Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Kwinto14

Jaki cooler na procka??

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasie mam zamiar kupić nowy procesor AMD Athlon 2000+ (prawdopodobnie na jądrze Thorton). Jaki wentylator polecacie aby dostatecznie schłodzić ten procesor żeby nadawał się do przeciętnego o/c?? Z góry dziękuję za radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...:::>Kwinto14<:::...

Bow: no ja bym Ci polecal Thermaltake Silent Boost.......

Wow: ..........opisałem go dokladnie w dziale Testy........

Bow: ..........ale jest troszke drogi 149 zł..................

Wow: .............ale z tego co ostatnio czytam to zakup Zalmana 6000 wcale nie wydaje sie taki goopi...........

Bow: ........ale ja w ogole nie orientuje sie w tym coolerze - niech michasiek sprostuje rzecz.............

BowWow: a na co głównie chcesz stawiać - na turbo niskiej temp. czy na niesłyszalnym kompie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepiej by było żeby był i turbo wydajny i dość cichy. (żebym w nocy nikogo nie pobudził :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam taniutki wentylator WhisperRock IV jest cichy 21db i kosztuje ok 40zł i jest w miare wydajny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam VULCANO EXTREMO 12 :) mam I naprawde MASZYNKA ze cieszy :)

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja polecam VULCANO EXTREMO 12 :) mam I naprawde MASZYNKA ze cieszy :) 

POZDRO

tylko troche głośna gdy się rozpędzi... osobiście polecam zalmany - mdel w zalezności od ilości posiadanej gotówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalmany na najwyższych obrotach też są przeraźliwie głośne, a najciekawsze jest to że porównując temperatury zalmana (7000alcu) na średnich obrotach i whisper rocka to są takie same, a jednak zalman jest głośniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam cooler firmy Cooler :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zalmany na najwyższych obrotach też są przeraźliwie głośne
jesli wiatrak obracajacy się z prędkością 3500 obrotów na minutę jest przeraźliwie głośny to jak określić hałas produkowany przez wiatrak 7000rpm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wole nie myśleć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio podszedlem na powaznie do kwestii wyciszenia kompa ....

Z racji glownego pytania nie bede sie rozpisywal :

Jesli chodzi o stosunek jakosci do ceny moim nr1 jest cooler

Pentagram Freezone QC80 AlCu - cena ok 70zl .

Bardzo wydajny ,co wazne cichy ,z regulacja obrotow (od 1500-2500obr)cooler .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten cooler jest cichy tylko wtedy gdy jego rpm wynosi 1500, jednak proc grzeje się wtedy niemiłosiernie widziałem test był on najgorszy na athlonie 1700 temp w stresie dochodziła do ponad 60 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje : http://pclab.pl/art10936-1.html

Chociaz testy byly wykonane na P4 ,to cooler ten jest w scislej czolowce .

Jesli w Twoj Athlon ,badz ten ktory widziales grzal sie niemilosiernie oznaczac to moze tylko jedno - bylo po prostu zle zalozony .

Na forum :http://windows.home.pl/forum/viewtopic.php?t=10880

przedstawilem screena ,na ktorym widac jak Pentagram rodzi sobie przy 1500obr. - temperatura oscyluje w granicach 41-42 stopni .

Dzis ,kiedy upaly nie daja tak o sobie znac temperatura wynosi 40 stopni .

Pasta Artic-Silver .

Ktos moze sie przyczepic iz test byl robiony na P4 ,ktory teaoretycznie grzeje sie troche mniej niz Athlon z serii 1700 (Bartony nie sa juz tak gorace) ,jednak osobiscie nie wierze w skok do 60 stopni na tym coolerze .

Tylko zle zalozony ,zle przesmarowany pasta cooler moze zaowocowac az tak duza temperatura .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze sie nie zrozumielismy ...

Przypominam iz oznaczenie - model ,nie tylko na coolerach jest po to aby wlasnie odroznic dany sprzet od innego blizniaczego modelu .

Tak jak w przypadku np. procesorow sa Athlony1700+ i Athlony2600+ .

Pentagram wypuscil na rynek 3 coolery i chociaz podobne do siebie to roznia sie osiagami oraz cena .

Przypomina, zatem iz model ,o ktorym pisalem nosi nazwe :

"Pentagram Freezone QC80 AlCu"

Co do tabeli na pclabie :

zauwaz iz roznice w stresie pomiedzy 2900obr a 1700obr to tylko 8-9 stopni .

Co do glosnosci - wedlug mnie Pentagram odpalony na 2500obr bije na glowe np. coolery boxowe Intela i kilkanascie innych za duzo wyzsza cene .

Jesli Twoj procesor ma wiec zapas temperatury w granicach 7 stopni to masz za 70zl cichy i wydajny cooler .

Jak wszystkim wiadomo - najlepszy cooler na nic sie zda ,jesli w obudowie nie zostana stworzone odpowiednie warunki chlodzenia - czasem platanina kabli ,ciasny tower moze doprowadzic do wzrostu temperatury na procku .

Co by tu nie mowic jedno jest pewne :

blizniaczy Zalman przy 2500obr jest znacznie glosniejszy od Pentagrama - sprawdzone ...i a jest drozszy o ok 3X .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widze sie  nie zrozumielismy ...

Przypominam iz oznaczenie - model ,nie tylko na coolerach jest po to aby wlasnie odroznic dany sprzet od innego blizniaczego modelu  .

Tak jak w przypadku np. procesorow sa Athlony1700+ i Athlony2600+ .

Pentagram wypuscil na rynek 3 coolery i chociaz podobne do siebie to roznia sie osiagami oraz cena .

Przypomina, zatem iz model ,o ktorym pisalem nosi nazwe : 

"Pentagram Freezone QC80 AlCu"

No a w teście na pclabie był QC-80Cu, którego wydajność jest znacznie większa (a i tak nie zaświecił)...

Jak wszystkim wiadomo - najlepszy cooler na nic sie zda ,jesli w obudowie nie zostana stworzone odpowiednie warunki chlodzenia - czasem platanina kabli ,ciasny tower moze doprowadzic do wzrostu temperatury na procku .
Stosując chłodzenie powietrzne chciałbyś zamykać obudowe?! ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"No a w teście na pclabie był QC-80Cu, którego wydajność jest znacznie większa (a i tak nie zaświecił)... "

Radzilbym jednak przebrnac /doczytac caly test do konca ...

Nie lubie tzw. "rekomendacji" jednak na Twoje slowa ze na pclabie "nie zaswiecil" musze zareagowac :

"Pentagram Freezone QC-80 Cu oraz Cooltek CT48-Cu – bardzo wydajne coolery, zachowujące niski poziom hałasu. Przy popularnych procesorach bez problemu mogą stanowić bezgłośne chłodzenie. Możliwość instalacji na wszystkich dostępnych platformach sprzętowych czyni je uniwersalnymi propozycjami dla każdego użytkownika."

PS.

Nie wyobrazam sobie komputera z otwarta obudowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"No a w teście na pclabie był QC-80Cu, którego wydajność jest znacznie większa (a i tak nie zaświecił)... "

Radzilbym jednak przebrnac /doczytac caly test do konca ...

Nie lubie tzw. "rekomendacji" jednak na Twoje slowa ze na pclabie "nie zaswiecil" musze zareagowac :

"Pentagram Freezone QC-80 Cu oraz Cooltek CT48-Cu – bardzo wydajne coolery, zachowujące niski poziom hałasu. Przy popularnych procesorach bez problemu mogą stanowić bezgłośne chłodzenie. Możliwość instalacji na wszystkich dostępnych platformach sprzętowych czyni je uniwersalnymi propozycjami dla każdego użytkownika."

PS.

Nie wyobrazam sobie komputera z otwarta obudowa :)

jeszcze mi nie odbiło żeby czytać test na pclabie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"No a w teście na pclabie był QC-80Cu, którego wydajność jest znacznie większa..."

To Twoje slowa ? .

Nie rozumiem skad ta zlosc ?.

Czuc w Twoich postach jakis sarkazm ... Jestem Tutaj gosciem od niedawna ,jesli wszystkich nowych forumowiczow przyjmujecie w podobny sposob...

Proponuje raczej przyciagac ,a nie zrazac .

Inne strony ,fora - krytykowac ale takze uczyc sie od nich .

Nie wiem co zrazilo cie do strony pclab ...warto jednak przytoczyc cos na poparcie swojej teorii ,zaproponowac inny - Twoim zdaniem rzetelny opis ..

Chociaz zdazylem sie troche zrazic do tego forum ,jednak Pozdrawiam .jaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"No a w teście na pclabie był QC-80Cu, którego wydajność jest znacznie większa..."

To Twoje slowa ? .

Nie rozumiem skad ta zlosc ?.

Czuc w Twoich postach jakis sarkazm ... Jestem Tutaj gosciem od niedawna ,jesli wszystkich nowych forumowiczow przyjmujecie w podobny sposob... 

Proponuje raczej przyciagac ,a nie zrazac .

Inne strony ,fora - krytykowac ale takze uczyc sie od nich .

Nie wiem co zrazilo cie do strony pclab ...warto jednak przytoczyc cos na poparcie swojej teorii ,zaproponowac inny - Twoim zdaniem rzetelny opis ..

Chociaz zdazylem sie troche zrazic do tego forum ,jednak Pozdrawiam .jaro

złośc, sarkazm? :?

Jeszcze mi nie odbiło żeby się złościć z powodu coolerka. Jeśli poczułes się zaatakowany to wybacz, nie miałem jednak takich intencji.

Co do pclabu - tabelka z wynikami owszem ładna i o nią się opieram, ale czytać bajań jakie snują w podsumowaniu jak widać nie ma po co - nijak sie one mają do testu, który sami przeprowadzili...

Co do coolera - przy max obrotach radzi sobie dobrze ale cichy wcale nie jest... Dla porównania Iglo 2520 jest znacznie cichsze a chłodzi niemal identycznie. Na minimalne obroty można sobie pozwolić przy tym coolerze tylko chłodząc procesor wydzielający jakieś 70W ciepła...

ps - otwarcie obudowy to na serio kluczowa sprawa jeśli chodzi o chłodzenie powietrzem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Ciesze sie co do Twoich intencji .

Moze troche przesadzilem z ich osadem .

Jesli jestesmy przy linkach :

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=211&...ctr_str_numer=1

Co do Iglo 2520 to mozna porownac jego osiagi z Pentagramem na :

http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/255

Przy tych samych obrotach - wyniki niemal identyczne .

Na koniec pytanie odnosnie glosnosci (ktore jest pojeciem wzglednym) Pentagramow :

Jaki model coolera posiadales i gdzie zostal zakupiony ?

Tak sie skalda ze mam tego coolera od kilku miesiecy i co do glosnosci w trybie 2500obr mam calkiem odmienne zdanie .

"Co do pclabu - tabelka z wynikami owszem ładna i o nią się opieram, ale czytać bajań jakie snują w podsumowaniu jak widać nie ma po co"

Coz ..odnosnie bajan ...

Tak sie skalda iz mialem szczescie/nieszczescie napisac kilka artykulow dla cdrinfo.pl i wiem ze nie jest to wdzieczne zajecie .

Moim zdaniem artykul na pclabie byl napisany bardzo dobrze .

Praktycznie kazdy wazniejszy portal internetowy (tweak.pl ,frazpc.pl ,pclab,itd) wraz z wprowadzeniem Pentagramow widzial w nim powazne zagrozenie dla Zalmna .

Jak testy pokazaly okazuje sie ze za 1/3 ceny mozna osiagnac takie same wyniki .

Kazdej stronie www mozna jedynie brac przyklad z wyczucia sytuacji ,jakim powyzsze portale sie wykazaly .

Wiec pozwolisz ze stane w obronie tej recenzji .

Praktycznie zaden cooler nie poradzi sobie z "cieplym" modelem procka na obr 1500 .To iz w Pentagramie jest regulacja obrotow to niejako dodatek .Niemniej procesory nowszej generacji (np.Athlony) doskonale radza sobie na coolerach pentagrama ,nwet jesli obroty sa zmniejszone do minimum .Testy w Prime na frazPC potwierdzaja ta teorie .

W mojej dosc dlugiej historii z PC przebrnalem przez dziesiatki procesorow i kilka towerow .Z doswiadczenia wiem iz korzystanie z komputera przy otwartej obudowie nie jest wskazane .

Wiekszy halas ,gromadzenie sie kurzu na podzespolach - to tylko niektore z minusow .

Zawsze zalecam zamykanie kompa ,zawsze tez sie do tego stosuje .

Czy to trudne ? - mysle ze nie .

Podstawa jest tutaj tower - wielkosci adekwatnej do posiadanego sprzetu .

W moim przypadku (4 dyski ,4 napedy CD itp) pomylka byloby upachac sprzet w innym ,niz bigtower obudowie .

Po kilku przemyslanych zakupach mam towerze temperature potrzebna aby schlodzic i dyski i karte graficzna i procesor .

Oczywiscie nikt nie lansuje tutaj powiedzenia 'Pentagram the best" .

Kazdy ma swojego nr.1 ,jesli chodzi o chlodzenie .Niemniej zbulwersowalo mnie nieco podejscie wypowiadajacych sie w tym temacie .

Za co przepraszam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podając porównanie głośności oparłem się o dane producentów ;]

Mój błąd - byłem przekonany że oglądam zestawienie testowe, teraz doczytałem...

Zagrożenia dla Zalmana bym się jednak nie dopatrywał... tych 5-10*C to dla maniaków wiele, a tacy właśnie Zalmany kupują...

Co do obudowy.

Przy procesorze wydzielającym około 140-150W ciepła, karcie graf wydzielającej połowę tego... musiałbym zapewnić moocną wentylację oboudowy aby uzyskać przywoitą temp. wewnątrz niej. Z moich prób wynika, że spośród układów:

-zamknięta obudowa z dodatkowymi wiatrakami

-otwarta obudowa bez wiatraków (ale nie izolująca hałasu dochodzącego z wewnątrz)

...ten drugi jest jednak (w moim przypadku) znacznie cichszy.

Zależy to przede wszystkim od ilości ciepła wytwarzanego przez podzespoły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ok :)

"Co do obudowy.

Przy procesorze wydzielającym około 140-150W ciepła...."

1. Jak myslisz ile moj P4 2.4GHz podkrecony do 3.1GHz wydziela ciepla w stresie ? .

2.Radeon9700 - nie krecony chlodzony przez Siliencer-a - tez grzeje

3.Maxtory 2szt. w Raidzie - wedlug moich obliczen -daja do towera ok 3 stopnie

4.DVB Technorend - tez swoje oddaje

No i cala reszta ....

Mozna z tym wszystkim (temperatura) smialo powalczyc .

Moze byc :

- cicho

- pod zamknieciem

- przy temperaturach bardzo ladnych

Trudno mowic na forum o glosnosci ,ktorej sie nie slyszy...

Wiec moze przyklad .

Mam w w sumie 9 wentylatorow w komputerze .Po wlaczeniu kompa najglosniejszym zdaje sie byc wentylator z zasilacza Chieftec .

Jesli ktos slyszal Chiefteca ,to pewno przyzna ze wcale nie jest tragicznie glosno - powiem wiecej - jest cicho .

Oczywiscie stosujac overclocking musialem zwiekszyc obroty Pentagrama .Obecnie sa na poziomie 1800obr i zapewniam iz po zamknieciu obudowy (blacha 1mm) wogole go nie slychac .

Wyciaganiem i wpuszczaniem powietrza do towera zajmuja sie dwa

"Artic Fan Pro TC" - sa bezszelestne !

Porownujac (przykladajac do ucha) dwa wentylatory 80x80 - oslawiony Papst i Artic - Artic bije Papst-a na glowe .

Co do reszty wentylatorow .

Po zalozeniu 2xArtic ,Pentagrama,1x maly Papst na chipset okazalo sie ze najglosniejszym wentylatorem zostal wentylator z Radeona9700 .

Tak wiec wymienilem na Silencera v3 .

W sumie wydatek zamknal sie w granicach 180 zl .Jest cicho i wydajnie .

Tak wiec przy odrobinie woli jest mozliwe chlodzenie powietrzem ,nawet mocno obciazonych konfigow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA non stop mam otwartą bude i mi to nie przeszkadza już się przyzwyczaiłem (o ile mój komputer nie wydziela dużo ciepła to cieszy mnie szybki dostęp do wszystkich podzespołów a w zime jak mi w paluszki zimno to kłade je na rdiatory od pamięci na grafice i jest git :-P ) Jeżeli miałbym 80zł i miałbym kupić wentylator to wziąłbym jednak Spire whisper rocka i jeszcze 30zł w kielni. Kwestia gustu znam ludzi którzy kupowali sobie zalmana bo ładnie wyglądał a teraz żałują że nie poczekali bo by za dwa razy mniej tak samo ładny wiatrak kupili, jak z takim gadałem kolesiem to mówił że chyba by ten dwukolorowy wolał bo ładniejszy :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...