Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
screamu

Gdzie znajdę dużo żelaza?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jak w temacie - poszukuję jakichś dobrych składników z dużą ilością żelaza. Czy jesteście w stanie mi coś doradzić w tym temacie? Czy ten artykuł dobrze opisuje tę sytuację http://zdrowie.radiozet.pl/Dieta/Zdrowe-odzywianie/Produkty-bogate-w-zelazo.-Cenny-skladnik-mineralny-w-Twojej-diecie-00000196

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja się orientuje, to chyba w szpinaku jest dużo żelaza. I ogólnie w warzywach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe, bardzo dobrym źródłem żelaza są nasiona chia. Posiadają go 3 razy więcej niż szpinak i można je dodawać do każdego posiłku. Nie posiadają smaku ani zapachu, więc tym bardziej mogą być dobrą alternatywą źródła żelaza dla osób, które nie lubią szpinaku. Poza tym zawierają również bardzo dużo kwasów omega-3, więc powinny być obecne w diecie każdego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest trochę tych pokarmów w których znajduje się dużo żelaza np. ryby, mięso, sałata, kukurydza itp., ale z doświadczenia wiem że dietę warto uzupełniać też suplementami. Bo nie wiem ile by trzeba tego wszystkiego jeść żeby poziom wszystkich pierwiastków mieć na odpowiednim poziomie. Dobrze, że są te suplementy. Ja ostatnio zaczęłam łykać dicofer. Fajnie, że nie tzreba go połykać czy gryźć wielkich tabletek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Ci wyżej kolega napisał nic dodać nic ująć jednak jak w Google wpiszesz to o co tutaj pytasz bedziesz miec wieksza liste produktow bogatych w zelazo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przede wszystkim pomidory, jeżeli to nie pomaga to łykaj jakieś tabletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wątróbka, szpinak, brokuły, szparagi, kaszanka, buraki też ponoc mają sporo. Ja włalśnie żelaza mam za dużo, i ciągłe biegunki albo zaparcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...