Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
michal155

Format Winows xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. Mam taki problem chciałem sformatować dysk C przez BIOS-a robiłem już to kilkakrotnie na tym winowsie co mam go i teraz ale ostatnio zainstlowałem sobie winowsa 7 nie działało mi pare programów wiec chciałem wrócić do xp no i wszystko było by wporządku gdyby nie to że dysk C mi się zaśmiecił chciałem go odrazu sformatować zawsze mi się udawało normalnie włączał się instalator itd. później formatuj itd. a teraz odrazu instaluje mi winowsa praktycznie na kazdej partycji jakiej chce czyli wyświetla tylko że sprawdza dyski i odrazu ładuje pliki do instlowania nic się nie da zrobić nic się nie da wybrać nie moge ani nic pozmieniać w partycjach ani sformatować i jeszcze instaluje sobie gdzie chce a to na E a to na F normalnie dupa pomocy co mam robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

Po 1 jeśli chodzi o windows 7 i działanie rzeczy pod nim to tu masz link do tak zwanego XP-mode http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/

to sie w pełni integruje z windowsem 7 i mawsz wtedy juz 100% pewnosci ze programy pojda

2) przy normalnym bootowaniu z płyty winXP podczas instalacji jest wybór partycji, najwygodniej sobie powywalac wszystkie (bo np win 7 tworzy sobie specjalna dodatkowa partycje systemowa) stworzyc nowe i zainstalowac (tego ze wtedy wszystkie dane leca w cholere chyba nie musze mowic :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 jeśli chodzi o windows 7 i działanie rzeczy pod nim to tu masz link do tak zwanego XP-mode http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/

to sie w pełni integruje z windowsem 7 i mawsz wtedy juz 100% pewnosci ze programy pojda

2) przy normalnym bootowaniu z płyty winXP podczas instalacji jest wybór partycji, najwygodniej sobie powywalac wszystkie (bo np win 7 tworzy sobie specjalna dodatkowa partycje systemowa) stworzyc nowe i zainstalowac (tego ze wtedy wszystkie dane leca w cholere chyba nie musze mowic :) )

No właśnie w tym rzecz że nie wyświetla mi się nic do podziału z partycjami. Robiłem już to wiele razy czyli formatowałem również dzieliłem na partycje i wszystko było git a teraz instalator mi odrazu ładuje pliki i uruchamia ponownie komputer do instalacji i to instaluje i na c i na d i na e a ja nic nie moge zrobic bo nie ma tam takiej opcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie możesz sformatować dysku z płytki win Xp możesz posłużyć się dyskietka startową najlepiej win98 lub takim odpowiednikiem dyskietki dla pamięci flash. Oczywiście pozostaje wtedy odpowiednio je przygotować oraz ustawić bootowanie z fdd lub pendrive'a. Wiem że mało osób posiada jeszcze stacje dyskietek ale może akurat Ty takową masz. A jeśli nie zawsze pozostaje druga opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

jakikolwiek linux live cd i narzędzie fdisk / cfdisk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...