Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Fenris

Antywirusy

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to temat rzeka, ale zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć.

Czym się zabezpieczacie, może słyszeliście o czymś ciekawym, co dzieje się na świecie i jest związane z zagrożeniami i antywirami. Czym kierowaliście się wybierając programy antywirusowe (albo rezygnując z nich). Taka dyskusja ogólna o wszystkim, co z tym związane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

hmmm czyżby eset sie skonczył ^^ ?

no niemniej Eset NOD32 wymiata ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niemniej AVG wymiata :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

ma za duzo false alertów jak dla mnie, szczególnie, ze używam softu np do debugowania który czesto jest nielubiany przez antyviry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemniej avast! wymiata :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram Tommiego. Choć sądze, ze oaba antywirusy są git, a anwet przez dobrego antywirusa dobry wirus przejdzie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmmm czyżby eset sie skonczył ^^ ?

no niemniej Eset NOD32 wymiata ;-)

Nie:P ESET mi akurat nie przypadł do gustu :P

A wczoraj znalazłem ciekawego Newsa http://www.pcworld.pl/news/336376/7/Wlaman...lo.zdarzyc.html . Trochę mnie to zaskoczyło, że porducent jednego z najlepszych antywirusów nie może swojej strony zabezpieczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja korzystam z pakietu ochrony Kaspersky Internet Security 2009 wcześniej miałem wersje KIS 7.0 która mi się spodobała i zakupiłem licencje ,niedawno jednak wpadłem na pomysł i zmieniłem na najnowszą wersje której konfiguracja to poprostu tragedia(głownie zapory) widać tu że producent zakładał że ochrona ma być mądrzejsza od użytkownika co nie zawsze jest złe, jednak w tym przypadku konfiguracja jest na siłę zagmatwana

A wczoraj znalazłem ciekawego Newsa http://www.pcworld.pl/news/336376/7/Wlaman...lo.zdarzyc.html . Trochę mnie to zaskoczyło, że porducent jednego z najlepszych antywirusów nie może swojej strony zabezpieczyć.

:huh: Jeszcze 110dni i pomyśle nad czymś innym.

Edytowane przez TomTom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaspersky rok temu miał świetne pakiety antywirusowe, ale moim zdaniem zatrzymał się, i nie wprowadził wiele nowego w porównaniu z konkurencją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

wiesz zabezpieczenie www a anntywirusy to 2 osobne działki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to 2 oddzielne działki. Tylko nie zabezpieczenie strony www przez firmę zajmującą się zabezpieczeniami komputerów, to raczej słaba reklama :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy takie 2 całkiem oddzielne działki , płotek jest niski, wydaje mi się że zabezpieczenia swojej strony robią w oparciu o swoją technologie, która okazałe się niewystarczająco dobra.

Spotkałem się z wieloma opiniami że produkty kasperskiego z roku na rok są coraz gorsze ,nie wiem jak było wcześniej bo nie korzystałem ale wersja 2009(8.0) to potwierdza. Ze zmian jakie najbardziej rzucają się w oczy to szklany vistowy wygląd i funkcje typu przywracanie systemu czy analiza bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej 2 oddzielne. Normalnie, to raczej ich serwer siedzi na linuxie, temu problemów z włamaniem nie mają. Problem w tym, że można się włamać przez serwer - bo programy nie są idealne i to o ich zabezpieczenia muszą dbać, temu to zupełnie 2 inne rzeczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

http://www.kaspersky.com/%&

nginx/0.7.17

Aktualna wersja stabilna 0.6.35 (26 stycznia 2009; 17 dni temu)

wiec jada na granicy ze tak powiem ...

poza tym wersje testowe juz maja koncówke 36 .. wiec wystarczy poszukac czy ktos juz opublikował exploity

i wybaczcie włamywanie sie na serwer www a antywirusy to jest cos ZUPEŁNIE innego,jakby to była firma checkpoint i im sie włamano .. to bym sie mocno zastanowił ... ale kaspersky ? równie dobrze ja moge napisac nowego firewalla dla windowsa, a serwer www z ta strona miec na uniksie czy tam solarisie, i co jak ktos mi sie włamie to znaczy ze pisze zły program ;-) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tutaj mowa o jednej z bardziej znanych marek tworzących antywirusy. A użytkownicy komputerów, którzy czytali newsa, w większości są ludźmi dla których włamanie to włamanie. Nie zagłębiają się czy ochrona serwera to to samo, co ochrona systemu, czy też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh chyba kolega nie dokońca jest poinformowany o zagrożeniach i jak sobie z nimi radzić:) program antywirusowy wcale nie uchroni przed włamem na stronę / serwer..

btw ostatnio było głośno o sejmie i przekierowaniu na wirtualnyburdel.pl:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...kolega chyba nie do końca zrozumiał sens wypowiedzi. Wiem, że to ma dużo wspólnego, jednak tutaj chodzi o reputację firmy zajmującej się zabezpieczaniem komputerów. To coś w stylu : włamano się do siedziby firmy produkującej zamki do drzwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiadomo, że bezpieczeństwo stron WWW i oprogramowania to osobna kwestia.

Jednak jestem tego zdania, że producenci programów zabezpieczających powinni lepiej dbać o swoje strony.

Często zdarzają się przypadki paradoksalne. Np. hakerzy zaatakowali kiedyś stronę o hakerstwie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jak by się włamali na stronę producenta antywirusów i zabezpieczeń to i tak by się o tym nikt nie dowiedział. To byłby koniec dla tej firmy. Czy ktoś by kupił taki produkt? raczej nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brokk, przeczytaj proszę post #7 w tym temacie.

Jak widać Kaspersky żyje i ma się całkiem dobrze ;):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to jest prawda to dlaczego uważają go za najlepszy program antywirusowy ? tego nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektórzy uważają ten za najlepszy, inni uważają inny za najlepszy. A Kaspersky od długiego czasu jest w czołówce producentów antywirusów i raczej nie spieszy się do jej opuszczenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm gdy już przylepi się taką metkę to długo będzie jechać na takiej opinii i nie zawsze to musi równać się prawdzie... wystarczy spojrzeć na Pandę gdy jej przypieli łatkę zamulacza ta opinia się za nią ciągnie choć niepodstawnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmm gdy już przylepi się taką metkę to długo będzie jechać na takiej opinii i nie zawsze to musi równać się prawdzie... wystarczy spojrzeć na Pandę gdy jej przypieli łatkę zamulacza ta opinia się za nią ciągnie choć niepodstawnie...

Poprzednie wersje Pandy potrafiły nieźle zamulić, wiem z doświadczenia. Chociaż te z serii 09 się nawet nieźle spisywały - oczywiście pod kątem szybkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz gdy coś przetestujesz to można poczuć się zaskoczonym:) nawet taka Panda będzie szybko śmigać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...