Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
xmaster

Chłodzenie pasywne

Rekomendowane odpowiedzi

Zależny mi na ciszy, dlatego zainteresowałem się chłodzeniem pasywnym. Co możecie powiedzieć o takim typie chłodzenia. Czy jest wydajne i jakie kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest dobrej jakości to działa dobrze. Oczywiście nie tak wydajnie jak chłodzenie aktywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Anoda - naprawdę konkretna odpowiedź <_>

Przede wszystkim - czy chcesz, aby wszystkie podzespoły były chłodzone pasywnie? Brakuje informacji o konfiguracji komputera - co jest dość istotne jeżeli mam podać jakieś konkretne modele.

Chłodzenie występuje na CPU, karcie graficznej no i w zasilaczu (pasywnych konstrukcji jest niewiele i nie należą do tanich), dlatego należy rozważyć te trzy elementy.

Jeżeli zdecydujesz się na całkowicie pasywne chłodzenie to obudowa musi być odpowiednich rozmiarów, żeby cyrkulacja powietrza była dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak chcę mieć pasywne chłodzenie to muszę mieć szeroką obudowę, bo takie mocne zestawy zajmują dużo miejsca, tak? Oczywiście chciałbym, aby wszystkie podzespoły były tak chłodzone, da się tak zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile co miejsca zajmuje to już zależy od konkretnego modelu chłodzenia, ale obudowa ogólnie powinna być całkiem pojemna (spora), żeby była odpowiednia cyrkulacja powietrza.

Z pasywnych chłodzeń CPU warto przyjrzeć się produktom Scythe, Noctuna, Thermalright, ...

Niektóre mają wiatrak, ale można go łatwo zdemontować ;)

Z kartą graficzna jest trochę ciężej - wybór mniejszy i trzeba więcej się natrudzić, żeby znaleźć pasujące chłodzenie.

Warto zainteresować się produktami firm: Thermalright, Scythe. Prolimatech, ...

No i został zasilacz, tutaj wybór jest najmniejszy i ceny najwyższe:

Na pewno warto przyjrzeć się serii Nightjar od SilverStone, jak również Fanless od Yesico.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy, któreś z tych zestawów zmieszczą się w zwykłej wąskiej obudowie? Bo chciałbym trochę lepszych radiatorów zamontować, ale nie chce mi się wymieniać całej obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...