panalfik 0 Napisano 7 Styczeń 2010 Hej, jakiś czas temu (pare tygodni) mój ping do wszystkich miejsc znacznie się zwiększył. Późno w nocy i przed południem wszystko jest ok, jednak w godzinach wieczornych ping jest niemiłosiernie wysoki - 200ms do miejscowości niedaleko mnie i ponad 300ms za granicę. Mój internet to vectra 1mb, wcześniej pingi były niskie. Nie mam na komputerze żadnych wirusów ani robaków. Telefon do vectry również nie pomógł. Gdy pinguję swoją bramę, ping wynosi około 160ms. Wydaje mi się, że to stanowczo zbyt wiele i coś nie tak jest z moim modemem. Nie używam routera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 7 Styczeń 2010 Posprawdzaj sobie kable, podłączenie modemu i gniazdka. Z jakich zabezpieczeń korzystasz i czym sprawdzasz ten pingi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
panalfik 0 Napisano 7 Styczeń 2010 (edytowane) Posprawdzaj sobie kable, podłączenie modemu i gniazdka. Z jakich zabezpieczeń korzystasz i czym sprawdzasz ten pingi? Ping sprawdzam z wiersza polecenia lub na stronie pingtest.net Jeśli chodzi o zabezpieczenia to avast home jako antywir i domyślny microsoftowy firewall xp Edytowane 7 Styczeń 2010 przez panalfik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 7 Styczeń 2010 Firewalla zmień lepiej na np. Outposta. Co do pingów jeżeli z samym podłączeniem jest wszystko w porządku to raczej nic nie zrobisz twój usługodawca internetowy(jak większość) nie gwarantuję nawet przepustowości łącza nie mówiąc już o pingach, chyba że korzystanie z internetu będzie bardzo utrudnione. Możliwe, że do rozdzielni razem z tobą zostało podłączone więcej osób i te intensywnie korzystają z internetu w tych godzinach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach