Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
drakull

Komp za 3800 do grania

Rekomendowane odpowiedzi

Konfiguracja:

Procesor: Intel Core 2 duo E 8400 3,00 GHz -669

Płyta główna: ASUS P5QC -424

Grafika: GeForce with CUDA GTX 275 Zotac 896MB AMP! Edition -979

RAM: OCZ 2x2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe -289

Buda: CoolerMaster Elite 690 black -350

Zasilacz: BeQuiet Straight Power BQT E6 550W -438

Nagrywarka: LG SuperMulti DVD+/-RW GH22LP20 LightScribe Bulk Black -119

Dysk: Seagate Barracuda 7200.11 (32MB Serial ATA II) -269

Preferuję nVidie i Intela.

Celuje w sprzęt fabrycznie podkręcony.

Czy jest sens inwestować w core i7? Słyszałem, że warto choć nie jestem do końca przekonany.

Czy warto dodawać dźwięk Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer?

I pytanie czy inwestować w DDR3

Potrzebne mi są 3 wiatraki na obudowie czy 2 wystarczą (buda jest droga w porównaniu z Cooler Master Elite 330)

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core i7 = dużo więcej kasy niż to co chcesz przeznaczyć...

DDR3 raczej nie opłacalne, bierzesz jeżeli platforma tego wymaga (ta nie wymaga).

Jeżeli chcesz głównie grać, a nie słuchać muzyki to raczej warto (pełne wsparcie dla wynalazków creashita - eax, etc.)

Obyło by się bez wiatraków... ale jak chcesz już kupować to jeden na tył, drugi na przód i starczy. Jak fabryczne będą za głośne to można w coś od noiseblockera zainwestować... np. http://www.allegro.pl/item714323007_noiseb...m_12cm_wwa.html

Konfiguracja wygląda dość ok, ale kilka uwag jest:

- czemu nagrywarka na IDE oO... jak brać to na SATA...

- dysk ze starej serii .11, od dawna jest .12... poza tym jeżeli jest możliwość wzięcia dysku Hitachi to polecam Hitachi 7K1000.B - ciche i z bardzo niską awaryjnością (czym seagate się nie może pochwalić...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerio: nie zgodzę się... Ja natomiast znam sporo "zepsutych" dysków Hitachi, za to żaden Saegate i WD do mnie nie trafił. Kwestia szczęścia i raczej nie ma sensu sobie zawracać tym głowy.

A co do kompa: ja bym w tej cenie poszedł już w Phenom II X4 - według mnie bardziej opłacalne i większa wydajność. A zamiast Nvidii Radeona 4890... Wydajność na poziomie GTX285 a cena mniejsza, do tego podkręca się bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tylko procesor zmienił też na PII jak nie kręcisz (wtedy płyta główna GIGABYTE GA-MA770-UD3), a jeżeli się zdecydujesz podkręcać to Q9400 za podobną cene. Do karty nie mam zastrzeżen.

I7 ma tylko zastosowania do wyższych trybów niż SLI/Crossfire. No chyba, żę robisz SLI z GTX295 albo CF z 4870X2 i jeszcze zastosowania profesjonalne.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...