Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Gość Eais

Odziedziczony komputer firmowy do użytku domowego...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Eais

Witam,

Niedawno "odziedziczyłam" komputer z firmy, która ogłosiła upadłość i rozdawała sprzęt swoim (już byłym) pracownikom.

Komputer ma służyć do użytku domowego, tak więc chciałam zrobić mu generalny format i reinstalkę.

Niestety mimo moich najszczerszych chęci nie udało mi się to ponieważ z tego co się zorientowałam istnieje konto administratora i domena firmowa. Komunikaty informują mnie, że nie mam wystarczających uprawnień.

Oczywiście nie znam haseł ani nie wiem jak zlikwidować ta domenę, a informatycy już dawno nie pracują w tej firmie i nie mam się ich nawet jak podpytać...

Czy ktoś mądry mógłby mi pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nic co jest na tych komputerach nie jest Ci potrzebne to po prostu włóż płytkę instalacyjną windowsa lub innego systemu. W przpadku, gdy komputer nie odczyta po uruchomieniu tej płyty to konieczne będzie wejście do BIOSu(poprzez naciśnięcie DEL zaraz po uruchomieniu komputera) i ustawienie napędu jako pierwsze urządzenie do Bootowania.

Jeżeli komputer ma też założone hasło na BIOSie(jesteś proszona o hasło zaraz po uruchomieniu komputera) to konieczne będzie otworzenie komputera i reset CMOSu poprzez wyjęcie na chwilę znajdującej się w środku bateryjki.

Edytowane przez TomTom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Eais

Jeżeli nic co jest na tych komputerach nie jest Ci potrzebne to po prostu włóż płytkę instalacyjną windowsa lub innego systemu. W przpadku, gdy komputer nie odczyta po uruchomieniu tej płyty to konieczne będzie wejście do BIOSu(poprzez naciśnięcie DEL zaraz po uruchomieniu komputera) i ustawienie napędu jako pierwsze urządzenie do Bootowania.

Jeżeli komputer ma też założone hasło na BIOSie(jesteś proszony o hasło zaraz po uruchomieniu komputera) to konieczne będzie otworzenie komputera i reset CMOSu poprzez wyjęcie na chwilę znajdującej się w środku bateryjki.

Dzieki za wskazówki.

Tak jak przewidywałeś - z płyty nie odczytuje.

Weszłam do BIOS'u zgodnie ze wskazówkami - nie widzi napędu CD (tylko dyskietkę) - wcześniej płytę widział więc CD-ROM sprawny.

Otworzyłam komputer i wyjęłam baterię na kilka minut.

Napędu CD nadal nie widzi a zalogować się do komputera już w ogóle nie mogę :(

Po uruchomieniu się Windowsa tak jak poprzednio pokazuje się okienko logowania, z tym, że hasło użytkownika, które wcześniej dostałam już nie działa.

Nie mam pojęcia co robię źle :(

Jakiś pomysł, wskazówki...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarzuć konfiguracją komputera... Ciężko w ciemno wróżyć...

Inna sprawa - załóż konto.. przenoszę temat - zły dział!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wskazówki.

Tak jak przewidywałeś - z płyty nie odczytuje.

Weszłam do BIOS'u zgodnie ze wskazówkami - nie widzi napędu CD (tylko dyskietkę) - wcześniej płytę widział więc CD-ROM sprawny.

Opis zmiany kolejności bootowaych urządzeń:

http://linux-porady.info/strony/dla_poczatkujacych/bootowanie_linuksa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...