Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Qba

freon cooling

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zainteresowało mnie coś :) co zwie się freon cooling. Poczytajcie sobie tutaj na ten temat jeśli chcecie :)

http://forum.hardtech.pl/NoiselessDD-t270.html

http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=103424

http://pcarena.pl/a-121.html

Zastanawiam się czy warto zainwestować te„parę” tysięcy na sprzęt który może uczynić z proca lodową bestie :). Dzięki takiej lodówie jaką jest freon cooling można wycisnąć z proca max(nawet 5 giga :) ). Co o tym myślicie, czy warto zainwestować, i „bawić” się w kręcenie procka przy -50 czy -70stopniach? Ja uważam że to fajna rzecz ale niestety nie mam na to kasy. Jak na razie mój pentagram QC92 na athlonie 1700+(1400)@2088 musi starczyć. Ale jeśli się zdecyduje na freon to od razu zmieniam proca płyte gł, i ramy i będzie śmigać . Co myślicie o freon coolingu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waarto... jak ma sie za duzo pieniedzy :) Typowa zabawka dla maniakalnych overclockerow. Po za tym samemu mozna taniej zlozyc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Darkiem - to dobry sposób na ekstremalne chłodzenie komputera. Jednak ja nie mam ani komputera, ani funduszy na takie zabawki, więc póki co niespecjalnie się tym interesuje... ;)

[Nie wymieniaj słowa "bestia" na daremno :)]

A tak na marginesie, co by było potrzebne do sklecenia takiego zestawu :?: Może załatwiłoby się co nieco ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geo, z tym pytaniem to do luksa, naszego wspólnego znajomego :) on się interesuje chłodzeniem (a jego dom wygląda jakby tysiące lodówek przez inego przeszło i zostawiło kawałki lodu :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak. o -70st to możesz co najwyżej pomarzyć... Po drugie osobiście nie chciałobymi sie bawić z izolowanie całego socketa. Po trzecie takie rzeczy raczej na intelu, na amd Ci to niewiele da. No i po czwarte - to chyba jedyne logiczne zdanie w tym poście będzie: proponuję rozwój zrównoważony a nie porywanie się na poczatku niemal zabawy w oc na lodówki...

Co do teorii - układ półprzewodnikowy powinien teoretycznie podwoić swoją potencjalną maksymalną częstotliwośc pracy w temp ok -150st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i po czwarte - to chyba jedyne logiczne zdanie w tym poście będzie: proponuję rozwój zrównoważony a nie porywanie się na poczatku niemal zabawy w oc na lodówki...

Myślę w tym wypadku o dość odległej przyszłości ;)

Co do teorii - układ półprzewodnikowy powinien teoretycznie podwoić swoją potencjalną maksymalną częstotliwośc pracy w temp ok -150st.

Troszku ziomno :D Freon chyba nie pozwoli na osiągnięcie takiej temepratury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i po czwarte - to chyba jedyne logiczne zdanie w tym poście będzie: proponuję rozwój zrównoważony a nie porywanie się na poczatku niemal zabawy w oc na lodówki...

Myślę w tym wypadku o dość odległej przyszłości ;)

To zbudujmy coś na kształt aparatu Lindego i chłodźmy procesor skroplonym powietrzem :) Bezpieczne i pozwoliłoby sie zbliżyć do powyżej opisanej temp... z tym że nie wiem jak by zaizolować wtedy procesor... dobre pół metra izolacji by było potrzebne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aparat Lindiego - ładna nazwa :) Cała koncpecja zapowiada się bardzo ciekawie... Gdyby udało się nam to zrealizować i stworzylibyśmy redakcyjny zespół OC z prawdziwego zdarzenia, można by było powrócić do pomysłów związanych np. z Samsungiem :) [uC]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aparat Lindiego - ładna nazwa :) Cała koncpecja zapowiada się bardzo ciekawie... Gdyby udało się nam to zrealizować i stworzylibyśmy redakcyjny zespół OC z prawdziwego zdarzenia, można by było powrócić do pomysłów związanych np. z Samsungiem :) [uC]
ale sie nie uda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo nie

:| Dlaczego 'bo nie'. Robimy to - postanowione :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo nie

:| Dlaczego 'bo nie'. Robimy to - postanowione :D

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kropkuj... Musimy pomyśleć, jak się za to zabrać. Od września można by zacząć działać na polu (pół)profesjonalnego OC - tymbardziej, że mamy już jednego bardzo doświadczonego "przetaktowywacza" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buehhehe znalazł sie ekspert, myslisz że -70 stopni nie da sie zrobić, jasne buehehehe.A jeśli chodzi o porywanie sie, to się rwij hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wracając do pytania Geo, co bylo by potrzebne do zbudowania FC, to po pierwsze wiedza!!!!! a potem mozesz zacząć kupować urządzonka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
buehhehe znalazł sie ekspert, myslisz że -70 stopni nie da sie zrobić, jasne buehehehe.A jeśli chodzi o porywanie sie, to się rwij hehe
da się oczywiscie, wszystko się da... nie da sie tylko parasola w dupie otworzyć, poza tym wszystko jest możliwe. Ale w Polsce na razie jest jedno fc schodzące z obciążeniem do -65*C, kaskada berkuta, akurat sprzedaje - może sie załapiesz (4,5k zł). Czy to nie przerost kosztów nad zyskiem? Poza tym juz w takiej temp. szczelne zaizolowanie parownika i procesora wraz z otaczającym go kawałkiem mobo graniczy z cudem...

Ekspert? raczej nie. Ale w odróżnieniu od Ciebie rozumiem w pełni zasadę działania takiej pompy cieplnej i wiem co Ci sie może stać jak się nieumiejętnie za to weźmiesz...

A zresztą co mi tam... napisz jeszcze raz buehehe i leć do danfosa po kompresor... Jak osiagniesz -70 w obciążeniu to Ci dam nobla i mój komputer...

Coś mnie trafia w takich przypadkach... piszesz człowiekowi, chcesz doradzić a ten na Ciebie najeżdza jakbyś go co najmniej obraził :| Jeśli pisze coś na tym albo innych forach to tylko w celach pozytywnych... no chyba że to co pisze kieruję do bestii tudziez kaina ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug Ciebie fora są piepszone-ciekawe, a właśnie np razem z kuzynem miesiąc temu zrobilismy -50 stopni(p4 3,2 wyrąbaliśmy 4,8stabilnie), i tak jak mówisz więcej sie da pewnie ale to już ciężko, i się tak nie wkur..... bo mnie też zaczyna coś trafiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz proszę o spokój (pierwszy raz w MCO) :!: Qba - co to za słownictwo :?: Nie baw się prosze w Bestie, bo ja też się mogę zdenerować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wedlug Ciebie fora są piepszone-ciekawe, a właśnie np razem z kuzynem miesiąc temu zrobilismy -50 stopni(p4 3,2 wyrąbaliśmy 4,8stabilnie), i tak jak mówisz więcej sie da pewnie ale to już ciężko, i się tak nie wkur..... bo mnie też zaczyna coś trafiać
tzn kuzyn zrobił? no i napisać to ja mogę o słoniu w trampkach ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazł sie, wszytkowiedziący, to pisz, jak będzie dobra recenzja słonia w trampkach to Cie zatrudnie u mnie na podwórku

Myślałem żę jak zrobie ten temat to będzie.......ale dobra ja już sie nie odzywam, i sory jeśli kogoś uraziłem a szczególnie michaśka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
znalazł sie, wszytkowiedziący, to pisz, jak będzie dobra recenzja słonia w trampkach to Cie zatrudnie u mnie na podwórku  

Myślałem żę jak zrobie ten temat to będzie.......ale dobra ja już sie nie odzywam, i sory jeśli kogoś uraziłem a szczególnie michaśka

nie pojmuję sensu tego posta... słon miał być aluzją do braku potwierdzenia tego -50*C i 4,8GHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeh nic już, -50 na 4,8 było a teraz jest woda spowrotem na jego kompie i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... Dzięki takiej lodówie jaką jest freon cooling można wycisnąć z proca max(nawet 5 giga :) ). Co o tym myślicie, czy warto zainwestować, i „bawić” się w kręcenie procka przy -50 czy -70stopniach? Ja uważam że to fajna rzecz ale niestety nie mam na to kasy. Jak na razie mój pentagram QC92 na athlonie 1700+(1400)@2088 musi starczyć. Ale jeśli się zdecyduje na freon to od razu zmieniam proca płyte gł, i ramy i będzie śmigać . Co myślicie o freon coolingu?

5GHz to prawda nawet ja tyle z mojego P4 3,2 (C0) wycisne :) na FC

Ale z tymi -50 to chyba bez obciązenia po pod obciązeniem to będzie z -30 na bardzo dobrym jednostopniowym agregacie. -70 to juz kaskade trzeba.

A tak na marginesie, co by było potrzebne do sklecenia takiego zestawu :?: Może załatwiłoby się co nieco ;)

- kompresor (polecam NL11F)

- parownik

- skraplacz z wentlylem

- neopranowa izolacja

- zawór rozprężny

- termometr dobrze pokazujacy temp na minusie (nie taki za 30zł ;P )

- trochę miedzi

- manometr

- freon (najlepiej 404a do jedno stopniowych agregatów)

- elestyczna ssąca

- filtr

... reszta to pierdółki :P

Więc tak. o -70st to możesz co najwyżej pomarzyć... Po drugie osobiście nie chciałobymi sie bawić z izolowanie całego socketa. Po trzecie takie rzeczy raczej na intelu, na amd Ci to niewiele da. No i po czwarte - to chyba jedyne logiczne zdanie w tym poście będzie: proponuję rozwój zrównoważony a nie porywanie się na poczatku niemal zabawy w oc na lodówki...

e tam -70*C to nie taki duży problem ja na jednostopniowym agregacie mam -65*C

65.jpg

Czemu na AMD nie ? uzasadni to jak możesz ;)

A co do teori to teoria jest tylko teorią :P

Pozwoli :) 5 stopniowa kaskada się kłania :D

Nie kropkuj... Musimy pomyśleć, jak się za to zabrać. Od września można by zacząć działać na polu (pół)profesjonalnego OC - tymbardziej, że mamy już jednego bardzo doświadczonego "przetaktowywacza" ;)

Nie zapominać o mnie mam nową platformę ;) do benchingu.

CPU: P4 3,2HT Presscot (C0) + Zalman CNPS 7700-Cu / SilnetFreeze FC 404a

MOBO: Abit IC7

HDD: 2* Seagate 80 GB Barracuda 7200.7 ST380817AS 8MB Serial ATA / NCQ (RAID 0)

MEMORY: 2*512MB DDR400 XMS Xpert-TCCD / 2*256MB DDR566 A-DATA Vitesta-TCCD

VGA: Leadtek 6800GT (450/1200 - 1,3V) (WC+TEC cooled)

Power Suply: Be-quiet! Blackline P5-470W ATX 2.1, 2 Fan Silent + ATX24 ChieftecHPC-420W-302-DF PF

LCD: 19' Neovo F-419 Black

a wracając do  pytania Geo, co bylo by potrzebne do zbudowania FC, to po pierwsze wiedza!!!!! a potem mozesz zacząć kupować urządzonka :)

Zgadzam się z tym w 100%

A zresztą co mi tam... napisz jeszcze raz buehehe i leć do danfosa po kompresor... Jak osiagniesz -70 w obciążeniu to Ci dam nobla i mój komputer...

On może nie ale ja się mogę tego podjac, 2 stopniowa kaskada pewnie na nl i cs bez problemu by to zrobiła.

-50*C

Czy to autokaskada ? czy 2 stopniowa kaskada ?

Reven zrobił identycznie na moim procku ;)

48gh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu nie na amd? bo jak napisałeś teoria jest teorią a w praktyce amd sie nie rozkręca tak bardzo w niskich temp. jak pentiumy. Choć mój by sie może wreszcie ustabilizował w czestotliwościach rzedu 2600-2750MHz

Ale jestem zwolennikiem oc uzytkowego poprostu... krece żeby miec bo potrzebuje szybsze. Nie dla mnie zabawy w których koszt chłodzenia przewyższa wartośc komputera.

ech mnie to juz nie bawi... człowiek siedzi 2 dni nad płytą poparzy sie lutownicą (zazwyczaj odkładam nie patrząc i tak samo po nią siegam łapiąc za kolbe ;]) a tu sie potem w koncu okaże że sie wyruchały sloty ramu i działa jeden i to tylko jak sie dociska palcem kosc w prawą stronę... jak ja kocham częsci mechaniczne :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...