Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Damianos

sprzedaż przez intermet

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań na temat sprzedaży podzespołów komputerowych przez internet. Pytania zadane tutaj są czysto teoretyczne i nie mają nic wspólnego z moją osobą :wink: .

Otóż powiedzmy że ktoś chce sprzedać karte graficzną, dżwiękową, modem lub zasilacz. nie posiada oryginalnych opakowań tych produktów a chce je sprzedać przez internet. No i sprzedał te podzespoły ale pozostaje jeszcze przesłanie sprzętu do kolesia co zakupił jego rzeczy. Jak on ma zapakować te podzespoły aby dostarczone zostały do odbiorcy bezpiecznie i bez uszkodzeń. Może znacie jakieś metody. Nie wchodzi tutaj oczywiscie w gre odbiór osobisty :wink: .

Pozdrawiam i dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.

Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedużo sprzedawałem rzeczy przez Internet, ale jakieś doświadczenie już mam. Karte graficzną pakowałem tak: owinąłem ją w folię z bombelkami, i włożyłem do płaskiego kartonowego pudełka, które wypchalem jeszcze gazetami, pudełko owinąłem kilka razy taśmą klejącą i karta doszła do klienta w nienaruszonym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam dość dużo doświadczenia na tym polu, choćby z uwagi na wysyłkę nagród (sprzętu jeszcze nigdy nie sprzedawałem za pośrednictwem internetu). Niestety, nawet skorzystanie z usług kurierskich nie pomoże, jeśli źle zapakujemy przesyłkę.

Warto - co wspomniał Darek - zainwestować w folię bombelkową. Dość dobrze sprawdzają się także kulki steropianowe, ale je niestety ciężko dostać (wcześniej warto zapakować sprzęt w worek foliowy, żeby żadna drobinka steropianu nie dostała się w szczeliny). Polecam także używanie tzw. bezpiecznych kopert- z warstwą folii bombelkowej w środku.

Pozostałą przestrzeń w pudełku należy wypchać czy to gazetami, czy to szarym papierem...

Całą paczkę należy dokładnie okleić taśmą klejącą - owijanie wszystkiego papierem nie ma większego sensu... Warto jednak zapakować pudełko w worek na śmieci i dopiero potem owinąć całość taśmą :D - strasznie nieestetyczne, ale skuteczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tym sposobem powstał pierwszy w historii internetowych portali poradnik dla wysyłających sprzęt ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak wolał, żeby mi ktoś przysyłał, niż samemu wysyłać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie się zgadzam, jeszcze, żeby ktoś mi za ten sprzęt płacił ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet niech nikt nie płaci, bylebym ja nie musiał także tego robić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wiąże się z tym, że ktoś inny koszty ponieść musi 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zatem nie wnikajmy... powróćmy do właściwego tematu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś tam było o firmie Intermet z tego co pamiętam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Intermet

A co to za firma Intermet? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze o niej słyszę, ale autor wątku widać ją zna i to dobrze :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że autor wątku też pierwszy raz o niej słyszy :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak chciałby z niej korzystać o czym świadczy chociażby tytuł niniejszego wątku :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcza paliczka :mrgreen: . Nie zauważyłem tego :mrgreen: . Aleś ty bystra woda Sammy, nie podejrzewałbym :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co za małe uszy mam myślisz? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tym pięknym sposobem Sammy obnażył swoją wrodzoną inteligencję przed szerszą publiką... ale błagam... Sammy zmień avatar, bo jakoś do tego przywyknąć nie potrafię :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież jesteśmy ze srokaczem do siebie podobni :mrgreen:. Wielkie-zielone-jednookie-nie-wiadomo-co było do mnie bardziej podobne? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już lepszy był ten tiger :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to już lepszy był ten tiger :)
no tak, tytle walk pod rząd bez przegranej! ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale przecież jesteśmy ze srokaczem do siebie podobni :mrgreen:. Wielkie-zielone-jednookie-nie-wiadomo-co było do mnie bardziej podobne? :)

Nie wiem, co by było bardziej podobne, ale wiem, że srokacz jest nieco niewyraźny [na avatarze], co umniejsza jego urodzie ;) - powinien znaleźć się na jaśniejszym tle :] :twisted:

P.S. A ja wolę Srokacza [od tigera - chyba, że mówimy o napoju energetycznym :D]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro mi - tylko ten jeden był odwrócony tyłem spośród, wszystkich zdjęć, które mam :P.

No pewnie - srokacz RULEZ!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...