Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
xmaster

Dyski 1TB

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam problem, chciałbym kupić sobie nowy dysk, ale chciałbym wiedzieć jak długo na tych 1 TB zajmuje skanowanie itp.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy pomyśleć ile skanowanie zajmowało ci na mniejszym dysku i pomnożyć o odpowiednią ilość razy. Oczywiście czas skanowania zalezy również od szybkości kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas skanowania nie powinien się wydłużyć drastycznie ze względu na to, że w porównaniu do mniejszych i starszych dysków talerze są w HDD o pojemności 1TB są bardziej pojemne i najczęściej jest ich mniej. Dzięki temu głowica nie musi przeskakiwać pomiędzy talerzami, a kopiowanie czy skanowanie jest dużo szybsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak to by było nawet logiczne. Czyli, że jak bym chciał przyśpieszyć skanowanie to kupić lepszy procek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet logicznie co nie bo to procesor musi ten cały 1TB ogarnąć. Więc trzeba się liczyć z tym, że może się wydłużyć jak będziesz miał słaby komp.

Nie do końca , skanowany nie jest cały dysk na raz tylko poszczególne pliki, toteż o ile nie ma się wiekowego procesora potworek nie jest potrzebny. O ile ktoś nie ma na dysku samych 4GB plików to dzisiejsze procesory nie będą spowalniać skanowania. Praktycznie jedynym wąskim gardłem jest dysk od którego zależy czas dostępu do kolejnych plików.

Edytowane przez TomTom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem dywagacji na rozmiarem dysku, a szybkością skanowania...

Żeby rozmiar dysku miał wpływ na szybkość skanowania musi być w całości "zapełniony" - co raczej jest rzadkością.

Tak więc czas skanowania zależy przede wszystkim od ilości danych, które dany skaner musi "przemielić".

Dopiero później należy brać pod uwagę wydajność maszyny (procesor, pamięć, dysk...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja sam rozmiar nie ma znaczenia. Wygląda na to, że odgórnie założyli, że dysk jest pełen. Stąd rozważania czy szybkość procesora wpłynie na przyśpieszenie skanowania. Oczywiście w tym wypadku tak, ale inne czynności, takie jak zapisanie plików itp., raczej będą przebiegać podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej strony mogę Ci polecić Western Digital Calviar Black 1Tb 1002 faex. Porządny dysk, z całkiem szybkim dostępem do danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od tego czym masz ten dysk zapelniony, czy samymi avi, mkv, czy same archiva itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...