mkkot 0 Napisano 15 Wrzesień 2010 Mam problem ze sprawdzeniem, czy tekst znajdujący się w zmiennej jest taki sam jak podany przeze mnie. Na przykład if [ $stan_radia = 'Radio: on' ] then cośtam wyrzuca mi, że nie można znaleźć polecenia Radio. Przecież takie cytowanie ' ' oznacza tekst. Dwukropek robi problem? O co chodzi? Tymczasowo ominąłem to na zasadzie: x = "Radio: on" if [ "$stan_radia" = "$x" ] then Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 15 Wrzesień 2010 No właśnie to cytowanie mi się nie podoba... Sprawdź z " ... " Ogólnie ja bym spróbował tak: if [ "$stan_radia" = "Radio: on" ]; then ... fi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkkot 0 Napisano 16 Wrzesień 2010 Nic z tego, próbowałem już każdej metody stąd: http://dief.republika.pl/cytat.html Chyba muszę sobie jakąś porządną książkę kupić, bo bash mi się spodobał. Znasz może coś godnego polecenia? Powiedzmy do 50zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 16 Wrzesień 2010 (edytowane) if [[ "$stan_radia" == 'Radio: on' ]]; then ... fi lub if [ "$stan_radia" -eq 'Radio: on' ]; then ... fi i żadne książki tylko google google i jeszcze raz wikipedia, chyba, że ewidentnie zawsze lepiej ci się uczy książek to szukaj czegoś z helionu Edytowane 16 Wrzesień 2010 przez Clamoor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkkot 0 Napisano 22 Wrzesień 2010 if [[ "$stan_radia" == 'Radio: on' ]]; then ... fi To zadziałało, nawet bez podwójnych [[ ]]. Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 23 Wrzesień 2010 nemaproblema Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach