Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
d1994d

Czy mój zestaw jest dobry?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich kolegów. Składam zestaw i chce wiedzieć czy jest on dobry. Mam do przeznaczenia 2000zł i chce by śmigały na nim najnowsze gry. Nie zamierzam go podkręcać. Mam już zestaw i pytam się czy da się coś potanić ,ale bez spadku wydajności. Chce wiedzieć czy złożony zestaw nie będzie się gryźdź i czy dobrze bedzie chodzić na nim oryginalny system windows vista home basic 64 bit. zdaje sie na waszą wielką wiedzę i doswiadczenie.

Oto mój zestaw-

Intel Core 2 Duo E8400 3,00GHz S-775 BOX

Gainward Radeon HD4850

Płyta główna:

MSI P45 NEO-F /intel P45/

Pamięć RAM

OCZ 2x2GB 800MhZ

Dysk Twardy:

Samsung 500GB

Nagrywarka DVD: Ze starego kompa (samsung writemaster)

Obudowa:

Cooler Master Elite 331 (Black)

Zasilacz:

Pentagram 460W Silent Force PSF-460-P12S

169 zł

Microsoft Windows Vista Home Basic 64bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

o sprzecie sie nie wypowiem bo sie nie znam, vista oczysiście bedzie działac ... tylko po co ?

vista w wersji basic jest juz zupełnie tragiczna, sugeruje przeczekac do windowsa seven na xpeku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP nie obsłuży 4gb ramu...

CO do autora: jak nie podkręcasz, to ine bierz platformy z Intelem bo to dla mnie troche idiotyczne...

Za to lepiej weź jakąś tanią płyte za 250zł na AMD 7XX i do tego Phenoma X3 jakiegoś. Do tego z zaoszczędzonej kasy kup Radzia 4870. A, zasilacz to minimum 500/550W.

Pamięci weź Corsairy XMS2 DHX 1066mhz CL5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz by wziąść płytkę Gigabyte GA-EP35-DS3?

To jaki model procesora wziąść? Ale czytałem że amd wzestawach powyzej 1400zł jest znacznie słabsze od intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest słabsze, ale jeśil nie podkręcasz Intela to to jest marnotrawstwo i po prostu przepłacisz za niego. Lpiej więc wziąć droższy model procesora od AMD a wydajność będzie bardzo zbliżona.

Ta płytka powinna być ok, jak nie podkręcasz to to i tak bez różnicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano racja, ale wtedy kupno E8400 się nie opłaca - nie przy dzisiejszych czasach. Wydajność podkręconych jednostek E5200 i E8400 do dajmy na to 4ghz jest marginalna - a cena jest... spora. Jedynie różnice zauważysz w przypadku Super PI i/lub Crysisi - które to "gry" lubią dużą pamięć L2 Cache :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

obsłuży wystarczy wziac xp 64 bitowy i po kłopocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty się clamoor nie mieszaj. NIE MA XP 64 bitowego w polskiej wersji językowej, do tego jego dostępność jest znikoma i jest nieopłacalny. Przy takim sprzęcie Vista nie będzie mu mulić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

czy nalezy uzywac helikoptera zamiast samochodu tylko dlatego ze nas stać ? to ze maszyna da rade nie oznacza ze musimy zaraz jej nawrzucać smieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista nie jest złym systemem. Przyzwyczaić się można, jeśli nie miałeś styczności, to nie powód by ja negować. Na słabych kompach jest problem, ale na takim zestawie będzie chodziła lepiej niż XP. A XP 64bit jest NIEDOSTĘPNY, do tego w 90% przypadkó są problemy ze sterownikami i jak już mówiłem nie ma polskiej wersji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaraz...Przeciez Windows Xp obsługuje do 4 Gb ramu wiec w czym problem?! Zgadzam sie z Clamoorem, lepiej poczekac na Xpeku niz pakowac sie teraz w nie najlepsza wersje Visty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche ponad 3 GB obsługuje XP, ale tylko troszkę. Dokładnie nie pamiętam.

Jak bierzesz Viste to weź Home Premium a nie Basic. Chyba na takim sprzecie nie chcesz by się śmiali, że nie działa Ci Aero ;)

Ja siedze na Business x64 (ta wersja bo studencki) i sobie chwale. Próbowałem wrócić do XP i nie dałem rady. Jednak Vista ma też swoje wady. Ze sterownikami już nie ma problemów a jak kupisz Vistę to później będziesz mógł nabyć Windowsa Siedem taniej. Windowsa XP x64 nie wspierają za bardzo. Miałem przed Vistą i były problemy ze sterownikami. Jednak może się okazać, że będą działać te pod Vistę x64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Phenom II X3 720 /2.8GHz, 95W, BOX, Black, AM3/ [HDZ720WFGIBOX] 595zł

AsRock M3A790GXH/128M 450zł

OCZ 4GB (2x2GB) 1066MHz CL7 Gold 290zł

Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12 [sT3500418AS] 230zł

Antec NeoPower 500W 330zł

Gainward Radeon HD4850 GoldenSample 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 508pln

Cooler Master Elite 331 (Black) 149zł

ceny esc pl

Dlaczego tak? LGA775 umiera, niedługo będzie tylko budżetową platformą... Więc sens pakowania się zerowy. LGA1366 ceną zabija, a z nowym socketem dla middle(1000cośtam czy coś w ten deseń) Intel się nie spieszy.

Procek owszem, troszeczkę mniej Mhz na starcie, ale 3 rdzenie dadzą różnicę, bo nawet gdy gra obsługuje tylko 2, to jeden w pełni system, a pozostałe dwa tylko gra. Do tego black seria, a więc jakbyś zapragnął O/C, to bajecznie proste, bo wystarczy podnieść mnożnik.

Płyta Asrock ma średnią sławę, ale raz na jakiś czas wydaje naprawdę warte uwagi modele(legendarny Asrock Dual-SATA), np ten też jest udany.

Ram AM3, więc i DDR3, cenowo już nieznacznie więcej, a pod względem rozwojowym strzał w 10-tkę.

Dysk tutaj można się sprzeczać nad wyższością któregoś z nich, możesz brać też WD.

Zasilacz Antec tu biję propozycję Penetagrama głowę. Ciszej, a do tego odpinane kable

Obudowa Kwestia modelu kwestia gustu -D.gif

Edytowane przez dobry_chlopak666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

archeolog ;] to jest temat ze stycznia/lutego ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...