Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
edzioski

problem z radeon 9700 pro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, mam problem z radeonem 9700 pro, mam juz komputer od paru lat i nagle kiedy włączyłem grę komputer mi się zawieszał i musiałem go resetować. Co mnie jeszcze bardziej zaskoczyło komputer nie zawiesza się przy wszystkich grach np. nie zawiesza się kiedy gram w Diablo II lub Age of Empires 2, a już przy takim Gothic zawiesił się od razu po włączeniu nowej gry. Jeśli ktoś już miał taki problem albo wie o co chodzi proszę o szybkie wytłumaczenie mi całej sprawy.

Ps:

Płyta główna:

Typ procesora Intel Pentium IIIE, 1000 MHz (7.5 x 133)

Nazwa płyty głównej IBM 6840TAG

Mikroukład płyty głównej Intel Solano i815E

Pamięć fizyczna 384 MB (SDRAM)

Typ BIOS'u IBM (11/05/03)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Ekran:

Karta wideo RADEON 9700 PRO - Secondary (256 MB)

Karta wideo RADEON 9700 PRO (256 MB)

Akcelerator 3D ATI Radeon 9700 Pro (R300)

Monitor Monitor Plug and Play [NoDB]

Komputer:

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Nazwa komputera AAA-C8CBEFCF094

Nazwa użytkownika Aaa

Edytowane przez edzioski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może chłodzenie CPU albo karty graficznej jest mocno zabrudzone - nie odprowadza ciepła...

Sterowniki? Może wypadałoby zmienić...

System zaktualizowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Właśnie przeczyściłem wiatraczek z kurzu i dalej nic... Co jeszcze można zrobić? Zapomniałem wspomnieć że zrobiłem format komputera, następnie wgrałem najnowsze sterowniki i po 5 minutach gry komputer zaczął dalej się zawieszać...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

trigger bezpieczeństwa przed przegrzaniem, prawdopodobnie z powodu procesora a nie karty graficznej, przynajmniej u mnie tak było ...

aczkolwiek radki z tej serii lubia sie tez przegrzewac (domyslne chłodzenie na nich to bywa za mało, sam takiego mam)

niemniej polecałbym przeczyscic pod rediatorami i dac nowa paste termoprzeowdzaca,

diablo to stara gra nie wymaga wielkich obliczen, gothic tez nie jest pierwszej swieżosci, aczkolwiek jednak wymaga juz sporej ilosci obliczen i na procesorze i na grafice (w koncu 3d, kolizje obiektów i takie tam), no i nie ukrywajmy twój komputer 384 ramu + xp ... ja bym potraktował go starszym systemem, albo powoli migrował na nowy sprzęt, da sie kupic ostatnimi czasy bardzo przyzwoite maszynki poleasingowe np z niemiec, zwykle to mocne maszyny tylko bez karty graficznej (maja zintegrowana), grafike maszswoja , wiec taki komputer + twoja grafika ew troche ramu i spokojniej popracujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam już nowy komputer, ale chciałbym naprawić starego, a na xp juz mój komputer trochę czasu działa i nigdy nie miałem takich problemów, więc jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to chętnie je przeczytam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie czemu mi teraz komputer zawiesza się nawet przy graniu w gierki na miniclipie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...