wojtzuch 0 Napisano 30 Lipiec 2004 Oto filmy, ktore moglbym ogladac regularnie do konca zycia i/ albo na ktore gotow bylbym takze po raz kolejny pojsc do kina dla klimatu i wydac na bilet - poza pierwsza czwórką kolejnosc niekoniecznie jak w wykazie; spis niekoniecznie kompletny: 1. Wszystkie Poranki Swiata, Alain Corneau (8 razy w kinie w zeszlym roku) - film kompletny - intelektualnie, duchowo, wizualnie, muzycznie, aktorsko; 2. Caravaggio, Derek Jarman - obraz (filtry!) przenika sie z dzielem, miejscami w doslownym znaczeniu, gdy przez chwile modele wydaja sie byc znanym plotnem, hipnotyzujaca narracja, no i moj ulubiony malarz; I jeszcze kadr z filmu (bezposrednie nawiazanie do sceny smierci Marii): 3. Matrix braci Wachowski - za klimat, sugestywnosc efektow specjalnych i obrazu dla kreacji swiata (niesamowita plastycznosc), intryge i spora glebie, smaczki; Reaktywacja niby tez, choc generalnie jej daleko; 4. Amelia, Jean-Pierre Jeunet (lepiej mu wyszlo niz Obcy IV) - strasznie ujmujacy, urzekajacy, wszystko wspolgra; 5. Podwojne Zycie Weroniki Kieslowskiego - dla jakiejs szczegolnej magii, takze muzyka Preisnera i zdjecia; 6. Psy Pasikowskiego - niesamowicie charakterystyczne aktorstwo, niezamierzony (?) komizm i zamierzona chyba tragiczna groteska, teksty! 7. Pulp Fiction Tarantino - bez komentarza :szczerbaty: 8. Siodma pieczec, Ingmar Bergman - Niesamowita wizja, przenikajaca obraz obecnosc (fizyczna!) Smierci, wyjatkowo sugestywne; 9. Terminator 2 Camerona - wybitny wizualnie jako calosc (nie chodzi o efekty komputerowe), nie mniej niz Matrix, muzyka Brada Fiedela, poruszajace obrazy zaglady gdzie juz nie trzeba wcale moralu, po prostu styl; 10. Obcy 3, nie pamietam rezysera - scenerie, scenografie, aktorstwo, lodowate swiatlo i sterylnosc zdjec, wiele porazajacych chlodem scen; 11. Trylogia o Hannibalu Lecterze - Hannibal za hipnotyczna wizje mieszanki intelektu i szalenstwa, jaka stanowi dr. Lecter, zdjecia, muzyke (wkomponowanie Wariacji Goldbegowskich Bacha), Florencje (!) oraz oczy i glos Hopkinsa, choc ten nie do pobicia w Milczeniu Owiec (wszyscy poza nami go dubbinguja, kretyni); tylko z Dawida przed biblioteka w kadrze zostala sama glowa, skadinad oryginał od ponad wieku juz tam nie stoi. BTW, http://republika.pl/athanathos/images/Mich...elo_Dawid_1.jpg http://republika.pl/athanathos/images/Mich...elo_Dawid_2.jpg 12. Czas Apokalipsy Coppoli i Cienka Czerwona Linia T. Mallicka - oba za podobny w wymowie obraz szalenstwa, senny, hipnotyczny, to znow eksplodujacy, choc Mallick skontrastowal je z otoczeniem, Coppola zdegenerowal takze otoczenie. 13. Imperium Slonca Spielberga - arcydzielo w dziedzinie pokazania estetyki wojny - czy to w obrazach tlumow, czy zagubienia w otoczeniu, czy tez w scenie na cmentarzysku przedmiotow z kolonialnych domow. 14. Czerwony Kieslowskiego - jak w pkt. 5, do tego jeszcze wiecej glebi, choc moze mniej magii; 15. Mad Max 2. Dla klimatu (Fallout się kłania!), niesamowitych postaci i specyficznej pracy kamery (wyjątkowo dużo tu wnosi). Jest jeszcze wiele innych, ale nie az tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 30 Lipiec 2004 amelia strasznie mi sie nie podobała :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Dacik 0 Napisano 15 Sierpień 2004 a mi matrix... jedynka była spoko, ale pozostałe dwie części... kicz... (a połowy filmów ze spisu nie oglądałem, ale cicho :-P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Gajczu 0 Napisano 3 Wrzesień 2004 Dla mnie filmem fenomenalnym jest "Siedem" Davida Finchera. Genialny thriller, a do tego jeszcze wspaniała kreacja Morgana Freemana... TEN film mógłbym oglądać w nieskończoność!!! Gdyby ktoś chciał dowiedzieć się czegoś więcej o filmie to odsyłam na http://siedem.filmweb.pl/Siedem,(1995),opi...riptions,id=702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
wojtzuch 0 Napisano 3 Wrzesień 2004 Dla mnie filmem fenomenalnym jest "Siedem" Davida Finchera. Genialny thriller, a do tego jeszcze wspaniała kreacja Morgana Freemana...TEN film mógłbym oglądać w nieskończoność!!! No tak, powinienem go dopisac O, no tak, przeciez to Fincher rezyserowal Obcego 3! To zamilowanie do szarosci i turpizmu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
PUMAzPILY 0 Napisano 4 Wrzesień 2004 A film CIAŁO - palce lizać. Dobre, bo polskie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
dogberry 0 Napisano 16 Październik 2004 ja bym mogl prawie caly czas ogladac black hawk down Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
BIGger 0 Napisano 29 Październik 2004 Siedem i Requiem for a dream... Taaak 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
ankabialy 0 Napisano 12 Listopad 2004 Witajcie.Ja moglabym oglądać non stop INNYCH.według mnie rewelacyjny film.Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Daniel 0 Napisano 12 Listopad 2004 1. Pojutrze 2. Piękny umysł 3. K19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 13 Listopad 2004 Post usunięty ze względu na pośrednią niezgodność z punktem 3.2 regulaminu forum. :arrow: ]http://pcc.pl/modules.php?name=Forums&file...c&t=103 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi