Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

Blue Screen - Zwiecha kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Widziałem dużo tematów z Blue Screen w tytule, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na swój problem wiec zwracma się do Was.

Mam taki problem od dłuższego czasu. Najpierw działo mi się to na WINDOWSIE XP PRO, teraz na WINDOWSKIE MX 7F. Pracuje sobie na komputerze przez jakieś 20 min. i na pare setnych s. wyskakuje mi taki o to Blue Screen :

8ce8e9d20ac2c9b0m.jpg

po czym komputer sie restartuje.

Mój komputerek to:

CPU: AMD Athlon 64 X2 (AM2) 4000+ BOX (65nm) 2100Mhz@2570Mhz

MOBO: GIGABYTE GA-M68SM-S2 (bios F3)

RAM: GOODRAM 1gb DDR2 800mhz

DYSK: Seagate Barracuda 250gb 7200.10 8mb ST3250310AS

GRAFIKA: GeForce 7025 (256mb)

DŹWIĘK: Realtek 8-kanałowa ALC888

DVD-RW: Samsung SH-S203B OEM Vista (firmware SB03)

ZASILACZ: ModeCom FEEL III 350W

OBUDOWA: ModeCom STEP 207 Czarna

Co musiałbym zrobić, żeby ten problem zniknoł bo nie powiem, ale strasznie mnie to wkurza jak włacze kompa robię coś i nagle pyk gaśnie i po ponownym uruchomieniu dopiero da sie cos robić... bezsensu.

Pozdrawiam i czekam na wieści

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wszystkie sterowniki najnowsze zainstalowane?... W BIOSie coś zmieniałeś ostatnio? Masz jakąś kartę włożoną w slot PCI?

Procesor stabilnie podkręcony? Bo on może być przyczyną problemów... Przegrzewanie... a nawet zasilacz (choć komunikat odnosi się do przerwań)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowniki najnowsze ze strony producenta. w biosie jest to samo co było przed tym jak się pojawiłten problem. nie ma żadnych kart w slocie PCI - karta grafiki zintegrowana. procesor stabilnie podkręcony ( to samo sie dzieje nawet jak zjadę z taktami - już probowałem) DODAM JESZCZE, że bawiłem się w podkręcanie tej zintegrowanej grafiki i jak zmniejsze takty dalej jest to samo. temperatura n procku jest ok. 55*C jak pamiętam...zasilacz wydmuchuje zimne powietrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta licha... obejrzyj czy kondensatory czasami nie popuchły...

http://www.nvidia.pl/object/nforce_winxp_15.24_pl.html - najnowszy sterownik do karty graficznej / chipsetu...

BTW... Co dokładnie robisz jak ten błąd się pojawia? Co ładuje Ci się przy starcie systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

patrzyłem wcześniej i są ok. nic nie popuchło.

Co robie? tak naprawde nic. to się dzieje chyba nie zależnie co robie. Np przeglądam strony Opera.. w tle mam BitCometa, gg Nortona, Avarta i wsumie tyle. Czasami jak gram w C.S... nie za zasady właśnie, że np jak włacze COŚ to się sypie.

Przy starcie:

4110506cee569c81m.jpg

Te stery które mi pokazałeś to jakaś paczka wszystkiego czy co ze zajmują 125mb? ja teraz instalowałem stery ze stronki gigabyte.

Video mam wersje 1.0.1.56

Chipset 12.0.0.49974

Edytowane przez Dyslektyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli sterowniki masz stare...

Avarta?

Norton wywal... i sprawdź... innego antywirusa...

Dosłownie to może być wszystko - jeżeli chodzi o aplikacje...

Ja stawiam na stare sterowniki... a jak powszechnie wiadomo różne wersje potrafią działać cuda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad-aware - "Avarta"

Miałem kasperskiego i to samo. wczesniej nie miałem w ogole antywirusa i to samo :] tak przy okazji co jest najlepsze jeśli chodzi o antywirusy?

Zainstaluje te co wskazałeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AVG Free IMO oczywiscie...

Wywal usluge TeaTimer... od Spybota...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AVG Free IMO ?? miałem kiedyś to na komputerze klasy pentium mmx 166mhz takie jakieś 10 lat temu... :D ale teraz nie słyszałem, żeby bił na głowe kasperskiego czy Nortona... :huh:

Czemu uważasz, że TeaTimer-a mam wywalić? on mi blokuje zmiany w rejestrze które chcą przeprowadzić programy i pyta mnie o zgodę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no np. właśnie dlatego... według opisu tego blue-screena na ms-technet problemem mogą być aplikacje, które uzyskują dostęp do jednej rzeczy (antywirusy, etc.) w jednym czasie, sterowniki, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no a co z tym anty wirusem? ja mialem doswiadczenia z NAV2004 takie ze zamulal kompa ale dobrze chronił... potem go nie instalowalem pare lat bo mi komp nie łapal jakis powazniejszych infekcji... teraz 2 dni po formacie takie cuda siędzieją... wirus za wirusem;/ i chce coś porządnego... zainstalowalme NAV 2008 albo nie.. dokładnie to NIS 2008... a Ty mi mówisz, że to lipa jest... w takim razie dlaczego ten AVG Free IMO ?? jakie argumenty...

Edytowane przez Dyslektyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna reklama :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daruj sobie nortona. To zwyczajnie najlepszy przykład że nie wszystko co płatne jest dobre. AVG 8.0, chcesz lepiej bo płatnie, to NOD32 full pakiet z firewallem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie reklama tylko głośne myślenie...sory ze to powiem na głos...ale tak już jest na tym świecie, że jak nie chcesz czekać - płacisz, chcesz lepiej - płacisz... za darmo możesz dostać tylko wpier..l i tyle :]

a wracając do blue screenów.. to przed chwila mi wywalilo takiego:

389ce683fae96f2bm.jpg

;/ wysiadam przy tym. wryy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takiego? Ja widzę takiego samego typu jak poprzedni... Tylko spowodowanego ewidentnie przez Twojego ulubionego Nortona :) Przeinstalowałeś soft, sterowniki na wskazane? Na pewno nie masz wirusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wirusa takie co mi podszywa sie pod np BitCometa i zrzera cała moc procesora... to jest trojan... NAV go znalazl ale nie mogl usunac to wyrzucilem recznie. ale dalej jest to samo. ale te bluscreeny to mialem tez przed reistalka a tego virusa nie mialem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...