hallo 0 Zgłoś Napisano 22 Lipiec 2010 witam Was serdecznie, mam kilka pytan, mianowicie chialabym sie wyksztalcic w kierunku grafika komputerowego. Nie mam zadnego doswiadczenia i teraz zastanawiam sie jakby tu zaczac przygode z nauka w tym kierunku... doczytalam sie ,ze nie warto isc na studia bo tam bede sie uczyc algorytmow, a obslugi programow specjalnie mnie nie naucza. Na poczatek zdecydowalam pojsc do studium grafiki w Krakowie i przy okazji robic kurs fotografii. Nie wiem jeszcze co dokladnie chce robic ale mysle ze cos zwiazanego ze zdjeciami, moze robienie banerow plakatow katalogow, itp. Bardzo prosze o opinie jak moglabym sie jeszcze w tym kierunku ksztalcic. Myslalam tez o jakiejs praktyce, np. w drukarni ale poki co pewnie nie dostane sie na zadna praktyke. Co myslicie o prywatnych korepetycjach...czy polecilibysie mi jakis dobrych korepetytorow, ludzi z branzy ktorzy udzielaja lekcji prywatnie? z gory dziekuje za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 23 Lipiec 2010 Umiesz rysować? Chodzi mi o tradycyjne rysowanie ołówkiem. Jeśli nie, to moim zdaniem nie ma sensu zaczynać. Rysując uczysz się perspektywy, proporcji, poznajesz głębię. Do tej pory uważam, że nic nie przebija dzieł szkicowanych właśnie ołówkiem. Jeśli jednak umiesz, to w internecie pełno jest kursów do popularnych programów typu Photoshop. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Zgłoś Napisano 24 Lipiec 2010 No proszę Cię, jak nie potrafi rysować to z grafiki nici? Jeśli mówić o studiach to jeszcze masz rację (70% zajęć to historia rysunku, rysunek ręczny itd.) Ale zakładając że w tym kraju dałoby się dostać pracę w agencji reklamowej przy Corelu lub Photoshopie (na cholere komu umiejętność rysunku do retuszu zdjęć? ;] )bez Mgr przed nazwiskiem, to nie byłoby mu to zupełnie potrzebne. Jednak koło się zamyka na tym. Bo jednak te studia trzeba skończyć, więc i rysować na nich trzeba no i umiejętności trzeba mieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 24 Lipiec 2010 Ja i tak uważam, że bez umiejętności rysowania to nie ma żadnych podstaw, żeby w ogóle mówić o grafiku. Co by było gdyby powiedzmy dostał tablet i szef kazał mu coś dorysować do gotowego już projekty? Należy się jeszcze zastanowić czy można mówić osobie retuszującej zdjęcia per grafik ;p Ja zdjęcia obrabiam i przerabiam, a jakoś grafikiem się nie czuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Zgłoś Napisano 24 Lipiec 2010 j.w. Grafika błędnie kojarzy się z informatyką. Co z tego że ktoś zna program i każdą jego funkcję czy filtr jak brak mu umiejętności tworzenia i potrafi tylko modyfikować zdjęcia. Niestety dzisiejsze czasy wymagają by każde dzieło artystyczne dało się w prosty sposób zdigitalizować, jednak nie jest to w żaden sposób związane z informatyką. Dobry grafik nawet nie musi umieć zainstalować Windowsa. Po to producenci jak Adobe biorą taką kasę za Photoshopa, by jego obsługa była prosta i przejrzysta, a możliwości duże. Podsumowując jeżeli potrafisz stworzyć coś nowego, z niczego na papierze. To jedyne co Ci potrzebne to znajomość obsługi jakiegoś programu, a tego możesz się nauczyć na odpowiednich kursach lub sam. Oczywiście tworzenie grafiki w komputerze to nie to samo co na papierze i potrzeba praktyki, by się przyzwyczaić, na ekranie wiele rzeczy robi się inaczej(jest sporo ułatwień). 1.Naucz się obsługi jakiegoś programu: Gimp darmowy na początek, potem Photoshop. 2.Zapisz się na jakimś forum graficznym porozmawiaj, poucz się paru sztuczek, podziel się swoimi pracami do oceny. 3.Jak już będziesz miał/ła jakieś pracę to możesz się starać o jakąś praktykę/pracę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
al_ex88 0 Zgłoś Napisano 22 Listopad 2010 Ja polecam kurs grafika komputerowa w gowork. Sama taki kurs odbyłam i mi się bardzo mi się przydał do obecnej pracy. Szkolenie obejmuje photoshop, corel i illustrator. Z tego co słyszałam teraz jest też w promocyjnej cenie 599zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magduska 0 Zgłoś Napisano 8 Kwiecień 2013 Dokładnie mam ten sam problem... Lubie grafikę... Lubię rysować ale nie mam wykształcenia kierunkowego. Może bym nawet skończyła ASP ale program zajęć mnie zniechęca. Chciałabym jakiejś praktyki ale nie w dziedzinie obsługi programów tylko zasad projektowania, perspektywy itp. Czy jest w Łodzi szkoła, która czegoś takiego uczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulinakorba 0 Zgłoś Napisano 19 Grudzień 2014 Moim zdaniem powinieneś zainwestować w dobry sprzęt - komputer z większą rozdzielczością oraz w tablet, na którym właśnie będziesz budował podstawy w rysowaniu. Zanim jednak zainwestujesz sprawdź się. Zrób własne portfolio, dużo czytaj, oglądaj tutoriale, ucz się od innych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Poligrafia 0 Zgłoś Napisano 30 Grudzień 2014 Zbieraj certyfikaty Bierz udział w konkursach i twórz swoje portfolio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DobryMat 0 Zgłoś Napisano 9 Styczeń 2015 Żeby być grafikiem i rozsądnie zarabiać nie trzeba mieć żadnej szkoły, powiem więcej, nie trzeba nawet umieć rysować. Wszystko zależy od tego czy mamy zamiar się zajmować. Na przykład web design: nie wymaga umiejętności rysowania a obecnie coraz popularniejsze jest projektowania stron za pomocą html plus css wiec można się obyć bez programu graficznego:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
termi4r 0 Zgłoś Napisano 11 Kwiecień 2015 Ćwicz ćwicz ucz sie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelmikozww 0 Zgłoś Napisano 19 Maj 2015 Dokładnie. Doświadczenie, swoje prace i dużo zapału. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebastianbal 0 Zgłoś Napisano 26 Maj 2015 Jak chcesz, mogę Ci pomóc. Mój znajomy na firmę, może udostępnić Ci swoje narzędzie do nauki w zamian za wykonywanie w przyszłości dla niego zleceń. Jeśli sie dogadasz, podpiszesz umowę. Zyskasz oryginalnego PS5 PL + wtyczki w raz z pracą na przyszłe lata. Tyle, że oczekuje zaangażowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metro-metrowska 0 Zgłoś Napisano 3 Czerwiec 2015 Moim zdaniem studia nie mają większego znaczenia... Tak naprawdę to wiele tam nie da się nauczyć. Większość grafików najnowszych metod grafiki uczy się z internetu , Siedzą na specjalistycznych forach , w sieci jest również wiele kursów. Warto jest mieć również dobry sprzęt. Proponuje skupić się na nauce Photoshopa - obecnie jest to program najczęściej używany przez grafików. Na stronie znajdziesz dobry kurs: http://strefakursow.pl/kursy/fotografia/kurs_photoshop_cc_-_od_podstaw.html - możesz na nim nauczyć sie wszystkich niezbędnych podstaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
disko 0 Zgłoś Napisano 16 Czerwiec 2015 ćwicz i przyjmuj małe zlecenia i bierz udziały w konkursach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mehimur22 0 Zgłoś Napisano 16 Czerwiec 2015 (edytowane) Jestem grafikiem i z doświadczenia powiem Ci tyle: - liczy się to co potrafisz i co masz w portfolio - liczy się to z kim współpracowałeś i dla kogo coś robiłeś - szkoła się NIE liczy - liczy się doświadczenie Wielu grafików nie ma pojęcia o rysowaniu i nie jest to potrzebne w wielu przypadkach. Grafika komputerowa to baaaaaaardzo szerokie pojęcie. Oczywiście umiejętności plastyczne się przydają, ale nie są już podstawą ___________________________________ http://www.mixedmedia.pl/ Edytowane 22 Czerwiec 2015 przez mehimur22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
monster11 0 Zgłoś Napisano 18 Czerwiec 2015 musisz kochać ten zawód, codzienni rysować, ćwiczyć w programach graficznych, przeglądać i uczestniczyć w grupach grafików w Internecie, praca i to ciężka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
proceek 0 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2015 Jestem tego samego zdania, jeśli nie ma pasji to nie powstanie dzieło. Nie trzeba jednak zrażać się za pierwszym razem, trening czyni mistrza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarkis 1 Zgłoś Napisano 23 Listopad 2015 Myślę, że grafika to tak rozległy dział, że obejmuje wszystkie wymienione tu formy. Moim zdaniem najlepiej jest temu, kto potrafi już celująco rysować i posiada wysoką zdolność twórczą (na koncie ma już kilkadziesiąt własnych prac). Jeżeli ktoś taki nauczy się prawidłowej obróbki w Photoshopie, InDesignie, Illustratorze to ma ogromne możliwości. Bądź co bądź to przecież tablet graficzny + PC wymaga umiejętności jak standardowy ołówek + kartka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmeliaGorska 0 Zgłoś Napisano 23 Grudzień 2015 Jeśli szuakcie akurat programu graficznego, to Corel Draw x7 jest obecnie w bardzo dobrej cenie na http://www.omegasoft.pl/Corel/Corel-Draw Polecam, ponieważ Wiem ile trzeba wydac za program, którego można używac do celów komercyjnych i na nim zarabiać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamtres 0 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2016 rob swoje, załóż portfolio a reszta z czasem sama przyjdzie, moze po roku czy dwóch będziesz się z tego już sam utrzymywał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kinga123 0 Zgłoś Napisano 28 Marzec 2016 Grafik to zawód z pasją, oprócz wykształcenia trochę chęci i już jest dobrze, a dalej to szlifowanie zawodu, rozwój i praktyka :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anitka 0 Zgłoś Napisano 1 Kwiecień 2016 Dobry pomysł z tym studium grafiki. Rysunek to podstawa. Potem może jakieś kursy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
estera0159 0 Zgłoś Napisano 3 Kwiecień 2016 Dzięki za rady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
izakik 0 Zgłoś Napisano 16 Maj 2016 Ja proponuję zacząć chodzić na kursy, lub szukać takowych w internecie. jeśli masz talent to mozesz daleko zajść Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach