Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
xmaster

Netbooki - wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie wydajność tych małych komputerków. Szczególnie co można na nich robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie pograsz na nich w gry, o tym możesz zapomnieć. Filmy można oglądać, ale w jakości HD raczej nie. Głównie służą do zadań biurowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyżej. Służą one przedewszystkim do zastosowań biurowych i dużej mobilności oraz przegladania internetu jak sama nazwa wskazuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyżej są to jak nazwa wskazuje przenośne komputery do przegladania neta i odbierania poczty. Nie ma się kusić na jakąś lepszą wydajność, nie wiem czy jaka kolwiek gra nowasza by na nich poszła. A poza tym słąbo by się grało bo ekran strasznie mały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość netbooków jest opartych na Atomach Intela, które przede wszystkim pobierają niewielką ilość energii elektrycznej.

Wydajność jest wystarczająca do przeglądania internetu, edycji dokumentów, itp. Bardziej skomplikowane czynności jak np. dekodowanie wideo, itp. są oczywiście możliwe (pełna zgodność z architekturą x86), ale z tą różnicą że wymaga to więcej czasu niż na standardowej maszynie.

Jeżeli zależy Ci na możliwości oglądania filmów w HD (np. po podpięciu pod telewizor) to warto rozejrzeć się za netbookiem opartym o platformę ION.

Ostatnia sprawa to ilość pamięci, która standardowo jest zainstalowana w tego typu komputerkach. Jest to z reguły tylko 1 GB, co jak nie trudno się domyślić również ma przełożenie na wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli podsumowując netbooki sprawdzają się głównie w biurze, w domu, ale nie do grania i oglądania filmów HD, oraz w podróży jako przenośny odtwarzacz DVD. Co jeszcze można z nimi zrobić? Tak jak Nerio napisał mają raczej mało pamięci ram, co przekłada się na ich wydajność np. w grach, ale w starsze tytuły, które są równie fajne, a może mają nawet fajniejszą fabułę, można grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi. Teraz wiem jakie są ich zalety i wady oraz mogę zdecydować czy chcę mieć netbooka, czy notebooka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...