flamaster 0 Napisano 24 Sierpień 2009 Witam, mam następujący problem z którym nie wiem jak sobie poradzić... Opiszę co się po kolei działo: Włączyłem laptopa, zacząłem czytać ebooka, po jakichś 30 minutach myszka nagle przestała reagować, klawiatura także. Wyłączyłem go. Ale gdy chciałem włączyć, zaświeciła się kontrolka od CapsLocka i nic się nie stało. Odczekałem 10 minut i jeszcze raz spróbowałem. Tym razem poszło,system się uruchomił i wyglądało, że wszystko jest ok. Jednak po 5 minutach znów to samo - zawieszka i totalny brak reakcji. Postanowiłem zajrzeć do BIOSA i tam poszukać przyczyny tego dziwnego zachowania. Wszedłem, zacząłem przeglądać i po 3 minutach... znowu sie zawiesił! Skoro zawiesił się w BIOSie to chyba nie wina Windowsa? Nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Co się mogło stać? Dysk się pieprzy? Czy coś innego? Pomóżcie... PS. Laptop Dell D600, system Win XP Pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 24 Sierpień 2009 Jak się uda uruchomić winde zobacz w podglądzie zdarzeń, szczegóły błędu. Jednak jeśli wiesza się przy biosie to obstawiałbym pamięć lub problemy z chłodzeniem. Przetestuj RAM memtestem jak da rade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamaster 0 Napisano 24 Sierpień 2009 No więc tak: - próbowałem przetestować pamięć memtestem, ale doszło do 25% i zawiesił się - wyjąłem radiator, wyczyściłem (trochę syfu było na żeberkach) i założyłem na swoje miejsce - nie pomogło - nie mogę przejrzeć Podglądu zdarzeń, bo wcześniej się wiesza - zdążyłem uruchomić Everesta, pokazał temp procesora 41 stopni - wyjąłem Ram i sprawdziłem styki, wyglądały na dobre/czyste Zdjąłem kawałek obudowy i podczas uruchamiania trzymałem palec bezpośrednio na radiatorze, na początku był chłodny (radiator ;] ) , stopniowo stawał się coraz cieplejszy, a po jakichś 2-3 minutach po uruchomieniu praktycznie parzył... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 24 Sierpień 2009 Czy wiatrak od procesora pracuje prawidłowo, czy w ogóle się kręci? Czy bios laptopa posiada możliwość odczytu temperatury CPU jeżeli tak, to zobacz jaki będzie ostatni odczyt przed zwiechą lub najlepiej zdejmij kawałek obudowy tak jak już to robiłeś i zamiast ręką mierz temperaturę jakimś termometrem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 24 Sierpień 2009 Lapek nie pierwszej młodości.. albo coś się poluzowało od chłodzenia albo jest bardzo przebrudzony albo jak sugeruje TomTom chłodzenie (wiatrak) nie pracuje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamaster 0 Napisano 25 Sierpień 2009 Niestety nie mam możliwości zmierzenia zwykłym termometrem temperatury radiatora, a biosie nie możliwości odczytu temperatury CPU... Jeśli natomiast chodzi o wiatrak, to udało mi się zainstalować i uruchomić program do manualnego kontrolowania jego obrotów. Kręcił się jak szalony, z 45 stopni obniżył temp. do 29, radiator był tylko lekko ciepły, wszystko niby ładnie i... po 4 minutach zawieszka kompa. Chciałem wymienić tą pastę między radiatorem a prockiem, ale wygląda na to, że to raczej niewiele by pomogło :| Dodatkowo dwa razy pojawił się bluescreen (pewnie przez to ciągłe zawieszanie się). W każdym razie, było tam napisane coś takiego: STOP: 0x000000007F (0x00000000 , 0x00042000, 0x00000000, 0x00000000) Zrzucanie pamięci fizycznej na dysk twardy rozpoczęło zrzucać i za pierwszym razem doszło do 5 i się zawiesiło, a za drugim razem doszło do 12 i zawias. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach