Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
PUMAzPILY

Ponadplatoformowy ranking procentowego oc - pogaduszki

Rekomendowane odpowiedzi

-AthlonXP1700+

-1467MHz

-2300MHz

-56%

Coś trudni mi w to uwierzyć. Może coś szerzej objaśnisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do michaśka jeszcze troche Ci brakuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
do michaśka jeszcze troche Ci brakuje :)

tak..Przecież Michaś to z zawodu Overclocker i tylko do tego używa kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu objasniac :D

Dalem ustawienia 11,5x200 i chodzi :D. NIestety strasznie sie grzeje na moim slabym coolerza. Na szczescie juz nie dlugo otrzymam w przesylce ThermalRight SP-97 AMD 3 x Heatpipe + Zalman Wentylator ZM-F2 92. Moze bedzie lepiej. A co do plyty na ktorej krece to jest to Epox8RDA3I i wydaje mi sie za to nie sztuka osiagnac taki wynik. Co do wyniku kolegi wynoszacego 2750mhz to napewno jest ABIT NF7-S z L12 mod. A jak mi wiadomo L12 wymusza na procesorze taktowania z zrzędu FSB x>=200mh. Gdybym mial wiecej pieniedzy to bym kupil DFI LanParty NFII Ultra B i w tedy mozna by bylo porywalizowac. Pozatym uwazam ze DFI i Chaintech Zenith to sa 2 najlepsze firmy produkujace plyty glowne z gornej polki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co tu objasniac :D 

Dalem ustawienia 11,5x200 i chodzi :D.

Jak to 200??? Na oryginalnie zapewne 133x11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem.

11x133@11,5x200. Ale strasznie nie stabilne wszystko sie wiesza bo goraco jak w smazalni ryb. Czekam na cooler. Teraz jade na 2600+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srekal ma DFI LAn party i bardzo narzeka. Podkręca się co prawda proc dobrze jefdnak w poróaniu do NF7 po modach żadna rewelka. Po za tym na starcie te mobo DFI zaczęło mu się kłócić z sieciówką i nie miał przez długi czas neta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zas moj znajmoy ma DFI i poprostu wymiata. Plyta plycie nie rowna. Zalezy jak trafisz. Nic mi nie zmieni zdania co do DFI i Chaintech. Dla mnie NF7-S to jest podkrecic, popatrzec, zapomniec. Jest nie stabilny i tyle. A ja lubie stabilne konstrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pochwały dziekuje - możecie mi pomnik postawić ;]

Do Bestyji: Na jakim napięciu Waść 2300MHz uzyskałeś?

Co do opowieści o płytach - po L12 modzie mój abit też bez problemu 250MHz fsb wytrzymywał, a może by i więcej było gdybym go z nadmiaru entuzjazmu nie dobił ;]

Chętnie bym stabilność napięcia vcore zapodawanego przez ABITa i DFI porównał, jako że kluczowa to dla stabilnosci procesora sprawa (a mimo to prawie nikt na to uwagi nie zwraca, nawet Ci co się doświadczonymi overclockerami zwać ośmielają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musze dawac napiecie 1,9 chodz jeszcze sie glupoty dzieja. Taka jakas slaba seria procesora. No coz nie kazdy ma szczescie. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety musze dawac napiecie 1,9 chodz jeszcze sie glupoty dzieja. Taka jakas slaba seria procesora. No coz nie kazdy ma szczescie. :(
Może jak go lepiej schłodzisz to to sie ustabilizuje...

Mój przy wysokich taktowaniach traci stabilność powyżej 55st. czyli przy jeszcze znośnej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naszczescie niebawem dostane ThermalRight SP-97 AMD 3 x Heatpipe + Zalman Wentylator ZM-F2 92 i w tedy sie zobaczy. Moze to nie jest kres procesora. Ale nie wiele juz pokrece bo maksymalne bezpieczne napiecie dla AthlonaXP 1700+ to 1,95 wiec nie duzmo mi zostalo. Jednak uwazam ze to dobry wynik jak jego przyblizona podkrecanosc wynosi 2200mhz a nie wydziela zbyt duzej ilości ciepła ktora wynosi 48W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Naszczescie niebawem dostane ThermalRight SP-97 AMD 3 x Heatpipe + Zalman Wentylator ZM-F2 92 i w tedy sie zobaczy. Moze to nie jest kres procesora. Ale nie wiele juz pokrece bo maksymalne bezpieczne napiecie dla AthlonaXP 1700+ to 1,95 wiec nie duzmo mi zostalo. Jednak uwazam ze to dobry wynik jak jego przyblizona podkrecanosc wynosi 2200mhz a nie wydziela zbyt duzej ilości ciepła ktora wynosi 48W.
48W to on wydziela przy firmowym taktowaniu i napieciu. 2300MHZ@1,9V wydziela ponad 100W...

Troche na ten cooler wydałeś, trochę byś dołożył i masz wc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubie wc. Jest nieporeczne a ja czesto grzebie w budzie. Wogole nie mam przekonania co do niego. I nie chce robic z kompa kanalizacji czy wodociagu. Co do 48W to chodzilo mi oczywiscie o standardowe ustawienia. A na moich ile wydziela to nawet nie chce wiedziec. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak nikt mnie nie przebije. Jeżeli chcem ustawić FSB na 155MHz to vcore musi być przynajmniej 1,925, temp wtedy w idle wynosi 74 stopnie ale co tam, w końcu palomino :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i tak nikt mnie nie przebije. Jeżeli chcem ustawić FSB na 155MHz to vcore musi być przynajmniej 1,925, temp wtedy w idle wynosi 74 stopnie ale co tam, w końcu palomino  :twisted:
;] nie marnuj energii i przymontuj do radiatora płytę z kuchenki ;] Jak mawiają - dwie pieczenie.... albo i trzy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...