak długi czas az zresetuje kompa.Nie dzieje sie to zawsze.Czasem gram przez 2-3 h i taki bład nie wystepuje, a czasem wystarczy pograc 30 min.Czy wie ktos z czym moze to byc zwiazane?Czy moze dzieje się to przez to ze mam Virtual CD a nie płyte w napedzie?Jakie znaczenie ma do tego windows?Ja posiadam 98 se, czy lepszy jest XP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!

Jako ze to jest moj pierwszy post na tym forum, prosze wybaczyc za wszelkie błedy ktore popełnie.

A wiec problem jest nastepujacy:

Mam karte ATI RADEON 9550.Grajac w need for speed underground zatrzymuje sie obraz na tak długi czas az zresetuje kompa.Nie dzieje sie to zawsze.Czasem gram przez 2-3 h i taki bład nie wystepuje, a czasem wystarczy pograc 30 min.Czy wie ktos z czym moze to byc zwiazane?Czy moze dzieje się to przez to ze mam Virtual CD a nie płyte w napedzie?Jakie znaczenie ma do tego windows?Ja posiadam 98 se, czy lepszy jest XP?

Witaj na forum!

Podaj resztę konfiguracji komputera - problem może tkwić gdzie indziej, nie tylko w karcie graficznej.

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to to, że coś się może przegrzewać. Aby wyeliminować taką możliwość możesz zastosować dodatkowy nawiew wiatrakiem pokojowym (otwierta obudowa).

Może to być też jakiś problem ze sterownikami, szczególnie jeśli masz płytę główną na chipsecie nforce i używasz jej w windowsie 98.

Podaj płeną konfigurację komputera. No i - dzieje się tak tylko w tej jednej jedynej grze? Testowałeś kompa jakąś inną, równie wymagającą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli karta ma do chlodzenia sam raditor to moze on nie wyrabiac i GPU sie przegrzewa, szczegolnie teraz kiedy jest goraco. Zdejmij scianke od obudowy i zobacz czy komputer nadal bedzie sie zawieszal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa płyty głównej Epox EP-8K9A7I

Do tego athlon XP 2400+, ale to chyba mało istotne.

Co do przegrzewania sie to raczej nie, bo mam dosc dobra wentylacje.

Czy jest to mozliwe od predkosci odswiezania?Jaka wydaje sie byc najlepsza?

Tak wogle mam ten komputer od 3 dni i zdazyłem zagrac tylko w NFSU oraz w q2.Co dziwne z q2 były duze problemy ale udało mi sie je wyeleminowac odpowiednim dobraniem predkoscia odswiezania oraz drobymi konfiguracjami w samej grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do tego athlon XP 2400+, ale to chyba mało istotne.

Raczej tak.

Czy jest to mozliwe od predkosci odswiezania?Jaka wydaje sie byc najlepsza?

Tak jest możliwe - jeżeli ustawisz zbyt wysokie odświeżanie pionowe to albo karta albo monitorek nie wyrobi. Najlepiej i dla oczu i dla sprzętu ustaw:

a) dla monitora 15 calowego

640x480 120 MHz

800x600 100 MHz

1024x768 75 MHz

B) dla 17'

640x480 120 MHz

800x600 100 MHz

1024x768 85 MHz

Tak wogle mam ten komputer od 3 dni i zdazyłem zagrac tylko w NFSU oraz w q2.Co dziwne z q2 były duze problemy ale udało mi sie je wyeleminowac odpowiednim dobraniem predkoscia odswiezania oraz drobymi konfiguracjami w samej grze.

Odpal 3DMarka i zapętlij (loop) i parę godzinek pogrzej GPU - tak mnie się zdaje, że pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...