Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MX_3

Wyłączać czy usypiać?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam komputer stacjonarny i laptopa. Zawsze wyłączam oba urządzenia poprzez Start --> Zasilanie --> Zamknij. Nieważne, czy nie korzystam z nich pół godziny, parę godzin czy noc, zawsze tak robię. Ostatnio zacząłem się zastanawiać, czy dobrze robię. Co jest najkorzystniejsze dla żywotności podzespołów i ogólnie dla systemu? Wyłączanie czy usypianie? Jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie, to stacjonarny ma prawie 8 lat, a laptop jest nowy. Na obu śmiga Windows 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam komputer stacjonarny i laptopa. Zawsze wyłączam oba urządzenia poprzez Start --> Zasilanie --> Zamknij. Nieważne, czy nie korzystam z nich pół godziny, parę godzin czy noc, zawsze tak robię. Ostatnio zacząłem się zastanawiać, czy dobrze robię. Co jest najkorzystniejsze dla żywotności podzespołów i ogólnie dla systemu? Wyłączanie czy usypianie? Jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie, to stacjonarny ma prawie 8 lat, a laptop jest nowy. Na obu śmiga Windows 10.

Jest teoria, że zbyt częste włączanie i wyłączanie kompa szkodzi. Ja włączam lapka rano, a wyłączam wieczorem, jak wiem, że już nic nie będę robił. Hula bez problemów już 5 latek. :-) Edytowane przez Heniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze wyłączałem lapka i jakoś nie było problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jakimś wielkim specjalistą pod tym względem, ale zawsze wyłączam kompy na noc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też wyłączam kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie wyłączać. Ja usypiałem i komp nie wytrzymał. Zaczęły się jakieś kopie czegoś robić, zapychało mi dysk, mulił strasznie. Już doszukiwałem się niewiadomo czego, a tu właśnie przez to. Ale dałem do serwisu Redicreo i szybko doszli do przyczyny takiego stanu kompa, naprawili, elegancko smiga teraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...