Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
emerican

Problem z komputerem...help

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wyglada tak - Mam komputer o tej konfiguracji :

procesor -AMD Athlon x2 6000

Płyta - GA-M52L-S3 Gigabyte

karta grafiki - gainward radeon 3870 HD

zasliacz xilence atx 420w

Od poczatku z kompem działy sie dziwne rzeczy tzn miesiąc chodzil sobie bez problemow, az tu nagle zaczal sie przegrzewac przy uruchamianiu niektorych gier ( konkretnie plyta głowna, a potem i procesor ).

Temperatury skakaly do 120 stopni na plycie gownej i 80 na procesorze.

Zareklamowałem sprzet i dostalem nowa plyte i porcesor.

Komputer podziałał sobie na luzaku przez około tydzień, po czym zaczął sie wieszać - tzn przy odpalaniu gier wszytsko jest cacy i po jakichs 30 min ekran robi się czarny, dziwęk pozostaje , ale na monitorze pojawia sie komunikat jakby został odłączony od karty graficznej, kompa nie da sie zresetowac, trzeba wyłączyc zasilanie. Z ciekawości zacząłem sprawdzać temperatury i rzeczywiście znowu był za wysokie ( tak mi sie wydaje nie znam sie )- tzn minimum 55stopni na płycie głownej w stresie. Poprosiłem typa w serwisie żeby mi zmienił chłodzenie na płycie na jakies mocniejsze, a on złapał się za głowe i powiedizał ze jakoś dziwnie się przysmazyła pasta po starym chłodzneiem i on pierwszy raz coś takiego widzi. Dodam ze jezeli nie uruchamiam zadnych gier komputer dziala normalnie i temperatura

Zmienił to chłodzenie i komp wiesza się nawet częściej.

Zainstalowałem nowe drivery do karty graficznej i nic to nie pomogło.

Komputer jest czysty, obudowa jest zdjęta, obok postawilem wielki wiatrak żeby się lepiej chłodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie karty graficznej... na to bym raczej stawiał... a nie płytę główną (55 stopni w stresie na mostku to nic.... poza tym informacja jest często przekłamana... profesjonalny termometr z czujką na chipsecie / procesorze to i owszem wskaże poprawnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również stawiam na kartę grafiki. Sam posiadam podobną kartę grafiki, która posiada referencyjny system chłodzenia i lubi się grzać, ale działa dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainwestuj w wiatraki :P a propos przy mojej karcie graficznej Geforce 7600GT 256 mb dobrze by było jak bym miał jakiś wiatrak, poprawiło to by wydajność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...