Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Orzi

Restarty kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru dni mam problem z pc, w czasie wgrywania jakiejś gry np: far cry komputer sam się restartuje. Dzieje się to czasami, problem jest od 2 dni wcześniej było dobrze. Czy wie ktoś może czego jest to wina ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to być wina dysku pamięci lub zasilacza. Może też jakiś kable poluzowane są w środku budy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to być wina także sterowników lub zbyt mocno podkręconego sprzętu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
może to być wina także sterowników lub zbyt mocno podkręconego sprzętu ;)
samoistne resety osobiście zazwyczaj kojarzę w pierwszej kolejności z zasilaczem... Ale prawdą jest, że powodów może być wiele...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc sprawdziłem pare rzeczy i to nie jest wina sterowników, pamięci też są dobre a pc w tej chwili nie jest wogóle podkręcony. A co do zasilacza to nie jestem pewien bo jest trefny Codegena i nie trzyma ostatnio napięć więc to może być to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No więc sprawdziłem pare żeczy i to nie jest wina sterowników, pamięci też są dobre a pc w tej chwili nie jest wogóle podkręcony. A co do zasilacza to nie jestem pewien bo jest trefny Codegena i nie trzyma ostatnio napięć więc to może być to...

no to masz odpowiedź ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pożycz od kogoś zasiłke lepsiejszą i wtedy zobaczysz. Podaj napięcia jakie masz po obciążeniu (dysk i cdrom z jakiego napięcia korzystają?? bo to najważniejsze w tym momencie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to napięcia przedstawiają się następująco:

+3.3V = ok. 3.25 V

+5 V = ok. 4.84 V

+12V = ok. 12.70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w stresie??

PS

ja mam takie na swym codegenie na idle :] i wszystko działa jak trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są napięcia przy 100% obciążeniu. Kurde może to jednak wina czegoś innego. Jakim programem moge sprawdzić procka, dysk i pamięć ?? Bo może to jednak w tym problem. Sam już nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaż nie, masz gorsze napięcia dla +5 (proc grafa) w tym mam akurat lepsze, tu są prawie idealne. Od 5,03 do 5,1. Może to jest kot pogrzebany. Mówie, spróbuj wymienić zasiłke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilaczy. Producenci przewidują odchyłki +/-5% od napięcia nominalnego.

Podane wyżej napięcia mieszczą się (prawie) w normie.

Codegon to nie NAJSZCZęŚLIWSZY wybór zasilacza :(

Wiele z nim kłopotów różnego rodzaju :(

Program do testowania pamięci: memtest,

do testowanie procka: Prime 95

Monitorawanie temp. i napięć: SpeedFan 4.13[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem na innym zasilaczu (chieftec 360W) i problem nadal jest obecny. Sprawdziłem też procka programem prime95 który chodził 2 godziny i nie było żadnych błędów. Co moge jeszcze sprawdzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, a na jakim systemie siedzisz? bo jesli niedawno przesiadles sie z 98 na XPka to mam pewne podejrzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no już od dość dawna siedze na windowsie xp a co to są za podejrzenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmmm, a na jakim systemie siedzisz? bo jesli niedawno przesiadles sie z 98 na XPka to mam pewne podejrzenia

sherlock holmes :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym Ci radził jednak sprawdzić pamięć. Skąd jesteś pewny że to nie to???MemTest i GoldMemory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie wykluczam że to może być ROBACZEK :wink: Też tak miałem ale u mnie najpierw pokazywało sie okienko ze za 45 s. zamnie sie system 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja nie wykluczam że to może być ROBACZEK :wink: Też tak miałem ale u mnie najpierw pokazywało sie okienko ze za 45 s. zamnie sie system 8O
to sie chyba blaster nazywało? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to sie chyba blaster nazywało? :]

ZGADZA SIę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm..jesli uzywasz systemy XP lub 2000 to jezeli wystapi jakis blad krytyczny to windek sie sam resetuje zamiast utkanc na Blue Screen Of Death :) na niebieskim ekranie ktory aczkoliwek zawiera cenne wskazowki co sie stalo.

Aby wylaczyc opcje restartu wedz Moj Komputer->(prawym klawiszem myszy)wlasciwosci

Zakladka Zawansowane ->uruchamianie i odzyskiwanie->ustawienia i w polu awarja systemu odznacz Automatycznie uruchom ponownie.

Ewentualnie przejrzyj dzienniki zdarzen w poszukiwaniu bledow.

Moj Komputer->zarzadzaj->dzienniki wydajnosci i alerty i je przejrzy co tam pisze ewentualnie jaki blad sie pojawia najczesciej to nam pomoze zidentyfikowac przyczyne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...