Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Orzi

Części do pc...

Rekomendowane odpowiedzi

No więc zamierzam wymienić pare części w moim wiekowym pc...

Jaką płyte główną wybrać po Athlona XP,w miare tanią i dobrą w granicy do 400 zł ?

I jeszcze kwestia k.graficznej jaką wybrać (oprócz kart z obsługą dx8) i żeby nie była droga, gdzieś w granicy 600-700 zł ??

Zostaje jeszcze zasilacz do 250 zł ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co napisałeś mogę wywnioskować że masz budżet 1350zł :]. Zaoszczędziłbym na płycie i zasilaczu. Kupiłbym natomiast karte graficzną z szyną 256 bit.

Moja propozycja:

GeForceFX 5900XT Leadtek (podobno bardzo dobrze się kręci) 950zł

Soltek 75FRN2-L 300zł

zasilacz:

a) możesz kupić noł nejma o mocy 450W (zaraz mnie ktoś wyśmieje ach ta mania na cheifteci) 100zł

B) chieftec 360W na allegro za 140zł (chodzi mi o tą starszą wersje bodajże ATX-1136H)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślisz o płycie Abit NF7 rev2.0 czy nie będzie lepsza ? A grafika to chyba nie jest mi aż taka potrzebna bo mi wystarczy płynna gra na medium detail, myślałem o Radeonie 9600PRO lub ewentualnie 9600XT bo ostatnio do GeForców nie mam przekonania. Czy opłaca się zmieniać moją grafike na tego radeona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co myślisz o płycie Abit NF7 rev2.0 czy nie będzie lepsza ? A grafika to chyba nie jest mi aż taka potrzebna bo mi wystarczy płynna gra na medium detail, myślałem o Radeonie 9600PRO lub ewentualnie 9600XT bo ostatnio do GeForców nie mam przekonania. Czy opłaca się zmieniać moją grafike na tego radeona ?
Masz redona 9100 - jak się nim dobrze zajmiesz to pograsz sobie w płynnej grafice w najnowsze gry (no, poza Farcryem). Co do płyty głównej - osobiście polecam nf7 v.2.0, pomęczysz się z nią trochę, podenerwujesz, ale i tak jest najlepsza ;]

Jeśli zaś miałbyś zmieniać grafikę to proponuje znaleźć gdzieś modowalnego radeona 9500 (jakbys bardzo chciał to mogę odstapić ;])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie zmieniam karte bo nie moge płynnie grać na medium detail w far cry, a co do radeona 9500 to niechce mi się go szukać. Wole nową karte z gwarancją. A dlaczego miałbym się męczyć z płytą główną ? Są z nią jakieś kłopoty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie zmieniam karte bo nie moge płynnie grać na medium detail w far cry, a co do radeona 9500 to niechce mi się go szukać. Wole nową karte z gwarancją. A dlaczego miałbym się męczyć z płytą główną ? Są z nią jakieś kłopoty ??
Problemy? Raczej nie... poprostu nic nie działa tak jak napisali w instrukcji (co nie znaczy ze działa źle...). Tak czy inaczej po przesiadce z tego śmiecia (asrock) na abita poczujesz się jak w raju ;]

ps - na r9600 też nie pograsz płynnie w far cry na dużych detalach...

Tutaj trzeba r9700 (albo 9500 bo to przecież to samo) lub 9800...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na radku 9600 pro farkraj na medium detalach według mnie nie chodzi tak jak powinien. Ten gf 5900XT były na przyszłość poza tym większość moedeli moduje się na gf 5950. KArta solteka jest bardzo porząna. No nie wiem zrobisz jak chcesz :]

PS

ten pomysłz radkiem 9500 modowalnym jest dobry ale bardzo ciężko go znaleźć :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Radeon 9800SE (256-bit) byłby wystarczający do gier ?? Bo troche nie chce kupować karty za 1000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o karte graficzna to jest o wiele lepsza propozycja na sklepie Sirius.pl, gdzie mozna dostac ASUS V9950SE GeForceFX 5900 128MB DDR AGPx8 TV/DVI za jedyne 799zł lub w tej samej cenie Palita 5900XT.

O to linki:

ASUS

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...fo&id=9011&sid=

PALIT

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...fo&id=9020&sid=

Ja osobiście bym brał tego Asusa, to tez jest wersja XT chociaż tego nie napisali.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ło ten asusik jest zajefajny no i za taką cenę, nie ma się nad czym zastanawiać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...