Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
dymeks87

Problem z dzwiękiem Windows 7 Ultimate

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam strasznie dziwny problem z dzwiękiem w moim kompie. Na wszystkich testach wszystko jest niby ok, ale głośniki (ani wbudowane ani zewnętrzne) nie wydają nawet najmniejszego pisku.

Sprzęt jest na bank sprawny, bo co ciekawe tylko i wyłącznie gdy rozpocznę połączenie przez skype to wszystko jest ok i bez problemów dopóki połączenie skype jest nawiązane... Strasznie dziwna sprawa...

Nie wiem próbowałem już chyba wszystkiego. Odinstalowałem Skype'a, wyczyściłem rejestr z jego pozostałości, przeinstalowałem stery od dzwięku i kompletnie nic...Niestety nie mam żadnego punktu przywracania systemu, tak że ta opcja odpada...

Nie wiem już nawet zrobiłem drugie konto na Skype'ie i jak chce coś na youtube pooglądać to sie łącze miedzy skypem w telefonie i tym zainstalowanym na kompie... No normalnie patologia, tak więc pomocy forumowicze. Serio licze na was

Pozdrawiam

Ten post był edyt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż co masz wybrane jako wyjście w mikserze dźwięku z Windowsa. Powinny tam być wybrane głośniki (speakers), a nie np. wyjście cyfrowe (digital output)...

To może być problem.

Profilaktycznie można uruchomić jakiegoś linuxa z live-cd (np. ubuntu) i jeżeli dźwięk tam funkcjonuje w pełni normalnie to masz źle skonfigurowany dźwięk w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam problem z dźwiękiem. Nie dawno zainstalowałem Windows 7 ULTIMATE. Wszystko ładnie śmiga, ale niestety dźwięk nie. Zainstalowałem sterowniki realteka. W menedżerze urządzeń nie ma żadnych żółtych za pytajników. W ikonce głośnika w prawym dolnym rogu po włączeniu muzyki pokazuje, że dźwięk normalnie działa, a w głośnikach głucha cisza. Próbowałem w dźwiękach i w mikserze i nic. Próbowałem, także przekładać mini jacka do każdego wejścia głośnikowego i też nic.Walczę z tym już ponad tydzień. Próbowałem zmieniać sterowniki, kodery-dekodery i klapa. Więc jakby ktoś spróbował pomóc byłbym wdzięczny. : )

Moja płyta główna to ABIT IS67-G

Typ BIOS-u: AWARD (04/27/04)

Procesor: Intel Pentium 4, 3000MHz

System: Windows 7 32 bity

Karta dźwiękowa: Realtek AC'97 audio

Dźwięk: 5.1

Karta wideo: GE FORCE FX 5200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że dźwięk leci na wyjście cyfrowe, a nie analogowe. Trzeba przestawić w menadżerze dźwięku (PPM na głośniczku i ustawienia wyjścia czy coś takiego). Druga sprawa co za sterowniki dokładnie instalowałeś? Dla leciwego Realteka AC97 nie powinno być potrzeba żadnych sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdej opcji jest pokazane, że dźwięk wychodzi na głośniki, ale w głośnikach dalej cisza. Nie mogę znaleźć tych ustawień wyjścia.

Edytowane przez zgredzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image_thumb_2.png

Masz mieć wybrane Speakers (głośniki). Jeżeli tak masz i na wskaźniku widać ruch przy odtwarzanym dźwięku to sugeruje jakieś uszkodzenie samych głośników lub wyjścia w integrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...