Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
bony00

Serwer a prędkość strony

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jak bardzo serwer może wpływać na prędkość strony? Od pewnego czasu zauważyłem, że moja strona spowalnia mimo wykonanych optymalizacji, a jeśli nie działa to często wskazuje problem z serwerem (błędy 500*, 503).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

503 będzie na hostingu występować głównie w dwóch przypadkach:

1) Skończyło się miejsce, ale tego z reguły na hostingach jest sporo, Łukasz wspominał.

2) Skończył Ci się ram: baza i/lub skrypt nie jest w stanie za alokować potrzebnej pamięci.

Więc:

a) Jak zawsze w takich przypadkach zaczynamy od slowqueries, jeżeli generuje Ci się długo strona, to prawdopodobnie jest to oczekiwanie na dane z bazy. InnoDB będzie tutaj inaczej się zachowywało do MyISAM - InnoDB ma partial locks, MyISAM table locka, przy wielu równoległych requestach na ""podobnych"" obszarach danych query będą kolejkowane. Praktycznie każdy przypadek, który widziałem na wp w tych okolicach był związany z podobnymi artykułami / jakieś moduły pokazujące najchętniej czytane ostatnio treści itp. z jazdą po nieindeksowanych kolumnach / regexach / matche na stringach (np przeszukiwanie postmeta poprzez meta_value, który jest longtextem i ma swoje osobne miejsce i zupełnie inaczej porobione dostępy). Będzie widać w slowqueries. Jeżeli nie widać w slowqueries to profilowanko. Można przejrzeć jeszcze czy nie przekraczasz IOPS / nie ma jakiś limitów krótkoterminowych w tym temacie. Jeżeli natomiast nic tutaj nie znajdziesz, to znaczy, że hosting przesadził z ilością klientów na maszynie i po prostu siada.

b) Wykonaj podstawowe stress testy, załóż jakiś ""monitoring"" statusu.

Zerknij sobie tutaj: https://smartbuzz.pl/blog/szybkosc-ladowania-strony-pozycjonowanie Na stronie jest opisane jak poprawić szybkość ładowania strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...